Доступність посилання

ТОП новини

Росії некоректно заявляти про утиски російськомовних громадян України – Антон Бутейко.


Тарас Марусик

Антон Бутейко
Київ, 7 вересня 2005 - Ми продовжуємо тему офіційного коментарю МЗС Росії щодо запровадження в Україні нових кодексів: Цивільно-процесуального та Кодексу адміністративного судочинства. Відповідно до цих актів, судочинство з 1-го вересня провадиться в Україні державною мовою.

Як ми повідомляли вчора, Міністерство закордонних справ Росії висловило занепокоєність “перекладом українського судочинства винятково державною мовою”. Російська сторона вважає, що це “обмежує в правах майже 20 мільйонів російськомовних громадян України, що складає 40% населення країни, і позбавляє їх повноцінного судового захисту... Дане рішення, як видається, іде в руслі непорядної кампанії довкола російської мови в Україні”.

Я попросив висловити свою думку з цього приводу першого заступника міністра закордонних справ України, заступника голови Української народної партії Антона Бутейка:

“Оскільки я зараз у відпустці, то я не можу офіційно виступати з коментарем. Але як заступник голови УНП я можу тільки сказати, що в Україні права російськомовної частини українського населення забезпечується.

Як на мене, російська сторона могла б висувати якусь стурбованість лише після того, коли в Росії будуть забезпечені права української громади настільки, наскільки забезпечені права російської громади в Україні. Коли українська громада в Росії буде мати стільки шкіл, театрів, видань, FМ-станцій, які будуть транслювати передачі українською мовою. А так, поки такого забезпечення немає з російської сторони, то було б навіть некоректно робити от такі заяви за МЗС Росії”.


Це був неофіційний коментар першого заступника міністра закордонних справ України, заступника голови Української народної партії Антона Бутейка. За нашими даними, Міністерство закордонних справ України готує до оприлюднення офіційну позицію, однак на час запису матеріалу про це не було жодної інформації ні в прес-службі МЗС, ні на сайті Міністерства.

Варто зазначити, що мовну тему в українсько-російських відносинах у Росії порушують часто, однак російський політикум нерідко називає різні цифри. Якщо, на думку МЗС Росії, частка російськомовних громадян України складає 40% населення країни, то президент Росії Володимир Путін вважає сусідню країну всуціль російськомовною. Ось що він сказав 2 грудня 2004 року на зустрічі з тодішнім Президентом України Леонідом Кучмою: (переклад)

“Це повністю російськомовна країна, причому і на заході, і на сході. Без перебільшення можна сказати: напевно, кожна друга сім’я в Україні, якщо не більше, має родинні й особисті зв’язки з Росією. Все, що стається в Україні – для нас, звичайно, внутрішньополітична подія, для Росії”.

Звертає на себе увагу той факт, що подібні заяви російська сторона, незалежно від того, чиїми устами, висловлює в час гострих внутрішньополітичних криз в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG