Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола чергового замаху на депутата Кримського парламенту Миколу Котляревського.


Володимир Притула

Симферополь, 02 вересня 2005 - ПІДВОДКА: У Криму вибухнув скандал довкола чергового можливого замаху на депутата Кримського парламенту Миколу Котляревського. Останній виступив із заявою, в якій підозрює, що начальник кримського управління з боротьби з організованою злочинністю Василь Плав’юк готує його усунення, або, щонайменше, якусь провокацію.

Депутат Верховної Ради Криму Микола Котляревський підозрює, що начальник кримського управління з боротьби з організованою злочинністю і підсудний, обвинувачуваний у замовленні вбивства, планують провокації чи навіть його усунення. Про це йде мова у відкритому листі Миколи Котляревського вищому керівництву держави, оприлюдненому у Симферополі. У документі мовиться, що за допомогою виконувача обов’язків начальника УБОЗ Криму Василя Плав’юка євпаторійський підприємець Володимир Лутьєв, справу якого за звинуваченням у замовленні і підготовці убивства Котляревського зараз закінчує розглядати Апеляційний суд Севастополя, замовив це усунення депутата. Останній стверджує, що йому про це стало відомо з надійних джерел і протягом останніх пів року він отримував цьому підтвердження.

Депутат кримського парламенту, останні чотири роки тимчасово безробітний, заслужений працівник соціальної сфери Криму Микола Котляревський має суперечливу репутацію. Згадуваний Володимир Лутьєв писав у своїй газеті “Євпаторійская нєдєля”, яку видає і редагує, що депутат має кримінальні клички “Коля-котлета” і “Коля-вбивця” і причетний до низки кримінальних злочинів. Той у свою чергу все спростовував і навіть виграв суди проти журналіста і проти міліції.

У своєму зверненні Микола Котляревський нагадав, що начальник УБОЗу Василь Плав’юк очолював євпаторійську міліцію в кінці 90-х років. Саме тоді проти депутата була порушена кримінальна справа, яка, за його ж словами, розвалилася у суді. Цитую: “Фактично, я розкрив змову Лутьєва і Плав’юка проти мене. Створити для мене проблеми – це їхня спільна, заповітна мрія”, стверджує Микола Котляревський. За його словами, Василь Плав’юк вимагає від підлеглих розправи над депутатом, і правоохоронці вже сфабрикували проти нього кримінальну справу.

Мені не вдалося взяти коментар у панів Котляревського і Лутьєва, а ось генерал-майор Плав’юк в інтерв’ю Радіо Свобода всі звинувачення відкинув. За його словами, він жодного відношення до справи Лутьєва немає: “Коли була порушена і проводили розслідування, то мене в Криму тут не було. Зараз розслідується. Ніхто не може сказати, що я вмішуюся в розслідування кримінальної справи чи розгляді її в суді”.

Спростовує генерал Плав’юк й інші звинувачення пана Котляревського. Крім одного – депутат справді проходить за кримінальною справою, і не однією: “Це не перше. Я ще не встиг приступити до роботи, як перша заява до мене пішла, заява одна у вищій інстанції на мене. Це перше. А друге, потік жалоб, їх більше 20, проводили перевірку різні інстанції, прийнято про те, що вони “клєвєтніческого” характеру. Не більше, не менше. Саме цікаве, що його ще ніхто не викликав на допит. Він фігурує не по одній кримінальній справі. Поставлять точку над “і” в скорішому часі”, – повідомив виконувач обов’язків начальника УБОЗ Криму Василя Плав’юк.

Микола Котляревський попросив у своєму зверненні Генерального прокурора України порушити кримінальну справу проти генерала Плав’юка, а міністра внутрішніх справ – усунути його від виконання об’язків. Місцеві спостерігачі відзначають, що депутат Котляревський входить до опозиційної, але дуже впливової у Верховній Раді Криму фракції “Союз”. А за нею стоїть авторитетний підприємець і нардеп, один з лідерів партії “Союз” Лев Міримський. Спостерігачі прогнозують загострення цього скандалу з можливим арештом чи звільненням з посади головних його фігурантів.
XS
SM
MD
LG