Доступність посилання

ТОП новини

Як нам оптимізувати владу.


Віктор Міняйло

Київ, 7 вересня 2005 - Після відставки Олександра Зінченка представники чинної влади продовжують з’ясовувати, як покращити свою роботу. Про оптимізацію, координацію і консолідацію влади, мова йшла на вчорашньому зібранні в секретаріаті Президента та на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Але в Україні існує Конституція і закони, які конкретно визначають повноваження усіх владних структур. А закони можуть змінити лише народні депутати. Саме у них наш київський кореспондент Віктор Міняйло з‘ясовував, що відбувається у новій владі, і як її можна покращити.

Після відставки колишні представники виконавчої влади частенько трудовий шлях продовжують в стінах парламенту. Тут широко представлені колишні прем’єри, міністри, є навіть один колишній президент. Саме у першого президента України Леоніда Кравчука я й запитав, чи потрібно оптимізувати владу.

Леонід Кравчук

Власне кажучи, вони нічого не можуть обговорювати. Бо це все блуд. Є Конституція, є закони, відповідно до яких формується влада.

Інша справа, що цей висновок, який зробила прес-секретар, дуже цікавий. Що вони цілий день говорили для того, щоб сказати: “Треба консолідуватися”, це дуже глибока думка. Тому я просто не розумію, що вони обговорювати, тому що насправді вони обговорювали кризу влади.

Віктор Міняйло

На Вашу думку, що потрібно робити?

Леонід Кравчук

Потрібно одне, вигнати, вибачте на слові, людей, які потрапили туди випадково, людей, які не є професіоналами, людей, які, крім “хвататєльного рефлекса”, нічого в них немає.

Віктор Міняйло

Про кадрову проблему нової влади говорить і колишній прем’єр-міністр України Валерій Пустовойтенко. Він за новітню історію України найдовше перебував на цій посаді.

Валерій Пустовойтенко

По-перше, владу і систему влади визначає в нас Конституція. На жаль, ця система порушена, і нова влада так і не створила чіткої єдиної системи органів виконавчої влади.

А друге, що у владі почалася боротьба між собою, вона почалася ще до призначення прем’єр-міністра, і набагато все було раніше. Я вважаю, що те, що пройшло: Зінченко, Дорошенко, Третьяков, прем’єр-міністр України, є обраний народом Президент, він повинен у владі навести порядок. Тобто звільнити всіх, хто причетний до цих справ.

Віктор Міняйло

Не член виконавчої влади голова УНП Юрій Костенко. Але його однопартійці широко там представлені. Ось його думка.

Юрій Костенко

В першу чергу, Президенту треба ухвалити низку кадрових змін, тому що на сьогоднішній день вже є достатньо часу для того, аби той чи інший посадовець показав свої здібності і здатність працювати на українські інтереси і на українську державу.

Як на мене, це могли бути зміни окремих керівників міністерств, які допустили стратегічні помилки у своїй діяльності, що привели до згасання виробничої активності України.

Віктор Міняйло

Фактично, погоджується зі своїми колегами і незалежний, але широко відомий депутат, колишній радник Леоніда Кучми Олександр Волков.

Олександр Волков

Не треба ховати голову в пісок, а треба вийти людям і сказати правду, що сьогодні криза є, але сьогодні тільки від Президента, тільки від одного нього залежить, як він вийде з цієї кризи.

Треба казати, називати прямо те, що сьогодні називається. Так є, так помилився, не помиляється той, хто нічого не робить. Якщо він не вийде з цієї ситуації, то воно бумерангом може вдарити по ньому.

Відносно нього я ніде не чув жодного поганого слова. Але постійно я чую від своїх виборців, і тут у залі парламенту не дуже добрі слова про його оточення.

Віктор Міняйло

Тобто, депутати вважають, що владу можна оптимізувати, коли дотримуватися Конституції і змінити кадри, які, як відомо, вирішують все.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG