Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра азербайджанської класики у дніпропетровському театрі.


Геннадій Сахаров

сцена з вистави
27 серпня у дніпропетровському Академічному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбулася прем’єра музичної комедії класика азербайджанської опери Узеїра Гаджибекова “Аршин мал-алан”.

Прем’єра комедії “Аршин мал-алан” була присвячена 14-м роковинам незалежності України і 120річчю з дня народження Узеїра Гаджибекова. Це перша постанова твору азербайджанського класика в Україні українською мовою. У театрі був аншлаґ. Помітну частину глядачів становили азербайджанці – громадяни України, котрі проживають у Дніпропетровську. Почесними гостями були Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Азербайджан в Україні і Білорусі пан Талят Алієв, головний радник управління мистецтв міністерства культури Азербайджану Мубаріс Гамідов і почесний голова Ліги азербайджанців Дніпропетровська Гафіз Асланов.

У підготовці вистави крім режисера, народної артистки України Лідії Кушкової, взяли участь дніпропетровські азербайджанці, котрі навчали акторів національній танцювальній пластиці, навіть характерній жестикуляції, декорації виготовив лавреат численних театральних премій, начальник управління культури обласної державної адміністрації Іван Шулик. Вдалий український переклад тексту зробив директор театру Валерій Ковтуненко, котрий грав у виставі одну з головних ролей.

У інтерв’ю для Радіо Свобода посол Азербаджану Талят Алієв сказав:

“У культурному житті України і Азербайджану це дійсно історична подія. Вперше твір Узеїра Гаджибекова “Аршин мал-алан” ставиться в українському театрі українською мовою. Це дуже знаменно. Вперше, коли був створений фільм “Аршин мал-алан”, роль Гюльчохри зіграла саме українська актриса Світлана Моргун, народна актриса Азербайджану, котра й зараз жива, ій близько дев’яноста років. Такі визначні корифеї українського мистецтва як Дмитро Гнатюк, Марія Стефюк є постійними акторами у найвідоміших виставах азербайджанської опери. Постановка “Аршин мал-алан” українською мовою у дніпропетровському театрі є продовженням культурної традиції, яка вже склалася як постійна між нашими країнами. Мене радує, що до цієї вистави підібрали дуже талановитий колектив. Я сидів і у мене кілька разів в очах з’явилися сльози від того що вони змогли настільки вірно показати внутрішній світ азербайджанського народу, його культуру. Я впрост захоплений” – сказав посол Азербайджану в Україні Талят Алієв.

міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко і посол Азербайджану Талят Алієв серед глядачів
По закінченні вистави відбувся обмін промовами і подарунками між українцями і азербайджанськими гостями, серед великих корзин квітів були й квіти від міністра культури Азербайджану Полада Бюль-бюль Огли. У промові перед гостями і глядачами заступниця голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Орина Сокульська зазначила:

“Я думаю, що наші друзі азербайджанці відчули мелодійність української мови і не було перепон для порозуміння. Мені завжди хотілося і думаю, що це може сьогодні підтвердити управління культури, що нарешті український національний театр імені Тараса Шевченка повинен стати візитною карткою нашого Дніпропетровська, нашого Січеслава”.
XS
SM
MD
LG