Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську розпочинається організована боротьба проти незаконної забудови.


Геннадій Сахаров

пікет біля міськради
Дніпропетровськ, 30 серпня 2005 - Окремі групи жителів Дніпропетровська, які протестували проти незаконної забудови у дворах будинків, на міжбудинкових територіях, у парках, об’єдналися з метою порятунку міста.

Практика забудови дворів, міжбудинкових територій, парків набула у Дніпропетровську характеру пошесті. Приватні фірми, часом не маючи навіть дозвільних документів і розроблених проектів, захоплюють найменші простори, придатні для забудови. Дійшло до того, що, маючи лише рішення міськради про так зване резервування землі під майбутню забудову, що є суто дніпропетровським винаходом, “забудовники” у лапках обрізають комунікації старих але придатних до проживання будинків, підпалюють їх, тероризують жителів, руйнують будинки разом з майном жителів, як це сталося два тижні тому на вулиці Шевченка.

Можна навести низку адрес, за якими новітні забудовники, порушуючи правила містобудування, захоплюють двори, руйнують дитячі майданчики, місця для стоянок автомобілів жителів. Все це робиться за згодою управлінь міськвиконкому і за їхньої участі. У місті кажуть, що побудуватися можна будь де, якщо у кошторисі забудови закладений мільон гривень на хабарі чиновникам. Від хижацької забудови постраждали парки міста, серед них пам’ятка садово-паркового мистецтва парк імені Шевченка, центральний міський парк імені Лазаря Глоби, дитячий парк у Жовтневому районі міста.

Минулої п’ятниці ініціативні групи жителів, котрі склалися стихійно і протестували проти незаконної забудови у місцях їхнього мешкання, вперше об’єдналися і вийшли на пікетування Дніпропетровської міської ради. Цими групами ухвалене рішення про створення об’єднаного комітету боротьби проти незаконної забудови. Групу організаторів комітету очолила жителька одного з будинків, у дворі якого розпочате незаконне будівництво, Любов Каптєла:

“Незаконне захоплення землі. Знищені всі будівельні архіви по місту. Цим користуються ті, у кого є гроші, захоплюють землю бо закінчується мораторій на продаж землі. Їм треба захопити територію щоб потім її викупити. І йдуть буквально по трупах. У цому пікеті люди, у котрих можновладці збираються відібрати землю, відібрати життєвий простір у них і у їхніх дітей. Люди обурені, люди починають об’єднуватись, бо розуміють що поодинці вони не здолають цю силу. Починають об’єднуватись для того щоб відстояти свої конституційні і законні права.“ – сказала Любов Каптєла підчас проведення пікету під міськрадою.

29-го серпня міською організацією партії “Наша Україна” проведена пресконференція, на якій оголошено про створення Форуму Порятунку Дніпропетровська. На пресконференції представник обласної організації партії “Батьківщина” заявив про приєднання до Форуму порятунку міста і партії “Батьківщина”. Про підтримку створення Форуму заявила і політична партія “Пора”. Установчі збори Форуму Порятунку Дніпропетровська призначені на 17-те вересня. Організатори Форуму мають намір заявити протест проти нищення життєвого простору жителів міста на сесії міської ради, яка відбудеться 21 вересня. Голова міської організації партії “Наша Україна” Андрій Денисенко сказав на пресконференції:

“Прийшов час, не будемо чекати до виборів, край цьому треба покласти саме зараз. І саме тому ми хочемо сприяти організації Форуму Порятунку Дніпропетровська, саме тому ми як політична сила надамо і організаційну допомогу, допоможемо організувати громадську приймальню, допоможемо організувати методичну і правову допомогу мешканцям Дніпропетровська. І ми спільно з представниками ініциативних груп будемо наполягати на здійсненні наступних першочергових кроків для виправлення ситуації, яка склалася з незаконним землевідведенням і забудовою у місті Дніпропетровську. Перше – ввести мораторій на забудову доки у кожному конкретному випадку не буде здійснений розподіл землі у відповідності до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів. Друге – здійснювати землевідведення лише за згодою зборів мешканців будинків, поруч яких вестиметься будівництво. Третє – застосовувати максимальні штрафи до підприємств, які здійснюють незаконне будівництво. Четверте – ми вимагаємо, щоб відповідні міські служби визначили перелік об’єктів, які споруджені незаконно. Наше завдання - і міську владу і бізнес ввести у певні цивілізовані рамки інакше ми перетворимось на таку собі клаптикову імперію кіосків, крамниць, де не можна буде ні виховувати дітей, ні проводити дозвілля, ні взагалі нормально жити “.

До сказаного Андрій Денисенко додав, що Форум Порятунку Дніпропетровська вимагатиме притягнення до адміністративної і кримінальної відповідальності посадових осіб, котрі створюють умови для правопорушень і незаконної забудови.
XS
SM
MD
LG