Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-сайт http://pravopys.vlada.kiev.ua


Тарас Марусик

Київ, 30 серпня 2005 - Вже понад 4 роки існує Інтернет-сайт, присвячений українському правопису. Однак досить важко обмежитися лише правописними проблемами, вважає адміністратор цього сайту Олександр Телемко. Тому тематичне розширення сайту стало неминучим.

Як і більшість сайтів, присвячених українській мові, Інтернет-сайт pravopys.vlada.kiev.ua був створений і наповнюється на громадських засадах, ентузіастами. Олександр Телемко – математик. Працює редактором київського видавництва “К.І.С.”.

Поштовхом до створення сайту стало активне обговорення нового проекту правопису на початку 2001 року.

Олександр Телемко

Тоді, на жаль, було навколо нього різного роду багато вигадок, інсценізацій. Відверті противники вбачали, наприклад, в тому, що автори проекту хочуть зробити хоч як, аби не так, як в російських. Необізнані люди говорили, що от тільки нам правописних проблем не вистачає, вже всі проблеми порозв’язували.

Хтось переймався тим, що в один момент станемо безграмотними. А з іншого боку, не можна було цей проект побачити, оскільки сама книжка вийшла накладом кілька сотень екземплярів.

Тоді я звернувся до директора Інституту української мови Василя Німчука з пропозицією, що видавництво “К.І.С.” готове створити сайт з правописною проблемою, де розмістити цей проект в Інтернеті. Щоб люди могли говорити про проект, вже з ним ознайомившись, а не з чуток і так далі.

Тарас Марусик

Оскільки видавництво “К.І.С.” випускає чимало перекладних книжок, правописні проблеми неминуче постають перед кожним редактором і коректором, особливо написання слів іншомовного походження.

Олександр Телемко

В результаті фахової діяльності я побачив, що проблем багато, і вони, на жаль, не розв’язані по сьогоднішній день.

Тарас Марусик

А Ви особисто якого правопису дотримуєтесь?

Олександр Телемко

За основу в мене йде правопис 28-го року, але не повністю, тобто не дотримуюся пом’якшення “ля”, “льо”, “лю”. Але ми поступово в книжках наших наближаємося до норм правопису 28-го року.

Тарас Марусик

Інтернет-сайт, присвячений українському правопису, вже вийшов за межі власне правописних питань. Олександр Телемко пояснює, чому відбулося тематичне розширення.

Олександр Телемко

Досить важко обмежитися тільки правописними проблемами, у нас правопис має тяжку історію, коли мовознавці, які створили цей правопис, репресували, і тому просто писати тільки правописні проблеми, не описуючи картини того життя, тобто дискусій правописних, які виходили за межі самих правописних. Скажемо, ширше мовне життя.

Тарас Марусик

З’явився новий розділ “Мовні проблеми”. Розширення сайту триває.

Олександр Телемко

Крім сучасного етапу, ми починаємо давати статті наших мовних класиків, які досить важко дістати і в бібліотеці знайти. А саме вони заклали основи сучасного нашого правопису, того ж Синявського “Норми української мови”. Є ще історична частина.

Тарас Марусик

Невдовзі на сайті будуть розміщені словники Валер’яна Підмогильного, Голоскевича, а згодом...

Олександр Теленко

Грандіозний просто словник російсько-український під редакцією українського Єфремова. 4-тий том так і не було надруковано, але хоча б три томи – це величезна спадщина, і хотілося б його подати.

Тарас Марусик

Про Інтернет-сайт, присвячений українському правопису, розповідав адміністратор сайту Олександр Телемко.
XS
SM
MD
LG