Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи незадоволені мовною політикою кримського уряду.


Володимир Притула

31 серпня 2005 року

Кримські комуністи незадоволені мовною політикою уряду автономії. Перший секретар кримського рескому Компартії Леонід Грач назвав “демонстративним ігноруванням” прав російськомовного населення Криму рішення позачергової сесії Симферопольської міськради про надання права батькам самим вирішувати, яку мову обрати для навчання своїх дітей.

Володимир Притула

Народний депутат України, лідер кримських комуністів Леонід Грач заявив, що мер Симферополя Валерій Єрмак і такі ж як і він депутати “плюнули в душу виборцям". Про це йде мова у коментарі нардепа до підсумків позачергової сесії Симферопольської міськради, яка відбулася 30 серпня і була присвячена конфлікту довкола школи в селищі Комсомольському.

Нагадаю, що учора симферопольські депутати відхилили вимогу комуністів, об’єднаних есдеків і представників проросійських сил оголосити цю новозбудовану школу російською. Раніше кримський уряд знайшов поза межами Криму спонсорів для закінчення будівництва школи і надав їй статус україномовної. Сесія ж під тиском проросійських сил змінила статус на багатомовний.

Леонід Грач заявив, що російський статус цієї школи був безальтернативним. “За ступінню своєї необхідності для більшості батьків, які виявляють етнічну потребу з навчання дітей російською мовою”. На думку лідера кримських комуністів, мер Симферополя і більшість комуністів не підтримали їхню пропозицію, бо “замазані в корупції” і “залежать від тих, хто диктує їм свою волю”.

Під час голосування комуністів підтримали об’єднані есдеки, але їхній лідер, народний депутат України Єфим Фікс був стриманіший в оцінках.

Єфим Фікс (переклад з російської)

Загалом, рішення, яке було ухвалене вчора на сесії міськради, ініційоване нашою фракцією, як і сама сесія. Але винні у виникненні конфлікту з приводу мови навчання в Комсомольській школі насамперед власті Криму. Це вони породили проблему, а депутати мусили її вирішувати. А так ухвалене рішення на сьогодні відповідає інтересам симферопольців та інтересам мешканців, які живуть у цьому мікрорайоні.

Володимир Притула

Керівник кримської організації Української Народної Партії Олег Фомушкін з цим не погоджується. За його словами, рішення сесії – це вимушений крок.

Олег Фомушкін

Це рішення не висловлює бажання батьків, а воно було прийняте під тиском сепаратистських шовіністичних структур. Щоб залагодити цей конфлікт, який виник, було прийняте таке рішення. Але ми сподіваємося, що згодом ця школа повністю буде школою з українською мовою навчання.

Володимир Притула

Голова ж Ради міністрів АРК Анатолій Матвієнко, який брав участь у позачерговій сесії Симферопольської міськради, вітав її рішення і назвав його “компромісом”. Каже прес-секретар прем’єра Артем Стельмашов.

Артем Стельмашив

Анатолій Матвієнко розцінив рішення сесії міськради як компромісний варіант. За його словами, його насамперед цікавить, щоб в Криму були мир і спокій, і щоб діти отримували якісну освіту.

Він зазначив, що досягнутий компроміс – шлях до згоди і здорового глузду. Він зауважив, що коли пристрасті вщухнуть, стане очевидно, що не є жахливим, що в новій школі є класи з українською і російською мовою навчання.

Володимир Притула

Артем Стельмашов додав, що весь ажіотаж довколо статусу нової школи та “утиски прав російськомовного населення” кримський прем’єр вважає елементом передвиборчої кампанії певних політичних сил.
XS
SM
MD
LG