Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина перед виборами – Ґерхард Шредер та Анґела Меркель зустрілися на теледуелі.


Надія Кандиба

Німеччина, 5 вересня 2005 - Зазвичай дуель - це чоловіча справа. Цього разу, однак, одним із учасників поєдинку була жінка - кандидат на посаду канцлера Німеччини від консервативної опозиції Анґела Меркель. Йшлося про телевізійну дуель з нинішнім главою уряду, соціал-демократом Ґерхардом Шредером. Теледебати, які транслювалися в прямому ефірі відразу чотирма провідними німецькими телеканалами, відбулися в неділю ввечері.

Після теледуелі між кандидатами на посаду канцлера від соціал-демократів та консервативної опозиції - Ґерхардом Шредером та Анґелою Меркель - головним питанням залишається пошук переможця. Згідно з першими соціологічноими опитуваннями, переміг медіа-канцлер Шредер. Телеглядачі визнали його більш симпатичним та правдивим. Але помилкою було б говорити, що Анґела Меркель програла дуель, яка точилася півтори години. Більшість опитаних заявили, що вона приємно вразила своїм виступом, перевершивши всі очікування. До того ж, респонденти вважають, що вона компетентніше, ніж Шредер, відповідала на запитання про подолання кризи на ринку праці.

Обидва суперники, які цього разу віддали перевагу підкреслено офіційному темному одягу, не тільки відповідали на запитання журналістів, але й вступали в дискусію одне з одним. Найпалкіші дебати точилися навколо питання про податкову політику. Шредер піддав критиці наміри християнських демократів у разі приходу до влади підвищити податок на додану вартість.

“Кінець-кінцем виборцям залишиться тільки сухий хліб, якщо реалізують пропозиції Анґели Меркель”, - сказав Шредер. Під час дебатів кандидат на посаду канцлера від християнських демократів Анґела Меркель продемонструвала, що вона не цурається й самокритики, вміло використовуючи її на свою користь. Так, відповідаючи на закид Шредера, що як колишній член уряду Коля вона теж несе відповідальність за те, що християнські демократи свого часу проспали нагальні реформи, які слід було втілити на ринку праці, Меркель заявила:

“Саме через це ми й програли вибори 1998-го року. Але тепер ми мали сім років часу для того, щоб подумати як бути далі” , - сказала Меркель. Тут вона закинула червоно-зеленому уряду, що той, розпочавши реформи, зупинився на півшляху. Лідер ХДС ще раз нагадала про 5 мільйонів безробітних у Німеччині. Найемоційнішим моментом дискусії оглядачі визнали відповідь Шредера, коли йому довелося захищати свою дружину, яка в одному з інтерв”ю заявила, що Меркель бракує досвіду поєднання праці та родини:

“Моя дружина має право говорити правду. Крім того, вона може виступати тоді, коли вважає за потрібне, і робить це дуже переконливо. Вона живе тим, про що говорить, і це одна з причин, чому я її люблю,” - освідчився канцлер Німеччини. Після гарячої, але, як твердять коментатори, чесної дискусії дуелянти розсталися в гарному настрої, потиснувши одне одному руки. Нагадаємо, що вибори до Бундестаґу мають відбутися за два тижні -18 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG