Доступність посилання

ТОП новини

Микола Мельниченко спростовує слова Генпрокурора Святослава Піскуна і висуває вимоги до Президента України Ющенка.


Сергій Куделя

Вашингтон, 29 серпня 2005 - Через океан триває двобій Генерального прокурора України Святослава Піскуна і екс-майора Миколи Мельниченка. Генеральна прокуратура України стверджує, що колишнього охоронця президента Леоніда Кучми викликають до американського суду для дачі свідчень у справі вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. Як заявив сьогодні Генпрокурор Піскун, дата судового засідання за участю Мельниченка перенесена на 5 вересня. Однак, сам Мельниченко стверджує, що жодних судових засідань за його участі у США не відбудеться. Водночас у своїй останній заяві, текст якої отримало радіо "Свобода", Мельниченко виступив і з низкою вимог до Президента України Віктора Ющенка.

Генпрокурор України – брехун, серед оточення Президента України – брудні особи, що займаються корупцією, рекетом і фальсифікацією кримінальних справ. А Ющенкові треба зробити вибір, чи він іде з так званою бандою Кучми. На цьому наголошує Микола Мельниченко у новій заяві. У ній він не оприлюднює чергової порції компромату з розмов у кабінеті Леоніда Кучми, але погрожує нинішньому Президенту Віктору Ющенку “жорсткою і швидкою реакцією”, якщо той не прислухається до його рекомендацій. Вимоги Мельниченка до Ющенка займають цілу сторінку друкованого тексту. Екс-майор вимагає від Президента перш за все виступити з публічною позицією щодо замаху на життя Олександра Єльяшеквича та зустрітися із колишнім народним депутатом, а тепер політичним біженцем, у вересні під час поїздки Віктора Ющенка до США. Сам Мельниченко каже, що відмовляється від особистої зустрічі із Ющенком. Слід зазначити, що цю зустріч йому зрештою так і не запропонували під час минулого візиту Президента України до США.

У заяві Мельниченко висловлює обурення спробами Ющенка утворити політичний блок з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, якого екс-майор вважає підбурювачем фізичної розправи над Георгієм Ґонґадзе. Мельниченко вимагає від Президента відмовитися від такого політичного союзу, та очистити своє середовище від учасників так званого злочинного угруповання Бориса Березовського. Хоча в останній заяві він не називає імен цих осіб, у минулому екс-майор звинувачував у зв’язках з російським магнатом Березовським голову РНБО України Петра Порошенка.

Врешті, Мельниченко також вимагає від Ющенка публічно “підтримати ухвалення Парламентською Асамблеєю Ради Європи спеціальної резолюції, яка вимагала б від України реального розслідування резонансних злочинів часів президента Леоніда Кучми”. Саме спробою недопустити ухвалення у вересні такої резолюції Мельниченко пояснює останні заяви Піскуна, які він називає “зухвалими та цинічними”.

Мельниченко – не єдиний, хто обвинувачує Піскуна у маніпуляціях справою Ґонґадзе. Раніше про це заявляли рідні загиблого журналіста – Леся і Мирослава Ґонґадзе. Вдова журналіста вважає, що Мельниченко повинен давати свідчення, лише після того проведуть експертизу записів у кабінеті на Банковій. Мирослава Ґонґадзе сказала радіо "Свобода, " що повідомила про таку позицію міністерство юстиції США.

Тим часом нам не вдалося отримати від американської сторони підтвердження чи спростування заяв Піскуна про виклик Мельниченка до американського суду. Представник американського уряду повідомив радіо "Свобода," що міністерство юстиції США не може коментувати подібних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG