Доступність посилання

ТОП новини

Про що свідчать результати самітів СНД та ЄЕП? Коментарі у закордонній пресі.


Петро Кагуй

Прага, 29 серпня 2005 - Наступний рік проголошений роком СНД. Однак про вихід із цього об’єднання вже заявив Туркменистан, залишивши за собою право лише асоційованого членства. А в Єдиному Економічному Просторі (ЄЄП) Україна вирішила рухатися значно повільніше від решти її партнерів, бо її цікавить лише зона вільної торгівлі.

Такі окремі формальні результати самітів СНД та ЄЄП, що відбулися цими днями у Росії в місті Казані. А вже сьогодні у закордонній пресі чимало коментарів про підсумки цих форумів.

Усі були готові до того, що саміт СНД можуть зіпсувати Україна або Грузія, однак свято саміту зіпсував Туркменистан, - пише французька газета “Ліберасьон”. Примхливий туркменський диктатор Сапармурат Ніязов, який володіє значними запасами природного газу, усіляко намагається продемонструвати свою незалежність. Він оголосив, що Туркменистан виходить із СНД і тепер залишатиметься лише “асоційованим членом”.

Французька “Ліберасьон” не церемониться із визначенням самого СНД. Це неформальний клуб, що об''єднує запеклих ворогів Вірменію та Азербайджан, а також орієнтованих на Захід глав держав Грузії та України. Входять до цього неформального клубу і диктатори – білоруський Лукашенко та узбецький Каримов.

Французька “Ліберасьон” звертає увагу на Віктора Ющенка, який, на її погляд, продемонстрував свою “добру волю”, взявши участь у засіданні Єдиного економічного простору. При цьому французький оглядач нагадує про нещодавнє повідомлення міністра економіки України Сергія Трьохіна про те, що Україна може вийти із ЄЕП. Згадано і про спільну заяву президентів України і Грузії, котрі у першій половині серпня виступили з ідеєю створити нове реґіональне об’єднання “Спільноту демократичного вибору”, до якого мали б увійти країни, котрі справді вибрали для себе демократичні та ринкові відносини.

А інша французька газета “Ле Монд” зауважує, що саміт СНД ще більше продемонстрував тріщину між Росією, яка домінує у цій організації, і такими країнами СНД як Україна та Грузія, котрі намагаються звільнитися із під російського диктату і все більше повертаються у бік Заходу.

А вже російський часопис “Независимая газета “ також зауважує, що саміт СНД у столиці Татарстану лише поглибив суперечності між лідерами країн Співдружності. Цей саміт так і не дав відповіді на головне питання: що далі буде з цією організацією.

А московська газета “Ведомости”, зазначає, що попри те, що СНД на саміті у Казані уникло свого скандального поховання, вже ж воно звужується лише до механізму для консультацій.

Від коментарів у закордонній пресі повернімося до офіційних повідомлень про результати самітів СНД та ЄЄП.

Так по лінії СНД була підписана низка документів. Серед них програма співробітництва у протидії незаконній міграції на 2006-2008 роки, програма співробітництва у боротьбі з тероризмом на 2005-2007 роки та концепція військової співпраці до 2010 року. Були схвалені також заяви у зв’язку із 60-ю річницею ООН та 20-ю річницею аварії на Чорнобильській АЕС.

А вже на саміті ЄЕП Президент України Віктор Ющенко однозначно відкинув ідею створення наддержавного органу. Він заявив, що із 29-ти запропонованих для підписання документів, Україна готова підписати лише 15, котрі стосуються створення “зони вільної торгівлі”.

Віктор Ющенко також заявив, що Україна вивчатиме вже інший, новий блок із 15 документів, котрий заплановано розглянути до березня наступного року: “Другий блок документів із 15-ти належить до блоку формування митного і тарифного регулювання. Ми вирішили, що Україна вивчить цей блок питань і розгляне їх на предмет адаптації”.

Позиція України щодо неприйняття ідеї створення наддержавного органу в рамках ЄЄП несподівано здобула схвальну оцінку у Президента Білорусі Олександра Лукашенка.

“Уперше Україна чітко заявила про свою позицію та національні інтереси”, - заявив Лукашенко журналістам, зауважуючи, що це право України - визначити свою участь у ЄЕП. Це стосується і відмови від участі у наднаціональному органі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG