Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола кримського Форуму “Об’єднаймо Україну!” і Леоніда Кравчука.


Володимир Притула

Симферополь, 5 вересня 2005 - У Криму знову скандал – цього разу скандальним вийшов кримський Форум “Об’єднаймо Україну!”, який вібувся в Симферополі цієї суботи. Частина його делегатів влаштувала обструкцію ініціатору проведення Форуму, лідеру фракції СДПУ(о) у Верховній Раді України Леоніду Кравчуку.

Оплесками і криками “Чемодан-вокзал-Америка!” зустрічали на кримському Форумі “Об’єднаймо Україну!” його ініціатора, першого президента України, лідера фракції СДПУ(о) в українському парламенті Леоніда Кравчука. Попри те, що переважна кількість делегатів представляла парторганізації СДПУ(о), до зали потрапили півтора десятка комуністів та активістів Спілки радянських офіцерів Криму, які довго не давали організаторам розпочати збори.

Організаторам навіть довелося читати аматорські вірші українською мовою, що, на диво, були лояльно сприйняті присутніми: (Звучить вірш). Але і це не вплинуло на частину залу, один з присутніх навіть намагався закидати лідера фракції СДПУ(о) помідорами, але його силою вивели із приміщення.

Леонід Кравчук у своєму виступі багато критикував чинну владу і скаржився на політичних опонентів: (переклад) “Нажаль, сьогодні ми живемо ненавистю, часто–густо, мітингами. Нещодавно закінчився мітинг на майдані. Деякі люди хочуть перетворити у мітинг. Знову некоректні, несолідні слова. І я жалкую, що люди досі живуть великою ненавистю, замість того, щоб жити бажанням об’єднатися і будувати нове життя в інтересах народу”.

На Форум були запрошені переважно з “біло-блакитного” політичного табору. За офіційними даними організаторів – 15 політичних партій, 25 громадських організацій з 11 міст і 14 районів Криму. З “помаранчевих” запросили лише представників урядових партій – “Батьківщини” та Української республіканської партії “Собор”. Як заявила голова оргкомітету Катерина Волкова, метою Громадянського форуму “Об’єднаймо Україну!” є “подолання тенденцій до расколу України, які з’явивилися після останніх президентських виборів, а також забезпечення незворотності демократичних процесів”.

Втім, опоненти у Леоніда Кравчука та його соратників з СДПУ(о) знайшлися не тільки на лівому, але й на правому фланзі. Каже лідер кримської крайової організації Народного Руху України Леонід Пілунський: “Для мене це просто дивно, що починають об’єднувати Україну якраз ті люди, які розколювали її завжди. Той же пан Кравчук, після того, як ганебно програв президентські вибори, то він нічого не зробив за всі ці роки – це більше 10 років, щоб об’єднати Україну. Він мав на це можливості і все. Але він пішов до есдеків. Тепер есдеки починають об’єднувати Україну. Це просто ганьба. Підготовка до виборів, нічого за всім цим немає”, – це була думка Леоніда Пілунського про проведення в Криму Леонідом Кравчуком та об’єднаними есдеками Громадянського форуму “Об’єднаймо Україну!”.
XS
SM
MD
LG