Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову ставить Україну перед вибором: іспит газом і демократією.


Мар’яна Драч

23 серпня 2005 року – Наближається осінь, а з нею холоди. Проте ясності в українсько-російських газових стосунках і далі немає. Росія може кардинально змінити свою політику щодо держав СНД у сфері енергетики – про це заявило джерело в Адміністрації президента Росії московському Центру політичних технологій. А сказав цей неназваний чиновник дослівно таке:

"Росію не влаштовує те, що вона фактично субсидує економіку низки держав, поставляючи їм енергоресурси за збитковими для себе цінами, а народи там і далі голодують. Саме такі ситуації і створюють ґрунт для помаранчевих революцій".

Як вважають російські спостерігачі, ці слова адресовані передовсім Україні, яка після президентських виборів зробила вибір на користь Заходу у політичному плані. Те ж джерело в Кремлі заявило, що в України ще є час подумати до саміту СНД, яка має відбутися у Казані 26 серпня. Варіанти такі: або Україна схвалює рішення про участь у ЄЕП за російським варіантом (тобто, з митним союзом), або буде змушена переходити на ринкові відносини в енергетиці. Тобто, знову за формулою: політика в обмін на економіку.

За даними російських експертів, логіка Кремля така: якщо Росія в системі пріоритетів між демократією і суверенітетом на перше місце ставить суверенітет, то Україна з Грузією – демократію. Про це свідчить ініціатива Києва і Тбілісі створити Співдружність демократій балто-чорноморсько-каспійського регіону. Цей проект у російських владних колах сприймають як ідеологічно ворожий Росії.

Тим часом сьогодні в Москві знову зайшли у глухий кут українсько-російські газові переговори. Наразі Росія відмовляється підписувати протокол про транзит газу через Україну на наступний рік, бо хоче, щоб Київ платив за блакитне паливо грошима, а не бартером. Також на порядку денному – підвищення ціни. Офіційний Київ хоче зберегти старі умови транзиту, і стару ціну в 50 доларів за тисячу кубометрів газу. Переговори триватимуть до 10 вересня.

Втім, чи означають нинішні настрої у Кремлі те, що ціна на газ для пересічних українців скоро зросте? Радіо "Свобода" запитує про це київського експерта з Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Івана Полтавця: “Я вважаю, що для пересічних громадян ціна наступним часом не буде зростати, тому що споживання для домогосподарств береться з внутрішніх джерел України. В Україні видобувається 20 мільярдів кубометрів, що є третиною споживання газу Україною, і цей весь газ йде на споживання домогосподарствами.

Те, що ми отримаємо від Росії та Туркменістану, йде вже для підприємств. Тобто, це вже справа підприємств вирішувати проблему з підвищеними тарифами, що може в принципі статися з початку 2006-го року.

Тут не треба особливо переживати, тому що це процес, який вже йде давно, і це переговори, які мають завершитися якимось компромісом, тому що ні в Росії, ні в України немає шансів якось не знайти спільну мову, тому що Росія залежить від України в тому, що вона транспортує 80% свого газу через нашу територію, а Україна отримує третину свого обсягу споживання газу від Росії. Ця база дозволить, я думаю, цим країнам, досягнути успіху”.


Росія наполягає на тому, щоб Україна розраховувалася грошима за газ і платила так звану світову чи європейську ціну, тобто у кілька разів більше, ніж зараз. Як Ви думаєте, що саме заважає Україні перейти саме на такі розрахунки?

Іван Полтавець: “Проблема у тому, що в Україні досі газ є одним із найдешевшим у Європі для споживачів, для домогосподарств. Це ненормально, тому що Україна не забезпечує себе газом, а ми його імпортуємо. Це є ситуація, яка потребує вирішення. На жаль, треба розуміти, що тарифи для домогосподарств будуть переглядатися якщо не у цьому році, то, можливо, у наступному, тому що ця ситуація не є нормальною.

Для України перехід, можливо, буде болісним на грошову форму розрахунків, але іншого вибору в України немає, тому що треба якомога швидше зняти політичні моменти, тому що безкоштовно нічого не буває, як ми знаємо, і не зрозуміло, чому Росія має нам продавати газ дешевше, якщо вона зможе його продати дорожче у Європу”.


А як Ви, до речі, оцінюєте цей політичний чинник? Наскільки він зараз важливий?

Іван Полтавець: “Я думаю, що з політикою газ буде пов’язаний завжди. Але яким чином? Йдеться про те, що ми хочемо отримати дешевий газ. Тут буде більше політики. Чим буде більше економічного базису у нашому співробітництві, тим буде менше політичних проблем”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG