Доступність посилання

ТОП новини

Політичні біженці з України й за нової влади не можуть повернутися додому.


Ірина Біла

Київ, 1 серпня 2005 - Жодна революція не може вважатися такою, що перемогла, допоки всі люди, що її вистраждали, не повернуться з політичної еміграції додому, так вважає колишній політ біженець гендиректор видавничого центру “Такі справи” Олександр Данилов. Саме для того, щоб повернути українських громадян, які змушені були через політичні переслідування полишити Україну, та відновити їхні права і був задуманий Правозахисний фонд підтримки й захисту політичних біженців. Ідею створення цього фонду схвалили інші політичні біженці: Мирослава Гонгадзе, Микола Мельниченко, Сергій Шолох та Олександр Єльяшкевич. Тому відразу ж по приїзду до Києва Олександр Данилов подав усі необхідні документи до Міністерства юстиції. Але раптом довідався, що йому відмовлено в реєстрації цього Фонду. Олександр Данилов:

“Я отримав відмову в реєстрації. Причому відмова ця була мотивована не якимись нормами закону, а такою своєрідною словесною еквілібристикою. Що, мовляв, у моїх документах не було чітко визначено вид створюваного об’єднання. За цим усім я бачу не невиконання з мого боку якихось законних вимог, а чітко сплановану гру Міністерства юстиції” . Втім, у Мінюсті спростовують будь-який політичний підтекст відмови у реєстрації Фонду.

Все ж Олександр Данилов переконаний, що влада боїться реєстрації такого фонду, оскільки усвідомлює, що з дотриманням прав політичних біженців в Україні існують серйозні проблеми. І як приклад наводить власний досвід, коли він знову, як і три роки тому, повинен доводити в судах, що кримінальна справа розпочата проти нього три роки тому – суто політична.

Зважаючи на те, що Олександр Данилов – перший і наразі єдиний політичний біженець, що повернувся в Україну, за його досвідом уважно спостерігають й інші. І, їхні висновки, за словами Данилова, не вельми втішні:

“Я після відмови в реєстрації Фонду спілкувався і з Мельниченком, і з Шолохом... Вони дуже уважно слідкують за тими подіями, що розгортаються довкола мене. І з подивом спостерігають, як мене прийняла нова Україна, новий уряд. Під гарантії Президента і Генпрокурора я повернувся в країну, справа проти мене була закрита, і тільки через те, що ми відмовилися відкликати позов без якихось вимог до України з Міжнародного центру інвестиційних суперечок, стара кримінальна справа проти мене була знову реанімована. Знову я воюю з тією ж податковою міліцією, знову проти мене висувають звинувачення трирічної давнини, знову слідство перетворюється на фарс – за один місяць мене лише раз викликали на допит, поставили формальні запитання, на цьому слідство і закінчилося.

Для решти 4 політичних біженців мій досвід дійсно став негативним, і наразі ніхто не поспішає повертатися в Україну”.


Втім, на думку Олександра Данилова, нинішня влада не надто дбає і про решту політичних біженців:

“Я з сумом повинен констатувати той факт, що цими п’ятьма людьми не займається вище керівництво країни. Всі ми абсолютно не довіряємо нинішньому керівництву Генпрокуратури. Сергій Шолох досі не знає, відкрита чи закрита проти нього кримінальна справа, ніхто нічого не згадує про його повністю зруйнований бізнес – мається на увазі радіостанцію “Континент”.

Мельниченко сказав мені, мовляв, на твоєму досвіді (видно,що) я можу повернутися, а через 5 хвилин мені Піскун висуне звинувачення у зраді Батьківщини. То гарантії дають, то їх знову забирають.

Замахом на Єльяшкевича ніхто не займається і займатися не збирається.

Мирослава Гонгадзе чудово розуміє, що зараз відбувається із судом – що зараз можуть судити виконавців – “стрілочників”. Ніхто не займається пошуком замовників і організаторів вбивства її чоловіка”.


Склалася парадоксальна ситуація, вважає Олександр Данилов, коли політичні біженці, які мали б повернутися в Україну і стати лакмусовим папірцем демократичних змін у державі, сидять в США і не хочуть повертатися додому. Хоча забезпечити б дотримання прав щодо них – було б гарним сигналом для Заходу, як нова влада ставиться до політичних емігрантів, вважає гендиректор видавництва “Такі справи” Олександр Данилов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG