Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів уважає перебіг розслідування справи Гонгадзе скандальним.


Славко Волинський

Брюссель, 31 серпня 2005 – Керівництво Міжнародної федерації журналістів уважає скандальним перебіг розслідування справи Георгія Гонгадзе, редактора інтернет-видання “Українська правда”, який зник п’ять років тому. Про це заявив нині в інтерв’ю для радіо “Свобода” генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт. Наш кореспондент запитав пана Вайта, що його не задовольняє в тому, як правоохоронні органи нової влади України розслідують справу Гонгадзе.

Для початку Ейдан Вайт згадав про те, що трьох рядових підозрюваних у вбивстві Гонгадзе затримано, а от колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС генерала міліції Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста, так і не знайшли:

“На сьогодні ми маємо трьох свідків у справі вбивства Гонгадзе, яких необхідно притягти до відповідальності. З цим усе цілком зрозуміло. Але проблема полягає в тому, що особа, яка безпосередньо винна у вбивстві Гонгадзе - високопосадовий генерал - зникла. І для нас абсолютно зрозуміло, що його попередили про небезпеку і дали можливість утікти.

Наступна проблема полягає в тому, що Генеральний прокурор оголосив, що справа розкрита, замість того, щоб використати всі можливості для розкриття злочину. А це спричинило появу стіни мовчання у цій справі, яка означає надання певного захисту високопосадовим політикам, котрі причетні до справи Гонгадзе.

І для нас тепер цілком зрозуміло, що частина відповідальних за цю справу офіційних представників держави не робить нічого для розслідування справи Гонгадзе, а політичний тиск не дає тим правоохоронцям, хто займається розслідуванням зникнення Гонгадзе, робити свою справу. Виникає досить серйозна ситуація: арештовані маленькі рибки, а великим рибам надали можливість утікти. А це насправді великий скандал!

Тому ми (тобто Міжнародна федерація журналістів та Комісія ООН із прав людини) найближчими днями звернемося до уряду України за детальнішими поясненнями та інформацією щодо ведення слідства в справі про зникнення Гонгадзе. Ми також надамо список тих людей, які, за нашими даними, намагались різними методами блокувати розслідування справи про зникнення Гонгадзе”
, – сказав генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт.

На запитання кореспондента радіо “Свобода”, хто з керівників українського політичного істеблішменту, на думку Міжнародної федерації журналістів, може бути причетним до викрадення і вбивства Гонгадзе, один із представників Федерації, побажавши бути неназваним, вказав на прізвища нинішнього голови Верховної Ради, а свого часу голови Адміністрації Президента України Володимира Литвина і колишнього Президента України Леоніда Кучми. З-поміж осіб, які б могли запобігти трагедії, за припущеннями членів Міжнародної федерації журналістів, міг бути тодішній секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG