Доступність посилання

ТОП новини

Архиєпископ УПЦ (МП) Софроній – про українську мову.


Тарас Марусик

Україна святкує 14-у річницю своєї Незалежности. Напередодні Архиєпископ Черкаський і Канівський Української православної церкви Московського патріархату Софроній звернувся з листом до єпископату УПЦ (МП), в якому поставив питання про статус повної незалежности цієї церкви.

Не оминув він і питання мови. В інтерв’ю ведучому рубрики “А мова – як море!” Тарасові Марусику він заявив: “Україна є – повинна бути й українська мова”.

В листі до єпископату УПЦ (МП) Архиєпископ Софроній, серед іншого, висловив здивування, чому найбільша за кількістю віруючих людей православна церква світу не може без будь-кого самостійно керуватись у своєму житті.

Лист був внутрішнім, але хтось запустив текст в Інтернет, не запитавши дозволу в його автора. Після цього підняли бучу довколацерковні православні братства, які взялися не лише за владику Софронія, але й за українську мову.

Архиєпископ Софроній

Коли висловлюються різні організації, які себе б’ють в груди і кричать, що вони православні, це все сходить. А от бачте, коли сказав єпископ, це сталася трохи не революція.

Так що тут не зрозуміла, ні позиції, ні бажання. Вони кричали у нас в Черкасах: “Софронія – геть!”, “Українську мову – геть!”, і трохи не на розп’яття Софронія.

І в Москві була буча, роз’єднання не буде, а Софронія геть. Але я ще раз кажу, що це ті крикуни, які не мають ніякого значення для церкви, хоч вони роблять дуже багато шкідливого для церкви.

Тарас Марусик

Відповідаючи на моє запитання про роль, яку в історії України відіграла Російська православна церква, частиною якої є сьогодні УПЦ (МП), владика Софроній сказав.

Архиєпископ Софроній

Коли одна держава, вибачте мене, імперія з імператором, керівником, главою церкви на той час, він потім за Петра Першого став главою церкви, де буде діватися церква. Вона повинна була змиритися з тим, що є. Знову ж таки це політика.

Тарас Марусик

А ось що відповів владика Софроній на мою репліку про те, що скільки б я не дзвонив у Лавру, постійно констатую, що в осідку церкви, де він є архиєпископом, домінує російська мова.

Ви ж це знаєте дуже добре.

Архиєпископ Софроній

Розумієте, я нічого не знаю. Я знаю тільки одне, що в мене домінує моя рідна мова, мова моїх дідів, прадідів, моїх батьків, яку я дуже люблю.

Звичайно, у мене багато є суржику, особливо, коли я щось кажу швидко, мені треба шукати десь українські слова, тому що дає про себе знати період 17 років моєї науки, коли я не прочитав жодного рядочка українською, це надзвичайно важко.

Але воно так чи інакше для мене є одне. Україна є, повинна бути і українська мова. Більше ніхто, і хто хоче, нехай навчається, нехай поважає, нехай не кричить, що треба друга мова на Україні, а українська мова, за моїми даними, за моїми дослідженнями, за моїми висновками, найкрасивіша мова в світі. Чому її не розбавляти, чому б нею не співати.

Погляньте, у нас радіо російське, пісні всі російські, естрада вся російська, що ще потрібно?

Тарас Марусик

Це був Архиєпископ Черкаський і Канівський Української православної церкви Московського патріархату Софроній.

На сьогодні – все. До наступного тижня в рубриці “А мова – як море!”.
XS
SM
MD
LG