Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ з’ясовує, куди зникають українські немовлята.


Мар’яна Драч


Прага, 29 серпня 2005 - Щоб з’ясувати, куди зникли новонароджені українські діти, cьогодні в Україну має прилетіти доповідачка Парламентської Асамблеї Ради Європи Рут-Ґабі Вермо-Манґольд. Депутат збирається відвідати харківську лікарню, звідки як підозрюють, за загадкових обставин у 2002-му році зникло двоє немовлят. Представниця парламенту Ради Європи також хоче зустрітися з потерпілими батьками та представниками влади в Харкові і Києві. Є підозра, що зникнення немовлят пов''язане з нелегальним усиновленням або ж торгівлею людськими органами. Ба більше. Одна громадська організація заявляє, що таких випадків в Україні було не кілька, а кілька сотень.

У листопаді 2002-го року Cвітлана Пузикова народила дитину в харківській лікарні номер 6. Вранці лікар сказав Світлані, що дитина померла. Тіло немовляти молодій матері не показали. Світлана звернулася не лише до прокуратури, але й до харківської правозахисниці, голови Всеукраїнської федерації багатодітних сімей Тетяни Захарової. Пошуки дитини привели слідство до можливого місця захоронення. Як розповіла радіо "Свобода" Тетяна Захарова, на цвинтарі пологового будинку знайшли не лише абортовані плоди, але й розрубане тіло немовляти, можливо з уже вилученими органами. З’явилися і нові свідчення:

"Коли засоби масової інформації повідомили про цей випадок, то до мене звернулися в організацію ще дві родини, одна з яких народжувала 23 грудня в цьому ж пологовому будинку номер 6. Жіночка народила дівчину, яку так само забрали. Повідомили матері, що вона немовби мертва, але ж тіло ні мертвої, ні живої дитини їм не віддали.

Радіо "Свобода" був перший засіб масової інформації, перші журналісти, які сприйняли цю біду як особисту".


Лікарі звинувачення відкидають. Головний медик харківського пологового будинку номер 6 Лариса Назаренко заявила, що молодих матерів зомбують і назвала це кампанією проти лікарів.

Під свій контроль справу немовлят у 2003-му році взяла депутат Європарламенту із Німеччини Ґабріеле Штаунер, котра й запросила харківську правозахисницю виступити у комісії Європарламенту.

Із цією історією пов''язаний один із найгучніших скандалів за кордоном довкола попередньої української влади. У лютому минулого року чільний офіцер українського посольства в Берліні заявив, що йому наказують не допустити виходу в ефір телевізійний сюжет про Харків. Продовжує Тетяна Захарова:

"Генерал Валерій Кравченко одержав вказівку відстежити, де перебуває Тетяна Захарова, тобто я, і вжити заходів з недопущення виходу в ефір програми про зникнення дітей у харківському пологовому будинку. Проте цей генерал (і ми йому уклінно вдячні) не зробив того, що йому було наказано, і поїхав на другий німецький телеканал і розповів про те, що одержав такий наказ. Тоді Кучма наш був присутній у Берліні і йому декілька президентів поставили запитання, хто дозволив вашому СБУ стежити за громадянами Німеччини. Це і журналісти там під ковпаком були, і Ґабріела Штаунер, депутат Європарламенту". Усе це обурило європейських парламентаріїв не на жарт. Вони попередили про можливе припинення фінансової допомоги Україні, якщо там не проведуть належного розслідування. Спершу в Харкові справу немовлят передавали з одного району міста до іншого, але увага світу зрештою вплинула і на українську владу, каже харківська правозахисниця:

"Після того, як ці жахливі випадки взяли під контроль в Європарламенті, кримінальну справу забрали в Генеральну прокуратуру України, управління з розслідування особливо важливих справ - це ті, хто розслідує вбивство Георгія Ґонґадзе" .

Оскільки Україна не є членом Європейського Союзу, німецька депутатка Ґабріела Штаунер попросила парламент Ради Європи далі стежити за справою немовлят. За розслідування взялася Рут-Ґабі Вермо-Манґолдьд із Швейцарії, котра якраз спеціалізується на перемитництві і торгівлі органами. У розмові з радіо "Свобода" пані Вермо-Манґольд так описує свій досвід:

"Я розслідувала випадок, коли юнак із Молдови продав свою нирку у Туреччині. Я спілкувалася з турецькими урядовцями, і стало зрозуміло, що таких випадків було дуже багато. В результаті в 2003-му році Туреччина змінила законодавство щодо трансплантації органів".

Говорячи про свій візит в Україну, швейцарська депутатка висловила сподівання, що нова українська влада докладе всіх зусиль, аби встановити правду про зниклих дітей. Доповідачка ПАРЄ хоче з’ясувати долю не лише харківських немовлят. Вона стурбована даними Всеукраїнської федерації багатодітний сімей, за якими в Україні з 2001-го по 2003-ий роки зникло близько 300 новонароджених.

"Мені важливо з’ясувати масштаби проблеми," - каже Рут-Ґабі Вермо-Манґольд.

Після відвідин Харкова вона зустрічатиметься у Києві з міністрами внутрішніх справ, охорони здоров’я та сім’ї і молоді, Генеральним прокурором. Візит доповідачки ПАРЄ в Україну триватиме до 1 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG