Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко має переконати народ, що вороття назад немає.


Славко Волинський

Брюссель, 1 вересня 2005 – Аналітик Центру європейських досліджень Аманда Акчакоджа в інтерв’ю радіо “Свобода” поділилась враженнями від перших дев’яти місяців нової української влади Президента Віктора Ющенка. На думку експерта, йому іще треба переконати народ, що вороття назад немає, слід упоратися з браком єдиної владної команди і поборювати корупцію.

Аманда Акчакоджа: “Ми продовжуємо розбиратися, чого чекав Європейський Союз від України і що очікувало населення України після Помаранчевої революції. Нам відомо, що частина українського населення розчарована діями нової української влади. І тут є два аспекти. Перший – це те, що після завершення Помаранчевої революції минуло лише дев’ять місяців. А це досить короткий термін для якихось кардинальних змін.

Згідно з даними Центру європейських досліджень, серед незадоволених політикою Ющенка переважають люди старшого покоління. Вони не можуть відвикнути від старого режиму і перелаштуватись на новий лад. Сподіваємось, що пан Ющенко розуміє це. Йому треба переконати свій народ, щоб він попри всі нинішні труднощі набрався терпіння. Він також повинен переконати свій народ, що повернення України до попереднього режиму неможливе. Альтернатива відсутня.

Інша проблема, яка гальмує розвиток України в напрямку євроатлантичних структур, – це відсутність монолітної команди. Але такі речі трапляються і у Франції, Великобританії, інших країнах ЄС. І саме тут свою волю і владу повинен застосувати Президент України пан Ющенко. Бо це вже справді прикро, коли прагнення до влади набирає таких, ну, не зовсім пристойних форм. Тут повинен якраз Ющенко розставити крапки над «і»”
, – зазначила пані Аманда Акчакоджа.

Представник Центру європейських досліджень також наголосила:

“Великою трагедією для України є все ще високий рівень корупції. Щоб її подолати, потрібні не місяці, а роки”, – сказала Аманда Акчакоча в інтерв’ю радіо “Свобода”. Для прикладу вона згадала Румунію й Грузію: “Румунія вже крокує до вступу в ЄС. Однак високий рівень корупції в тій країні робить великі перешкоди для вступу Румунії в Європейський союз. Інший приклад – Грузія. Минуло понад два роки по завершенні Трояндової революції, однак позбавитись злоякісної пухлини корупції там досить тяжко”.

На звершення розмови Аманда Акчакоджа зазначила, що Євросоюз хоче бачити Україну демократичною, некорумпованою, економічно розвиненою державою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG