Доступність посилання

ТОП новини

Влада на Прикарпатті пропонує допомогу малому та середньому бізнесу.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 7 вересня 2005 - Івано-Франківська обласна держадміністрація утворила робочу групу, яка займатиметься допомогою в розвитку малого та середнього бізнесу в регіоні. Така зацікавленість місцевої влади зумовлена тим, що малий та середній бізнес зараз забезпечує третину фінансових надходжень до обласної скарбниці.

“Ми допоможемо бізнесу”, - заявив на засіданні Івано-Франківського прес-клубу реформ заступник голови обласної держадміністрації Дмитро Шлемко. Під допомогою малим та середнім підприємцям треба розуміти передовсім відкриття “єдиних вікон” у кожному з районів області. Бізнесмени відтепер зможуть в найкоротший час зареєструвати свою фірму і розпочати підприємницьку діяльність.

Спеціальна робоча група під керівництвом Дмитра Шлемка на виконання розпоряджень президента щодо сприяння малому та середньому бізнесу переглянула 11 тисяч документів, затверджених у цій сфері в попередні роки. З них було відібрано 119 регуляторних актів, 69 - як неефективні - підлягають скасуванню, 2 необхідно доопрацювати, 29 - в стадії перегляду і лише 19 повністю відповідають вимогам регуляторної політики. Як наслідок, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відзначила, що Івано-Франківщина входить в першу п’ятірку щодо кількості і якості аналізу таких державних актів, які спрямовані на створення максимально сприятливих умов для розвитку підприємництва.

Дмитро Шлемко зокрема наголосив: „Ми потрапили в першу п’ятірку - щодо кількості переглянутих актів і якості їх перегляду”.

Заступник голови обласної держадміністрації також відзначив, що до кінця цього року для кращого розвитку малого та середнього бізнесу будуть створені принципово нові умови і буде максимальне сприяння з боку влади. Однак підприємницьке середовище на Прикарпатті на переконнання чиновників здебільшого характеризується правовою неграмотністю, і саме тому бізнесмени не завжди можуть обстояти свої права. Це підтвердив представник юридичного бюро „Lex consulting” Андрій Савчук:

“З власного досвіду знаю, що є керівники, які економлять на роботі юристів і переконані, що вони самотужки здатні вплинути на ситуацію. Проте, як показує практика, такий підхід до справи хибний. І згодом такі підприємства мають витрати в кілька разів більше, аніж (витратитись на) послуги юриста”.

Загалом на Івано-Франківщині для вагомішої підтримки малого та середнього бізнесу обласна держадміністрація запропонує на розгляд уряду комплексну інвестиційну програму на наступний рік, яка передбачає значну фінансову підтримку підприємницьких структур з боку держави.
XS
SM
MD
LG