Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани про незалежність.


Людмила Литовченко

Сьогодні Україна відзначає 14-ту річницю своєї незалежності. На революційному Майдані в Києві Президент Ющенко привітав мешканців столиці, гостей міста та всіх громадян України, включно з тими, які тяжкою працею за межами держави заробляють свій шматок хліба. Декотрим з них сьогодні випала нагода сказати своє слово до Дня Незалежності України.

Пані Ірина Томашевська з Івано-Франківська вже 5 років працює в Греції. Неподалік Афін вона доглядає жінку старшого віку. Власне, ця жінка відповіла на мій телефонний дзвоник і покликала пані Ірину.

Весь український народ відзначає 14-ті роковини незалежності. Ви зараз перебуваєте далеко від Батьківщини. З яким почуттям Ви сьогодні проживаєте цей день?

Ірина Томашевська

В цей день 14-го народження незалежності України хочу побажати народу, Президенту, уряду, всім починати цей день з світлими, чистими помислами з допомогою Бога, щоб у свідомості нашій утвердилася велика відповідальність за кожний пройдений крок.

Людмила Литовченко

Ви живите у Греції. Ви тяжко працюєте. Чому Ви тут? Чому Ви не в Україні?

Ірина Томашевська

Я допрацьовую останні місяці. Мені дуже хочеться повернутися на свою рідну землю. Я хочу приїхати додому. Я думаю, що багато наших заробітчан, якщо буде у нас покращення добробуту, то люди повернуться на свою землю.

Я живу тільки з тим наміром, щоби приїхати додому і свою мрію втілити в життя.

Людмила Литовченко

А яка Ваша мрія?

Ірина Томашевська

Переїхати в село жити, взяти собі землі, щоб створити там райський куточок, посадити дерева, посадити сад, побудувати хатинку, грядки розвести. Якщо люди почнуть брати землю, яка пустує, і будуть створювати свої рідні гніздечка, то з часом це буде райський куточок. Я тут працюю тільки для того, аби свою ціль втілити у життя.

Людмила Литовченко

Наступного співрозмовника я зустріла на празькій будові. 29-літній Роман Каземір зі Львівщини вищу освіту здобув в Одесі та працювати в Україні за фахом інженера-механіка йому не довелося. В Празі він будує будинки і, звичайно ж, працює не в ролі інженера. Та все ж робота у Празькій Республіці дає йому надію збудувати родини життя в Україні.

Роман Каземір

Саме для того я тут і є зараз. Подальші мої плани, звичайно ж, вернутися назад в Україну і працювати, сподіваюся, що за спеціальністю. Тут я тимчасово, як Ви говорите, щоби влаштувати своє життя, тобто придбати якесь житло в Україні.

Людмила Литовченко

Романе Україна відзначає День Незалежності. Скажіть, будь ласка, у Вашому житті за цей рік які зміни відбулися?

Роман Каземір

В мене народилася дочка. Це основна така приємна зміна.

Людмила Литовченко

Я Вас вітаю з цим!

А Ви не пов’язуєте це ваше життя протягом року з тими змінами, які відбулися в Україні? Скажімо, вибори, новий президент. Яка була Ваша участь у тому всьому? Ви тут голосували?

Роман Каземір

Звичайно, голосував. Дуже задоволений так все як є. Тобто маємо нового президента нашого. В усякому разі я не втрачаю надію і хотів би побажати, щоб всі інші не втрачали надію. Я все-таки вірю, що все зміниться на краще і дуже скоро.

Людмила Литовченко

Сьогодні День Незалежності, з яким настроєм Ви думаєте про це день, як він до Вас промовляє?

Роман Каземір

Тільки з надією на краще в Україні.

Людмила Литовченко

Ваше майбутнє пов’язане тільки з Україною?

Роман Каземір

Абсолютно.

Людмила Литовченко

17-літня Наталка Пітик 3 роки тому разом з батьками емігрувала до канадського Торонто. До Канади їхала на постійне проживання, однак Наталка не виключає, що плани родини невдовзі можуть змінитися.

Наталю, Ви знаєте, що сьогодні День Незалежності України?

Наталя Пітик

Звичайно, що знаю.

Людмила Литовченко

А якісь почуття цей день викликає у Вас?

Наталя Пітик

Так, чесно кажучи, хочеться вернутися назад, подивитися, як, що там, як мої друзі, знайомі, родичі.

Людмила Литовченко

А Ви за цей час, що живете в Торонто не були дома?

Наталя Пітик

Ні, була.

Людмила Литовченко

Не хотілось повернутись?

Наталя Пітик

Чесно кажучи, не хотілось.

Людмила Литовченко

А якісь конкретні плани є у вашій родині?

Наталя Пітик

Взагалі ми приїхали жити сюди. Але думали, якщо там на Україні зміниться щось, трохи буде краще, легше жити, то може переїдемо.

Людмила Литовченко

А якесь побажання до цього дня маєте?

Наталя Пітик

Хочу сказати, що кожен українець має пам’ятати, хто він насправді є, де він народився, ніколи цього не забувати незалежно, де він є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG