Доступність посилання

ТОП новини

Візит Юлії Тимошенко в Донецьк і її вплив на ситуацію у вугільній галузі та на політичні розклади.


Кирило Булкін Гості: Віктор Турманов, народний депутат України, фракція “Реґіони України” (телефоном), Михайло Волинець, народний депутат, БЮТ (телефоном) і незалежний експерт, відомий журналіст Борис Бахтєєв











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 26 серпня 2005 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”.

У студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас!

Наша сьогоднішня розмова стосуватиметься події, яка є сьогодні в центрі загальної уваги, а саме – візиту до Донецька прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Який вплив він матиме на вугільну галузь і на політичні розклади?

На телефонному зв’язку зі студією – народний депутат України Віктор Турманов (фракція “Реґіони України”), заступник голови Донецького обласного відділення партії “Батьківщина” Анатолій Герасимчук, а в студії – незалежний експерт, відомий журналіст Борис Бахтєєв.

Наш телефон 490-29-05, ми чекаємо на ваші дзвінки, шановні слухачі, після 20:30.

А на початку програми нагадаю дещо, так би мовити, сухою мовою офіційних повідомлень. Сьогодні прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко побувала в Донецьку, де вона взяла участь у святкуванні Дня шахтаря, що відзначатиметься у неділю 28 серпня.

Прем’єр відвідала шахту імені Засядька, покладанням квітів вшанувала пам’ять загиблих на виробництві шахтарів, а також відвідала знамените донецьке підприємство “Норд”, що випускає холодильники.

Крім того, Юлія Тимошенко взяла участь в урочистостях з нагоди свята шахтарів у місцевому палаці спорту, а о 19-й годині відбувся прямий ефір з нею на телеканалі “Україна”.

Головною метою візиту було – відзвітувати перед гірниками про роботу уряду за перше півріччя, а також сповістити про погашення боргів з заробітної плати. Власне, про це Юлія Тимошенко казала ще напередодні свого візиту в Донецьк – ось її слова.

Юлія Тимошенко

Ми виділили суттєвіші гроші з бюджету і затвердили всі порядки, всі документи для того, щоб направити їх на підвищення всіх процедур з охорони праці і техніки безпеки на вуглевидобувних та шахтовидобувних підприємствах.

Ми також передбачили всі необхідні порядки, інструкції, документи. До Дня шахтаря в Україні, 28 серпня, ми плануємо повністю погашення всіх боргів про заробітних платах працівникам вугільної галузі минулих років. Це значить, що День шахтаря ми будемо святкувати достойно, бо сума заборгованості, яка накопичена більше 320 млн. гривень. Це суттєвий прорив в цьому напрямку. Далі ми не плануємо більше жодної гривні накопичувати боргів по заробітній платі шахтарям.

Кирило Булкін

А сьогодні прем’єр-міністр заявила про виконання цієї обіцянки.

Юлія Тимошенко

Навіть в ці хвилини, коли ми тут з вами стоїмо іде потужна виплата заробітної плати всіх, хто не отримував її, починаючи з 1994 року. Шановні друзі, ми навіть іноді людей знайти не можемо, яким заборгувала держава і державні підприємства. Колись люди ходили до Києва, а зараз ми з грошима їздимо по країні і шукаємо, де та людина, якій цей борг потрібно віддати.

Кирило Булкін

На разі я запитую пана Волинця, народного депутата України від БЮТ. Я знаю, що Ви були сьогодні на заходах, пов’язаних з візитом прем’єр-міністра до Донецька. Якою була реакція людей, зокрема, звичайних шахтарів на повідомлення про виплату заборгованостей. Чи не висловлювали вони певну недовіру, адже кожен попередній уряд обіцяв гасити борги шахтарям, а гроші, зрозуміло, сьогодні безпосередньо ще в кишенях не з’являться, це ж треба, щоб дійшли до кас?

Михайло Волинець

По-перше, ті гроші, які пані прем’єрка про лобіювала для шахтарів і передбачені для виплати заборгованості по зарплаті за кілька днів були відправлені в регіони, але о 23 годині вчорашнього дня Юлія Володимирівна виявила, що всього 27% коштів виплачено шахтарям, а інші зависли на рахунках шахт і банків, незрозуміло з якої причини.

Тому вже о 6 ранку сьогодні Юлія Володимирівна провела апаратну нараду і сама персонально зверталася до директорів шахт і з’ясовувала чому не пішли гроші. Коли ми вже прилетіли в Донецьк, то вона вже отримала звіт по телефону, що гроші виплачуються повних ходом.

Але сьогодні в кулуарах після концерту, після урочистої частини Юлія Володимирівна сказала, що ми всі тут старались, всі докладали зусиль, щоб підняти дух шахтарів. Але нам не все ще вдалося, тому що гарних і таких достойних справ ще недостатньо зроблено для того, щоб шахтарі повірили як їх обманювали багато років.

Кирило Булкін

Тобто вони все-таки ще з недовірою ставляться до цього?

Михайло Волинець

Я не можу сказати, що з недовірою. Наприклад, я і велика частина шахтарів, які пам’ятають справи уряду Ющенка в 2000-2001 році, а Юлія Володимирівна очолила тоді ПЕК на посаді віце-прем’єра. Тоді вперше за її участю, за її діяльністю шахтарям стали виплачувати зарплату.

Шахтарі дуже вдячний народ, прості, відверті люди. Тому той лід, який трохи накопичився під час виборчої кампанії, під час цієї неправдивої інформації, яка подавалась про попередню опозицію, мається на увазі, “НУ”, БЮТ, сьогодні був розтоплений.

Кирило Булкін

Вітаю, пане Вікторе!

Прошу прокоментувати Вас заяву і факт, що сьогодні Юлія Тимошенко заявила про виконання обіцянки сплатити борги шахтарям по зарплаті, адже Ви представляєте опозицію до нинішньої влади й критикує її, зокрема й за недостатню увагу до проблем шахтарів. Чи ви готові зняти свою критику після сьогоднішньої події?

Віктор Турманов (переклад з російської мови)

Те, що крига скресла, значить гроші пішли в регіон на погашення заборгованості по зарплаті за попередні роки. Я знаходився вчора в Торезі, це шахтарські міста, цікавився цією проблемою. Так що гроші поступають на погашення заборгованості по зарплаті. Поки нормально.

Кирило Булкін

А зараз я питаю незалежного експерта, який у нас у студії – журналіста Бориса Бахтєєва. Яка Ваша оцінка цієї заяви і того, наскільки ця обіцянка уряду виконується?

Борис Бахтєєв

Моя оцінка, як на диво, двозначна. Тобто в цьому є великий плюс, що гроші виплачені, за однієї умови, що, звичайно, вони таки виплачені, бо попередні роки, принаймні коли Віктор Ющенко був прем’єр-міністром, а Юлія Тимошенко віце-прем’єр-міністром, то теж робилися спроби виплати боргів шахтарям, робилися заяви, що ці борги виплачені, а потім виявлялося, що гроші губилися на шляху до конкретних людей, десь у Донецьку розсіювалися вже по інших адресах. Судячи з того, що було сказано, такого ще нема, але для ейфорії поки що ще час не настав. Загалом виплата цих боргів – це плюс.

Мінус я бачу в тому, що Юлія Тимошенко як дуже часто вирішила зробити ефектний крок, а ефектність в цьому плані не завжди збігається з ефективністю. Тобто я особисто не бачу сенсу, навіщо було підтягувати оцю вікопомну подію з виплатою боргів саме до Дня шахтаря. Невже неможливо було це виплатити поступово протягом хоча б 3 місяців, не витрачаючи одразу всі суми.

Тобто, розумієте, в цьому все ж таки проглядається якесь намагання проявити зовнішнє враження. Це по-перше, а по-друге, хоча б деякі шахтарі отримали ці гроші, ці борги бодай на місяць-два раніше перед періодом відпусток, то вони б, мабуть, могли бути вдячні. Вони знайшли куди б ці гроші використати і тоді.

Кирило Булкін

Пане Волинець, Ви згодні з тим, що можна було розтягнути в часі і це було б доцільніше, ніж все до Дня шахтаря виплачувати?

Михайло Волинець

Я хочу нагадати радіослухачам один відомий випадок, який добре всі пам’ятають в Україні. Це початок липня місяця, робота в парламенті, уряд виносить на розгляд законопроект про внесення змін до бюджету України, яким передбачає виділити 355 млн. гривень по погашенню заборгованості по зарплаті. Пам’ятаєте, яка бійка зчинилася. На мені тоді подерли одяг, здорово мене поколотили, побили, але це питання ми протягнули.

Таке найважливіше питання, як важко воно проходило через парламент. Так важко воно проходило через Мінфін, Мінекономіки, казначейство. Потрібно було знайти тих людей, які вже сьогодні розрахувались у вугільній галузі, зробити звірку. Крім того, до боргів ще додалося 97 млн. нарахувань як компенсація в зв’язку з невчасною виплатою заробітної плати. Раніше ці кошти не були підраховані. Лише зараз це все було зроблено.

Як завжди спрацювала інерція. Наприклад, я був заспокоєний вчора, що кошти йдуть, мав зв’язки з нашими членськими організаціями. Як потім виявилося, Тимошенко справедливо підняла тревогу. Ми всі трошки схожі, ми всі трошки радянські, переживаємо всі разом такі пережитки.

Кирило Булкін

Це Ви кажете на підтвердження того, що неможливо було це поступово робити?

Михайло Волинець

Певні труднощі виробились. Тут Юлія Володимирівна проявила свою волю, вона проштовхнула ці гроші до Дня шахтаря.

Кирило Булкін

Я б хотів іще трішки зупинитися на економічних аспектах сьогоднішньої поїздки прем’єр-міністра. Напередодні Дня шахтаря з’явилося звернення Віктора Януковича під назвою “Українське вугілля – запорука національної незалежності”, де він (нічого дивного) критикує нинішній уряд і розповідає про успіхи власного вугільній галузі, але там наведені дуже цікаві цифри. Я в них вчитувався й ніяк не міг зрозуміти, яким чином вони свідчать про успіхи попереднього уряду й невдачі нинішнього.

Отже, Янукович пише (перекладаю з російської): “За перше півріччя 2004 року заборгованість по зарплаті працівникам вугільної галузі зменшилася на 108 мільйонів гривень. Ще 607 млн. грн. належало виплатити (разом з нарахуваннями ця сума складала 900 мільйонів гривень). А загалом до кінця 2004 року планувалося повне погашення заборгованості по заробітній платі”. Це я цитував зі звернення Віктора Януковича.

Якщо він пише “належало виплатити” (в оригіналі російською – предстояло), то значить, цих грошей не виплатили. Водночас далі в тому самому тексті – “заборгованість по заробітній платі сьогодні мають 104 українські вугільні підприємства: сума цих боргів на серпень цього року складає понад 320 млн. грн.”

Отже, зі слів самого Віктора Януковича виходить, що його уряд, нехай навіть унаслідок форс-мажорних обставин залишив заборгованість 900 млн. грн., а теперішня влада, така нібито погана, до сьогоднішнього дня уже погасила з них 900-320=580 млн. грн., а сьогодні виплатила й решту?

Пане Вікторе Турманов, скажіть, будь ласка, як ці цифри можуть збігатися з критикою теперішнього уряду паном Віктор Януковичем, адже вони свідчать про те якраз, що цей уряд зробив те, що попердній не зміг зробити?

Віктор Турманов

Попередній уряд погасив зарплату шахтарям-підземникам. Це в попередньому році відбулося. З ситуацією, яка склалася в Україні не дозволила допоміжним підприємствам виплатити те погашення зарплати, яке намічалося. Ось тому залишилось в наступному 2005 році.

Зараз з початку 2005 року, ви знаєте, були проблеми з поточною зарплатою. Безумовно, у нас наросли борги по поточній зарплаті. Потім трохи стали проплачувати зараз. Ось та заборгованість ,яка не виплачена була в минулому році перейшла на цей рік на всі наші допоміжні підприємства.

Ось тому, ви знаєте, що була внесена поправка в бюджет зі сторони уряду і була внесена сума 325 млн. на погашення заборгованості вугільним підприємствам. Сьогодні ось в День шахтаря починається погашення зарплати саме тим підприємствам, яким не погасили в 2004 році.

Кирило Булкін

Пане Борис Бахтєєв, Ваш коментар щодо цього.

Борис Бахтєєв

Я хотів додати просто одну річ. Я досить таки часто спілкуюся з людьми, які живуть в Донецьку, в інших містах Донбасу. Наскільки я знаю, що досить популярною, досить поширеним у Донбасі є переконання, що це новий уряд наробив боргів, що саме за нового уряду припинили виплачувати зарплату, що саме за нового уряду повторюється те, що було нібито в період прем’єрства Ющенка. Тобто людей загітували, що саме тоді нібито була найбільша криза з виплатою зарплати.

Кирило Булкін

Але за часів попереднього уряду все одно вони відчували ці заборгованості.

Борис Бахтєєв

Так, але в Донецьку вважають, що це саме Віктор Ющенко будучи прем’єром зробив борги тоді, Віктор Ющенко, ставши президентом, робить борги нові. Тепер, власне кажучи, хоч би як там було, але виплата цих боргів, розрахунок з шахтарями виб’є одну з найпотужніших, я б сказав, чорнопіарних, чорноагітаційних тез з-під супротивників нової влади, скажімо, з-під недобросовісних критиків нової влади. Тобто люди переконаються, що ця влада не робить борги, вона з ними розраховується.

Кирило Булкін

Зараз я хочу перейти до політичного складника сьогоднішнього візиту Юлії Тимошенко. З одного боку, може здатися, що в Донецькій області йде певна конкуренція між президентом і прем’єром за вплив на той електорат, який втрачає сьогодні Партія реґіонів. Але я хочу запропонувати вашій увазі думку політолога Володимира Полохала, який вважає інакше: що цей візит є продуманою акцією усієї влади, не розрізняючи при цьому президента чи прем’єра.

Володимир Полохало

Така поїздка була вкрай необхідна для центральної влади, оскільки зв’язок центральної влади з місцевою поки що надто виразний. Насамперед також йдеться про авторитет влади. Таке безпосереднє спілкування з громадянами і в контексті виборчої кампанії, і в контексті легітимації, звичайно, є необхідним кроком.

Що торкається цієї конкретної поїздки прем’єр-міністра, то безперечно сьогодні в цьому регіоні надто суперечливі настрої, дуже багато розчарованих діями Януковича. Є велика частина тих, хто сподівається на успішну діяльність прем’єр-міністра і уряду.

Я думаю, що цей візит підготовлений. Думаю, що це буде не просто піар-акція, а все-таки зміцнення діалогу центральної виконавчої влади із громадянами цього дуже важливого регіону.

Кирило Булкін

Пане Борис Бахтєєв, як Ви прокоментуєте його слова?

Борис Бахтєєв

Я хотів зауважити одну річ. Наскільки, я пам’ятаю, починаючи ще з передвиборчої кампанії минулої парламентської 2002 року десь вигулькує теза про якусь конкуренцію Ющенко і Тимошенко, про якісь сварки між ними, про те, що в них один електорат, що вони будуть руками, ногами, ліктями виштовхувати один одного з цього електорату. Все це кожного разу тим, що Ющенко і Тимошенко йдуть у тому чи іншому, але союзі, тобто знаходять ту чи іншу форму співробітництва.

Кирило Булкін

Зрештою, на виборах 2002 року все-таки окремо йшли.

Борис Бахтєєв

Йшли окремо, але за підтримки один одного. Наскільки я знаю то вони тоді не виштовхували один одного, навпаки, вони підтримували один одного, просто зважаючи на те, де, за яких обставин, коли, хто з них мав виграшнішу позицію.

Тобто жодного випадку, коли Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко, а також сили, які за ними стоять, якщо не брати і не такі уже великі сегменти цих сил, не такі уже і вирішальні, то не було жодного випадку, коли вони справді вступали в ті конфлікті стосунки, які б ставали очевидними, які б справді впливали на державну політику, на становище в державі. Тобто немає жодних підстав твердити, що цього разу буде інакше.

Кирило Булкін

У пана Володимира Полохала прозвучала думка про те, що багато хто в донецькому регіоні не задоволений діями Віктора Януковича, що за цей електорат теж йде боротьба.

Я хотів би почути, що з цього приводу скаже народний депутат від Регіонів України Віктор Турманов. Пане Турманов, чи будете ви спростовувати таку думку?

Віктор Турманов

Боротьба завжди була і буде. Тому сьогодні і з сторони влади робляться кроки назустріч по відношенню до вугільної галузі. Сьогодні на урочистому галузевому зібранні прем’єр-міністр заявила дуже серйозні слова про перспективу розвитку вугільної промисловості.

Я хотів би висловити свою думку, що ми, зазвичай, чуємо, особливо на таких урочистих подіях від керівників рангу, починаючи від Президента, прем’єра, від інших керівників-лідерів. Хотілося б, щоб слова не розходилися з справами.

Все, що сьогодні було сказано прем’єром щодо вугільної галузі, про перспективи її розвитку, я хочу підкреслити один момент: все буде залежати від того, як буде фінансуватися галузь в 2006-му році.

Зараз ми на порозі прийняття нового бюджету 2006-го року. З вересня починає працювати ВР, і ми подивимося, який бюджет готує уряд для нашої вугільної промисловості. Тим більше, що відновили Міністерство вугільної промисловості. Це також дуже важливо.

Кирило Булкін

А чи дійсно у партії “Регіони України” і її лідера виникли проблеми з електоратом, і рейтинг пана Януковича впав?

Віктор Турманов

Такі проблеми, про які Ви говорите, є сьогодні на Донбасі. Може, частина людей вже і поміняли відношення. Треба правду сказати, що коли Янукович працював на посаді прем’єр-міністра, він дуже велику увагу приділяв вугільній галузі: і щодо бюджетного фінансування, і щодо погашення боргів по зарплаті.

Кирило Булкін

Пане Волинець, а як Ви прокоментуєте цю ситуацію, про яку говорив пан Полохало, що ця акція є дійсно спланованою акцією єдиної влади, де не варто розрізняти інтереси Президента і інтереси прем’єра?

Михайло Волинець

По-перше, щодо заробітної плати, то її необхідно було виплачувати. Уряд це розумів, і ця робота планувалася давно, і вона проводилася планомірно.

Якщо відповідати відносно якихось можливих розбіжностей між прем’єр-міністром і Президентом, то місяць тому я був разом із Президентом у Донецьку, і він говорив про ті ж самі речі, про які говорила Тимошенко. По принципових питаннях я не можу давати оцінку, тому що це досить ясно збігається.

Щодо третього питання. Я сам з Донбасу і був довіреною особою В.Ющенка в Донецькій області. Велика частина електорату не підтримувала Януковича, я не можу сказати, що це більшість, але все ж таки значна частина.

Вибори фабрикувалися, шалений тиск був на людей. А зараз масово директори, люди намагаються вступити в “НУ”, в БЮТ. І це не робиться під тиском, а це робиться добровільно.

Я не хочу сказати, що я в захопленні, і що це правильно робиться. Люди, які зловживали на виборах, сьогодні намагаються підмінити керівників тієї попередній опозиції, витіснити людей, які дійсно боролися, які були віддані справі демократії і чесні справі. Тобто, не досить гарні речі відбуваються.

Кирило Булкін

Шановні гості, 28-го серпня Президент України у свою чергу прибуде у Донецьк на сам День шахтаря. Це, з одного боку, підкреслює важливість цього регіону і політичну, і економічну, а з іншого боку, чи вбачаєте ви у цій поїздці також певну послідовність влади, чи все ж таки, це теж хтось міг би сказати, бачити у цьому певну конкуренцію? Пане Борисе?

Борис Бахтєєв

Конкуренцію у цьому можна було б бачити у єдиному випадку, якби В.Ющенко, приїхавши післязавтра в Донецьк, заявив ще в аеропорті на трапі літака, що щойно підписав розпорядження вважати все, що зробила Ю.Тимошенко, не чинним.

Такого не буде, я в цьому впевнений. В такому разі вести мову про конкуренцію, про бігу на випередження, просто немає сенсу.

Я вважаю, що в даному разі було дуже вдалою знахідкою організувати поїздку пані Тимошенко напередодні поїздки пана Ющенка. Нову владу, до якої ставлення в Донбасі, попри слова Волинця, все ж таки далеко не таке дружнє, неприязне. Цю нову владу уособлює все ж таки В.Ющенко. Ю.Тимошенко теж її уособлює, але значно меншою мірою.

Пригадаймо ту всю шалену агітацію, яка велася проти тодішньої опозиції під час виборчої кампанії, та агітація була спрямована проти Ющенка, а Тимошенко якщо там і фігурувала, то значно менше і лише як допоміжний персонаж. Донеччан зарядили на негатив саме відносно Ющенка. Це по-перше.

По-друге, це не є мінусом, не є вадою, але, від цього нікуди подітися, В.Ющенко інтроверт за характером. Себто це людина, яка набагато вільніше себе почуває за столом з комп’ютером, ніж на трибуні перед аудиторією. Ю.Тимошенко набагато контактніша за Ющенка, набагато театральніша, вона набагато легша у спілкуванні, а тому встановлювати контакт, довіру, симпатію (чому б і ні?) набагато легше Ю.Тимошенко, аніж В.Ющенку.

Кирило Булкін

Ви вважаєте це таким тактичним ходом, який є доцільним?

Борис Бахтєєв

Тактичним чи просто збігом обставин... Напевне, не обійшлося і без тактики. Я вважаю, що саме така послідовність була вдалою, тобто на хвилі тих виплат боргів по зарплаті, які привезла Тимошенко, має змінитися ставлення і до В.Ющенка, який такого відчутного подарунку зробити не міг – це не його парафія, бо не він розпоряджається фінансами.

Кирило Булкін

Пане Волинець, чи Ви знали, супроводжуючи пані Тимошенко, що 28-го планується візит до Донецьку Президента України? Як Ви ставитеся до цього?

Михайло Волинець

Я тільки сьогодні почув, що Президент має бути у Донецьку, тому мені важко коментувати.

Але відносно минулої поїздки Президента до Донецька і нинішньої поїздки прем’єра, то Юлія Володимирівна, мені здається, була трошки конкретнішою.

Я з Бахтєєвим ще раз погоджуюся, бо він дав досить чіткі характеристики, і мені немає потреби це ще раз повторювати.

Ющенко у свій час на політичному рівні намагався переконати якось пояснити свою ситуацію, своє бачення своєї оцінки, і він саме у цьому був переконливий.

Кирило Булкін

Наступне запитання надійшло від нашого слухача.

Пан Станіслав з Краматорська питає, чому сьогодні прем’єр-міністр Ю.Тимошенко відповідає на запитання людей у прямому ефірі, і чому раніше, коли був прем’єром В.Янукович, він цього ніколи не робив?

Віктор Турманов

Я думаю, що сьогодні був прямий ефір, коли питання ставили прем’єр-міністру, у зв’язку із сьогоднішнім святом, Днем шахтаря.

Я вважаю, що це нормальна форма спілкування з людьми. Я ще раз хочу підкреслити, що це нормально, коли люди, поставивши запитання, отримують відповідь з перших вуст керівників.

Щодо Януковича, то в Донецьку він не проводив, можливо в інших регіонах проводив, враховуючи те, що коли він працював в Донецьку, то його всі тут гарно знають. Інші прямі ефірі були в інших регіонах.

Борис Бахтєєв

Я хотів би додати ще одну річ.

Всі ми чекаємо, що рано чи пізно Ю.Тимошенко мусить перейти рубікон і мусить здійснити свій візит до Росії, до Москви. З цього боку, поїздка у Донецьк – це, як репетиція у більш м’яких умовах. Хоча виступи перед досить упередженою, перед аудиторією, яка не підтримує її, ставиться неприхильно, і намагання відтренувати свою поведінку, свої відповіді, свою манеру триматися.

Ми пам’ятаємо, до речі, під час перебудови візит Маргарет Тетчер до СРСР тоді. Коли вона давала телеінтерв’ю і зайшла у студію “залізною леді”, до якої неприхильно ставилося більшість радянських громадян, а вийшла зі студії загальною улюбленицею.

Я хочу сказати, що якби подібний такий ефір у Тимошенко був би у Москві, вона могла б повторити долю Маргарет Тетчер стосовно російських громадян.

Кирило Булкін

Цікаво, чи Маргарет Тетчер свого часу не виступала перед шахтарями у несприятливих умовах.

Борис Бахтєєв

А хто Вам сказав, що не виступала? До речі, саме за її прем’єрства закривали шахти, саме за її прем’єрства були дуже складні стосунки офіційного Лондона із шахтарями, і їй доводилося таки виступати, вона робила це.

Кирило Булкін

Пане Волинець, Ви – член фракції БЮТ, що Ви з цього приводу думаєте? Чи такий аспект передбачався у такій поїздці, як тренування перед майбутньою поїздкою до Росії?

Михайло Волинець

Я не думаю, що тут є прямий зв’язок. Але, дійсно, тут Юлія Володимирівна сьогодні багатьох зачарувала.

А відносно Великобританії, то дуже важкі події розвивалися під час закриття шахт в Англії у 1984-85 роках, півтора роки страйкували шахтарі. Вважається у всьому світі, що це найгірший спосіб реструктуризації вугільної галузі, тому що переважна частина шахт були закриті, і досить непопулярні дії тоді застосовувала Маргарет Тетчер.

Кирило Булкін

Які можуть бути наслідки цієї поїздки як для економіки, так і для подальшого розвитку подій на політичній сцені України?

Віктор Турманов

Щодо сьогоднішнього виступу пані Тимошенко, то вона дуже серйозну сьогодні зробила заяву щодо розвитку вугільної галузі. Я ще раз підкреслюю, аби це реалізувати, все буде залежати від бюджетного фінансування на 2006 рік для галузі. Якщо воно буде нормальним, я ми знаємо, скільки сьогодні необхідно, аби вугільну галузь відродити, то все те, що було сьогодні сказано, то воно є вірним. А якщо це було сказано (фраза незрозуміла), то у нас так часто і бувало.

І друге. Я не думаю, що народ не тільки на Донбасі, а й в Україні прозрів сьогодні. Попереду вибори, то ж це питання буде визначатися людьми. Я думаю, що вони визначаться і зроблять свій вибір.

Михайло Волинець

Я хотів би сказати про такий момент, коли летіли літаком до Донецьку, Ю.Тимошенко викликала до себе міністра слухала його і радилася, а потім мене викликала і радилася по цілому комплексу питань відносно вугілля, відносно формування енергетичного балансу на користь вітчизняного вугілля, то досить цікаві речі сьогодні в літаку відбувалися.

Я перепрошую, але ми вже сідаємо у літак, так що я змушений попрощатися.

Кирило Булкін

Так-так. Ми дякуємо Вам за участь.

Пане Бахтєєв, а яка Ваша думка щодо можливих прогнозів можливих стосовно економічної ситуації і можливих політичних розкладів з огляду на цей візит?

Борис Бахтєєв

Щодо економічних прогнозів, то я хотів би зауважити одну таку маленьку деталь. Давайте не будемо ми з вами уподібнюватися тим місцевим господарникам, які керували Україною, і все ж занотуємо, що поїздка хоч одна, хоч дві, хоч три сама по собі для економіки нічого не дасть, тобто може дати лише поступова, послідовна, неухильна діяльність, неухильність у реалізації намічених планів, заходів, реформ. Тому ця поїздка була в даному аспекті тільки свідченням бажання щось робити, якось покращити становище, а покращувати становище Ю.Тимошенко буде сидячи у своєму кабінеті, там це робити зручніше і надійніше.

Кирило Булкін

А конкретний крок – виплата заборгованостей по зарплаті.

Борис Бахтєєв

Знову ж таки – це не поїздка сама по собі, ця виплата готувалася і проводилася за кілька днів. Поїздка – це просто засвідчення того, що таке відбулося і, можливо, перевірка того, наскільки воно відбувалося так, як приписано, так, як і належить, наскільки там не було зловживань.

А щодо політики, то я думаю, що більше наші керівники владні буватимуть у проблемних регіонах, що більше вони спілкуватимуться з людьми, що більше вони показуватимуть себе, то менше у мешканців цих регіонів залишатиметься тих стереотипів, які були нав’язані і під час виборчої кампанії минулорічної, і під час правління минулої влади, бо ці стереотипи накручувалися і накручувалися.

Тобто, побачивши Ю.Тимошенко, яка відповідає на запитання у прямому ефірі, чимало глядачів поставили собі запитання: “А чи так вона вже й схожа на крадійку, чи так вона вже й схожа на злодійку, якою її змальовували?”

Так само післязавтра приїде В.Ющенко, то багато людей побачить суперечність між тим уявленням про людину зі свастикою, про якогось залізного диктатора і В.Ющенком, який на диктатора зовсім не тягне.

Кирило Булкін

На жаль, наш час добігає кінця.

Лише нагадаю, що візит прем’єр-міністра Ю.Тимошенко в Донецьк і його вплив на ситуацію у вугільній галузі та на політичні розклади обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: народні депутати України В.Турманов (“Регіони України”) та М.Волинець (БЮТ), обидва вони були на зв’язку телефоном, а в студії був відомий журналіст Борис Бахтєєв.

Дякую вам, шановні гості, за участь у розмові!

Дякую вам, шановні радіослухачі, хто телефонував і ставив запитання!

До нових зустрічей!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG