Доступність посилання

ТОП новини

“Про і контра”: Інтерв’ю з Надзвичайним і Повноважним Послом Держави Ізраїль в Україні Панею Наомі Бен-Амі.


Сергій Кисельов















Київ, 4 вересня 2005 року.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Сергій Кисельов

Говорить радіо "Свобода"!

20 годин за київським часом, добрий вечір. В прямому ефірі щотижнева недільна передача "Про і контра". У нас в гостях Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні пані Наомі Бен-Амі.

Шалом, гверет Бен-Амі!

Вітаю вас, пані Бен-Амі!

Наомі Бен-Амі

Добрий вечір!

Сергій Кисельов

Ще один учасник передачі — слухач радіо "Свобода". Він може ставити запитання послові Ізраїлю в Україні у прямому ефірі, подзвонивши до київської студії за телефоном 490–2905. Код Києва — 044, код України — 380.

За режисерським пультом Сергій Балабанов. Автор і ведучий передачі Сергій Кисельов.

Нагадаю, що наша передача зветься "Про і контра", тобто, "За і проти". А це означає, що думки учасників передачі не завжди співпадають, що вони мають змогу в прямому ефірі радіо "Свобода" входити в суперечки. Й інколи в цих суперечках справді народжується істина.

Отже, почну із питання про вихід ізраїльтян із Сектора Газа. Що змусило керівництво Ізраїлю прийняти таке рішення?

Наомі Бен-Амі

Це рішення насправді було дуже непросто прийняти. Мета цього плану – знайти вихід із того глухого кутка, який склався. Цей кут існує, тому що палестинське керівництво не змогло знайти виходу із того становища, не можуть припинити терор.

Ізраїль є постійно в тому становищі, де не може захищати своїх громадян і свою державу, тому, не дивлячись на те, що ми продовжуємо керуватися дорожньою картою як загальним планом, прем’єр-міністр Ізраїлю прийняв рішення, яке підтримав і парламент, і уряд, аби провести односторонній розподіл, себто вийти із Сектору Газа, із Самарії.

Сергій Кисельов

Чи не здається Вам, що, може вперше з часу утворення держави Ізраїль суспільство здатне розколотися: на тих, хто вважає, що сектор Газа слід залишати палестинцям, і тих, хто так не вважає?

Наомі Бен-Амі

Історично народові Ізраїлю завжди було властиво багато різних рішень, різних доріг, різних думок, різних поглядів. Я думаю, що історично демократичні принципи дуже глибоко закладені в нашому народові, але це не означає, що при всіх тих суперечках, протиріччях ми перестаємо бути одним народом. У цьому випадку цих різних розбіжностей теж є дуже багато, але рішення одне. Я впевнена, що врешті-решт більшість громадян Ізраїлю підтримають прем’єр-міністра і уряд у цьому рішенні.

Сергій Кисельов

Пройшов тиждень після того, як останні євреї, що жили в секторі Газа, були евакуйовані звідти військами. Що сьогодні відбувається з цими людьми, тобто як вони облаштовуються на новому місці?

Наомі Бен-Амі

Мені здається, що Ізраїль відомий як країна, яка вміє облаштовувати людей: і як тих новоприбулих емігрантів, і, мабуть, як старих мігрантів. Тому план було прийнято, і зараз все діє за тією програмою.

Я думаю, що при всьому капіталістичному режимі, який властивий Ізраїлю, в нас дуже сильна соціальна політика. Взагалі всі родини справді розподіляються зараз по всій території Ізраїлю. Взагалі частина, можливо, піде у пустелю, і там будуть нові поселення, але більшість розподіляються по тих поселеннях, які вже існують.

Сергій Кисельов

Чи можна стверджувати, що Шарона підтримує сьогодні більшість ізраїльтян, і його політична кар''єра продовжиться?

Наомі Бен-Амі

Взагалі можна сказати, що більша частина ізраїльтян підтримують. Справа у тому, що у нас були суперечки з приводу референдуму, але врешті-решт референдум не проводили, а за тими статистиками, які у нас є, більше 50% підтримують прем’єр-міністра в плані розділення, приблизно більше 30% проти.

Щодо подальшої політичної кар’єри Шарона, то взагалі десь через три тижні буде засідання центрального комітету партії прем’єр-міністра. Там приймуть рішення, очевидно, десь на 22 листопада провести вибори в самій партії “Лікуд”. Від цього залежить подальші дії Шарона. Якщо його виберуть, то, я думаю, мабуть, тоді немає сенсу йти на вибори і все продовжиться так, як було дотепер. Якщо щось зміниться, якщо центральний комітет “Лікуда” замість Шарона проголосує за Натан’ягу, то тоді, очевидно, у нас будуть вибори, і цілком можливо, що Шарон прийме рішення йти з іншою партією.

Сергій Кисельов

Палестинський лідер Аббас наскільки, на Ваш погляд, він щирий у своїх заявах про прагнення нового палестинського керівництва жити у мирі з Ізраїлем?

Наомі Бен-Амі

Ми не обираємо палестинських лідерів. Ми не вибирали Арафата. Ми не вибирали Махмуда Аббаса. Ми сподіваємо, що він щирий у своїх заявах, ми дуже хочемо, щоби це було так, тому що ми дуже хочемо, щоби він був справжнім партнером в наших переговорах, щоби він міг досягти усього того, що від нього вимагають, що він взагалі обіцяє.

Сергій Кисельов

При Арафаті в палестинських шкільних підручниках друкувалася пісня шахіда, ненависть до євреїв прищеплювалася маленьким палестинцям із малку. Яким виросте це покоління, яке починали виховувати у ненависті до сусідів?

Наомі Бен-Амі

Це дуже складне питання. Це дійсно так. Те, що пропонували в учбовій програмі зовсім недавно, – це виховання нового покоління, скажімо, в якомусь неправдоподібному житті. Пропонувалися просто факти, які ніколи не мали нічого спільного з дійсністю. Я маю на увазі факти про Ізраїль, про історію Ізраїлю, про життя єврейського народу.

Дуже хотілося б, щоб це припинилося і такого більше не було б. Але, звичайно, це процес. Навіть якщо цей процес вже почався, то природно, що він дуже непростий, тривалий. Нам дуже хотілося б, щоб ці діти, які, можливо, вже почали виховуватися за тими підручниками, вони бачили, що можна інакше, що можна жити в мирі, що народи, які живуть поруч, можуть співіснувати.

Сергій Кисельов

При тих змінах, які зараз відбуваються на палестинських територіях, там, як і раніше, терористи-шахіды національними палестинськими героями? При Арафаті портрети камікадзе вивішувалися на вулицях, як у нас у радянські часи портрети членів політбюро? Як нині, це відбувається?

Наомі Бен-Амі

Я хочу сказати, що терористи-шахіди пов’язані з релігією. Це свого роду релігійний ритуал. Вони - воїни ісламської релігії в ім’я джигада і святої війни за розповсюдження ісламу. Джигад оголошений проти Європи, Америки, також проти Ізраїлю, насправді проти всього західного світу.

В очах віруючих вони є герої, вони продовжують бути героями в ім’я релігії. Але не всі мусульмани вірять у це, звичайно, у цю святу війну, в яку вірять релігійні мусульмани, які підтримують джигад.

Тому в очах не всіх шахіди – герої. Але завжди, мабуть, будуть залишатися такі, в чиїх очах вони будуть героями.

Сергій Кисельов

Пані Наомі, чи продовжить Ізраїль будівництво стіни, що відгороджує її територію від Палестинської Автономії?

Наомі Бен-Амі

По-перше, це не стіна, а це антитерористичний паркан. Ми почали будувати його, щоб захистити громадян Ізраїлю від терористів. Справа у тому, що на той момент, коли ізраїльські війська виходять із Сектору Газу, із Північної Самарії, вони не мають права там більше діяти, і це переходить до Палестинської Автономії. Але тим не менше ми повинні себе боронити, і на даний момент ми ще не можемо припинити будівництво цього паркану.

Повірте мені, що це не дуже красиво виглядає, і ми самі не дуже це любимо, коли в нашій країні раптом десь в якому місці проходить такий паркан. Але справа в тому, що це не політична заява, це не кордон, і на ту мить, коли буде можливо, ми не лише перестанемо це будувати, ми з радістю це приберемо.

Сергій Кисельов

Чи відомі організатори останні терактів, коли палестинці-смертники підривали себе в людних місцях Ізраїлю?

Наомі Бен-Амі

Я хочу сподіватися, що ізраїльська розвідка продовжує працювати. Справа в тому, що вона не лише продовжує працювали, але у нас зараз проходить дуже добра робота з палестинською стороною з цих питань також, тому більше інформації нам відомо досить багато, навіть якщо хтось не бере на себе відповідальність.

Сергій Кисельов

Пані Наомі, терористичні ісламістські організації "Хамас" і "Хесбулла", чи змінилося їхнє відношення до Ізраїлю після того, як він пішов із Сектора Газа?

Наомі Бен-Амі

Я думаю, що це запитання швидше всього треба їм поставити. Я маю сумніви, що їхнє відношення до Ізраїлю змінилося.

Сергій Кисельов

Скажіть, будь ласка, араби, що проживають в Ізраїлі і є його громадянах, як вони поставилися до того, що поселенці і війська пішли із Сектора Газа?

Наомі Бен-Амі

Треба розуміти, що ізраїльським арабам дуже нелегко у ці останні роки. З одного боку, вони – громадяни Ізраїлю з усіма наслідками, які з цього випливають, але з іншого боку, вони бачать боротьбу їхніх братів за свою країну, і це ставить їх в дуже незручне становище, як мінімум.

Я думаю, що вони позитивно ставляться до виходу із Сектору Газа і Північної Самарії. Мені здається, що можна навіть привести цей приклад. Коли йшла мова у фінансовому комітеті Кнесета про збільшення допомоги для поселенців, то завдяки одному із депутатів-арабів Кнесета з комуністичної партії взагалі збільшили цю допомогу. Мені здається, що якщо він проголосував за, то це вказує на те, що позитивно ставляться до цих кроків, як до якогось початкового процесу, і ми вже десь бачимо світло в кінці тунелю.

Сергій Кисельов

А чи не перетвориться тепер територія Сектора Газа в плацдарм для палестинських терористів-смертників?

Наомі Бен-Амі

В цьому сенсі, я думаю, що лідери Палестинської Автономії повинні розуміти самі, що це все може вдарити лише по них самих, по тій думці, яка буде, скажімо, в ЄС, в США по відношенню до них. Вони не можуть цього допустити. Я думаю, що вони не повинні цього допустити. Я сподіваюся, що вони зможуть цього не допустити.

Сергій Кисельов

Скажіть, будь ласка, чи згодні Ви з теорією, що третя світова війна вже йде, що розв''язав її іслам, і що це війна проти християнства та іудаїзму?

Наомі Бен-Амі

Я не можу з цим погодитися, тому що я думаю, що лише окремі рухи в ісламі, скажімо, ті, які ми називали раніше і називали їх шахідами, - це ті рухи, які займаються тероризмом, і які на загал працюють проти самого ісламу.

Якщо ми приймаємо цю теорію, що іслам оголосив війну християнам і євреям, то це означає, що ми говоримо, що іслам – це тероризм. Я не думаю, що хто-небудь при здоровому глузді так думає чи приймає це.

Сергій Кисельов

Спалах антисемітизму в Європі, наскільки тривожить він ізраїльських політиків?

Наомі Бен-Амі

Ізраїль взагалі слідкує за тим всім, що відбувається. Насправді, звичайно, це дуже хвилює. Це відбувається не лише проти євреїв, а в принципі против всіх, хто називається чужими.

Насправді впродовж історії ті країни, які погано ставилися до різних меншин, у тих країнах ці моменти негативно відбилися навіть на їх розвитку: на економічному, на соціальному.

Я думаю, що найкращий приклад – це Скандинавські країни, які завжди були дуже відкритими і дуже добре завжди ставилися до різних меншин. Я думаю, що те, що ми бачимо зараз, - це їх високий соціальний і економічний рівень. Це тільки пішло їм на користь.

Сергій Кисельов

І ми переходимо до наступної теми: “Українсько-ізраїльські відносини”. Чи можна назвати ті точки, що конкретно свідчать про їхнє поліпшення або ж про погіршення за останні роки?

Наомі Бен-Амі

У нас дуже гарні стосунки і політичні, і економічні, і культурні. Загалом, можна сказати, на всіх рівнях. Я часом кажу, що у нас насправді майже немає жодних проблем, особливо політичних. Якось мене завжди зупиняють і кажуть: “Може це не дуже добре?”

Часом вони бувають, але я думаю, що завдяки тому глибокому взаєморозумінню, яке між нашими країнами існує, ми дуже легко можемо розв’язати ці питання.

Сергій Кисельов

Пані Наомі, торговельний баланс між Україною й Ізраїлем, що він сьогодні представляє собою?

Наомі Бен-Амі

Майже півмільйона доларів, він зріс майже вдвічі за останні два роки.

Сергій Кисельов

А які великі ізраїльські інвестиції в українську економіку Ви можете назвати, порівнявши їх, скажемо, із інвестиційною політикою Ізраїлю щодо інших східноєвропейських держав?

Наомі Бен-Амі

Насправді є досить багато інвестицій ізраїльських в Україну, але справа у тому, що не завжди вони всі з Ізраїлю в Україну, часом вони йдуть через офшори.

Але справа в тому, що зараз, на жаль, ще поки що не можна порівняти із інвестиціями ізраїльськими в країни Східної Європи, тому що все ж таки там на той момент процеси проходили набагато швидше, і ізраїльські інвестиції туди були дуже вдалими, тому можна сказати на загал, що в Польщі, Чехії, Угорщині ізраїльтяни дуже добре працюють.

Мені хотілося б думати, що найближчим часом в Україні це теж буде так само.

Сергій Кисельов

Чи з''явилися нові ізраїльські інвестиції при новій українській владі, що усіма силами намагається залучити закордонний бізнес?

Наомі Бен-Амі

Так, вже є, але недостатньо. Знову ж таки дуже багато ізраїльтян, які буквально після січня місяця почали приїздити, цікавитися, хочуть тут працювати. Але ми все ж таки дуже хочемо, щоби інвестиційний клімат вже почав мінятися, тому що поки що ми, на жаль, цього не бачимо.

Сергій Кисельов

І до іншої теми – теми антисемітизму, якого насправді немає на державному рівні. Але й у радянські часи державного антисемітизму в СРСР не було, і проте євреї почували себе людьми другого сорту. Чи згодні Ви з такою паралеллю?

Наомі Бен-Амі

Я не можу погодитися з цією паралеллю, тому що те, що відбувалося в СРСР, - це взагалі не має ніякого відношення до того, що зараз відбувається в Україні.

Сергій Кисельов

Тим не менше про те, що відбувається в Україні, державного антисемітизму в Україні немає, що і Ви колись казали і взагалі часто говорять, але держава явно поблажливо ставиться до проявів юдофобства. Згадаєте, це і газета "Сільські Вісті", що публікувала відверто антисемітські статті, і МАУП, що видавала антисемітський журнал "Персонал" (говорять, до речі, на палестинські гроші), а нині продовжує офіційно видавати антисемітські книги. Як Ви сприймаєте це?

Наомі Бен-Амі

Мені хотілося б все ж таки розділити це питання або цю тему на дві: той антисемітизм, що на якомусь побутовому рівні, про який ми говоримо, а також конкретно останній факт, який стався, – це побиття молодого студента, який, до речі, дуже в тяжкому стані... Я не згодна з тим, що було сказано в МВС, що це хуліганство. Ми всі вдячні Президенту, так само усім і прем’єр-міністру, які висловилися проти антисемітизму. В п’ятницю була прес-конференція, був брифінг Президента, де взагалі все було сказано дуже сильно. Це мусить бути сигналом для українського суспільства і української влади.

А ця друга частина, про яку я хотіла сказати, що публікації МАУП або “Сільських Вістей”, які мають якісь факти, я думаю, що ніхто нічого не має проти цього. Але те, чим займається МАУП через різні публікації, – це не факти, а це розпалювання міжнаціональної ворожнечі, це політика, яку проводять проти держави Ізраїль, тому що на базі МАУПу проводяться конференції, які насправді спрямовані не проти політики Ізраїлю, яку звичайно можна критикувати, а проти самого існування держави Ізраїль. І от у цьому сенсі, мені здається, що потрібно використовувати усі законні методи і можливості, які може використовувати влада.

Сергій Кисельов

І у нас є слухач. Пан Олексій із Києва.

Добрий вечір!

Слухач

Доброго здоров’я, щастя, милості Божої добрим людям!

Пані посол, скажіть, будь-ласка, що Ви можете сказати про символ зірки Давида. Це наш праслов’янський символ арійський: догори трикутник – це Господь, а трикутник донизу – це Майя. І Майя у вас є ім’я.

Дуже дякую.

Наомі Бен-Амі

Зірка Давида - це пов’язано зі щитом, який був у царя Давида, а відносно імені Майя і тих зв’язків, я, на жаль, нічого не знаю.

Сергій Кисельов

Скажіть, будь ласка, Ви є кар’єрним дипломатом. В Києві як на дипломатичній службі вперше. Що Вас тут вражає найбільше? Що Вам тут подобається, чим Ви захоплюєтеся?

Наомі Бен-Амі

Мені дуже подобається Україна. Це навіть не цікаво, те, що я сказала, мені подобається тут тому, що у вас дуже красива країна, виняткова, вражаюча.

Я дуже багато їздила, ми дуже любимо подорожувати, і ми використовуємо усі вільні дні, щоб гуляти тут і їздити за місто. Всі наші відпустки ми намагаємося їздити закордон. Є різні країни, різні природні моменти, але ця країна за всіма вимірами дивовижно красива.

Чим ми ще займаємося? Я тут з родиною з чоловіком, який є ізраїльським консулом, з двома дітьми, які тут займаються у школі.

Ми дуже любимо спорт. Усі. Уся родина. Любимо читати. Мій чоловік дуже цікавиться історією, особливо єврейською. Часом ми його використовуємо у якості лектора. Крім того я люблю мистецтво і дуже сподіваюсь, що цього навчального року, якщо мені дозволить моя робота, я хочу трохи вчитися. Я подіваюся на це.

Сергій Кисельов

Я вже говорив, що Ви є нашою землячко. Ви народилися в Україні. Де саме це було? В Чернівецькій області. Що Вам найбільше запам''яталося з українського дитинства? І чи траплялося Вам особисто чути в Україні антисемітські висловлення у свою адресу як у дитинстві, так і зараз?

Наомі Бен-Амі

Я народилася у Чернівцях. Ми жили в Казахстані. Я багато їздила, але кожного літа я бувала у Чернівцях у дідуся з бабусею. І дуже багато була в Карпатах. Що я пам’ятаю найбільше? Це поїздки з дідусем в Карпати. Він працював у лісовому тресті, і тому він їздив.

А ще я пам’ятаю, як на усі єврейські свята бабуся сама проводила усі ці свята як потрібно, тому що вона була з досить релігійної родини. Якось так ніби випадково, але завжди збиралося дуже багато друзів дідусевих, які знали про всі свята і приїздили з усього регіону. Це насправді було дуже приємно, тому що була дуже дружня атмосфера, і ніколи не відчувалося чогось дивного.

На рахунок антисемітизму... Зараз, мабуть, я не чую, можливо щось кажуть на мою адресу, але я цього не чую. А в дитинстві.... Скажімо, один раз просто я трохи розсердила свого товариша, з яким навчалася, і він назвав мене негарним ім’ям і послав на Синайський півострів. Це 73-го року було. Так що він мав рацію.

Сергій Кисельов

І при колишній українській владі, і при нової ізраїльський уряд регулярно вів розмови з урядом українським про те, що Україна допоможе Ізраїлю будувати залізниці, буде постачати йому тепловози і так далі. А чи є практичні кроки в цьому напрямку, чи далі протоколу про наміри справа не просунулася?

Наомі Бен-Амі

Так. На жаль, ми ні до чого не домовилися. Але ми не втрачаємо надії, бо такі переговори можуть займати багато часу. Вони не прості. Справа в тому, що у нас існує робоча група, яка працює під змішаною економічної комісією, що працює під нашими країнами. І ми сподіваємося, що зможемо якось просунути ці питання. На початку листопада така комісія пройде в Ізраїлі, де одним із питань буде питання, пов’язане з транспортом.

Сергій Кисельов

З транспортом яким?

Наомі Бен-Амі

І залізниці, і автобани, і все, що може бути пов’язане з дорогами.

Постійні контакти вони є. Зараз приїхав сюди заступник мера Хайфи. Він теж цікавиться питаннями, пов’язаними із залізницею. Мається на увазі Хайфський регіон. Тому постійно ці переговори відбуваються. Але, на жаль,саме у цій сфері вони не настільки успішні.

Сергій Кисельов

А чому саме Україна?

Наомі Бен-Амі

Україна вважається у цій сфері дуже серйозним партнером, бо тут дійсно дуже гарні залізничні шляхи. Україна також дуже сильна в сфері будівництва тунелів, і це нам теж дуже цікаво.

Сергій Кисельов

Скажіть, будь ласка, а що сьогодні представляє собою імміграція з України в Ізраїль? Чи можна назвати цифру, приміром, за минулий рік і за нинішній, коли влада в Україні змінилася?

Наомі Бен-Амі

Якщо ми хочемо порівняти, то цього року, у 2005 році, імміграція до Ізраїлю знизилася майже на 35%. Це взагалі якийсь показник.

Сергій Кисельов

Показник чого?

Наомі Бен-Амі

Показник, мабуть, того, що на даний момент люди поки що не хочуть їхати до Ізраїлю з будь-яких причин.

Сергій Кисельов

І ми маємо запитання нашого слухача. Це пан Максим з Києва.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Чому програма називається “Про і контра..”, а по суті це передача “про..”. Це до ведучого запитання. І до пані посла. У чому Ви бачите антисемітизм в публікаціях МАУП?

Сергій Кисельов

Передача називаються “Про і контра”, але, мабуть, було б дивно, якби ми запросили посла Ізраїлю і почувалися при цьому, що ми контра пані Наомі Бен-Амі, або, навпаки, вона була б контра, а про були б ми.

Річ не у назві, а в гостях, які до нас приходять.

Наомі Бен-Амі

Взагалі мені не хотілося б зараз вдаватися в подробиці. Я думаю, що будь-яка людина, яка читає все, що публікує МАУП, вона сама це може зрозуміти. І мене єдине, що радує, що не така велика кількість людей в Україні читає ці публікації. А ще більше радує, що усі люди, з якими я тут знайома, у них абсолютно інша думка. Вони на такому інтелектуальному рівні, що прекрасно розуміють, що те, що публікує МАУП, це не той рівень, який повинен їх турбувати.

Хоча мені хотілося б, щоб розуміння цього питання було більш широким. Насправді, той рівень, на якому це робиться, до нього не можна серйозно ставитися.

Сергій Кисельов

Я знаю, що в Ізраїлі мешкає близько 500 тисяч колишніх громадян України. Як ведеться цим людям поза Батьківщиною?

Наомі Бен-Амі

Я думаю, що, з одного боку, вони стали абсолютними ізраїльтянами, але з іншого боку, те, що за останні 10-15 років приїхало дуже багато вихідців з України, то їм приємно підтримувати зв’язки один з одним, їм приємно купувати продукти, які відкрилися завдяки тому, що вони прибули до Ізраїлю. Там дуже багато продукції з України, Росії, країн колишнього Радянського Союзу. Вони між собою продовжують спілкуватися на знайомих мовах: українській чи російській. Я не бачу в цьому нічного поганого.

Але в той же час, те, що говорять про них, що вони живуть окремішньо, що не відчувають ізраїльського життя – це не правда. Вони працюють, вони добре відчувають ізраїльську дійсність, вболівають за цю дійсність, і вони тішаться. Тому, мені здається, що вони живуть повноцінним життям.

Сергій Кисельов

І при цьому вони служать у війську. Як до цього вони ставляться? Все таки служба у війську – це серйозна річ у вас.

Наомі Бен-Амі

Так, це дуже серйозно. І вони усі служать в армії.

Сергій Кисельов

Скажіть, будь ласка, якими Ви вбачаєте найближчі перспективи у розвитку подальших стосунків між Україною та Ізраїлем? Що намічено? Що планується?

Наомі Бен-Амі

У нас запланований візит Президента України. Взагалі в нашому плані це найголовніша зірочка. Крім того у нас заплановані візити українських лідерів в Ізраїль і так само з Ізраїлю до України.

Сергій Кисельов

І ми маємо, мабуть, уже останній дзвінок нашого слухача. Це пан Валентин, який телефонує з Німеччини.

Добрий вечір!

Слухач

Шановна пане посол, багато мешканців Ізраїлю, колишніх громадян України, проробили в Україні 40 і більше років, але, відповідно до українського законодавства, ні копійки не заробили, хоча сплатили податки і у Пенсійний фонд, і у Фонд страхування. Чи робить щось посол і посольство з цього питання. Росія сплачує.

Дякую вам за відповідь.

Наомі Бен-Амі

Так ми займаємося цим питанням. Справа в тому, що повинен бути договір про пенсію, над яким ми в даний час працюємо. Якщо це питання пройде в українському парламенті, то тоді рішення буде швидше. Якщо ні, то тоді треба буде опрацьовувати ці питання іншими шляхами.

Але тим не менше усі міністерства іноземних справ Ізраїлю разом з мініМЗС України дуже багато працюють, і дуже багато є лобістів є у цьому питанні.

Сергій Кисельов

Лобістів у якому розумінні?

Наомі Бен-Амі

В хорошому розумінні. Я сподіваюсь, що найближчим часом ми дійсно зможемо досягти у цьому результатів.

Сергій Кисельов

Наш час, на жаль, уже зовсім добігає кінця, і нам залишилося лише нагадати, що ви слухали в прямому ефірі радіо "Свобода" передачу "Про і контра" – "За і проти". Сьогодні нашим гостем була Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні пані Наомі Бен-Амі.

Дякуємо, пані посол, що завітали до нас.

Спасибі слухачам радіо "Свобода" за запитання, які вони ставили в прямому ефірі.

За режисерським пультом працював Сергій Балабанов. Вів передачу Сергій Кисельов.

На все добре, до побачення, до наступної неділі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG