Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на бензин в Угорщині так і рвуться вгору.


Василь Плоскіна

Угорщина, 9 вересня 2005 – Ціна на бензин в Угорщині застигла на позначці 295 форинтів за літр, приблизно 1,5 дол. Незадоволено морщать лоба як автолюбителі – для них це все-таки дорогувато виходить у порівнянні з минулими місяцями, - так і нафто-газові компанії країни, які бурчать, що угорські ціни все ще не дотягують до світового рівня. Тим часом угорське населення вперто обзаводиться автомобілями, ніби нічого й не сталося.

Наприкінці тижня в Угорщині підростуть ціни на бензин і солярку в середньому на 7 і 3 форинти. Здавалося б, невелика загроза для гаманців автолюбителів. Утім, новина ця радує хіба що компанію “Мол”, лідера з продаж нафтопродуктів в Угорщині. За перше півріччя поточного року прибутки цього акціонерного товариства, яке закупляє в Росії нафту типу “Юрал” та “Бренд” і збуває її дорожче оптом і вроздріб іншим компаніям, лише за перше півріччя поточного року зросли більше, ніж утричі. Тим не менше не схоже, щоб “Мол” впадала у сентиментальність стосовно автолюбителів, оскільки світові ціни на нафту диктують свої умови. Реальна ціна за літр бензину, вважають представники цієї компанії, не заокруглені 300 форинтів, а всі 320, тому, мовляв, угорцям доведеться долати не один, а принаймні два прихологічні цінові бар’єри.

Уряд країни наразі однозначно не визначився щодо адміністративного втручання в процес формування цін на ринку нафто-продуктів. Раніше прем’єр-міністр заявив з цього приводу своє рішуче “ні”, однак зараз між автолюбителями пронісся обнадійливий слух, що держава все-таки корегуватиме цей процес. Підприємці, які займаються індивідуальною діяльністю, скажімо, таксисти, або перевізники великих вантажів, пропонують урядові дещо зменшити податок, щоб впали ціни на бензин, а там, чого доброго, може вдасться заручитися й підтримкою Євросоюзу. Але міністерство фінансів і сам глава уряду відхрещуються від цієї пропозиції, як тільки можуть. Деякі газети подейкують, що держава нібито зменшить ПДВ з 25-ти відсотків до 20. Та економісти радять автомобільній публіці не покладати великих надій на це, адже перегляд ставок ПДВ може украй перехнябити вже збалансований державний кошторис. Також не вдасться здерти підвищений податок з тютюнових фабрик та деяких інших, щоб за рахунок додаткових надходжень у казну збити ціни на бензин.

Мешканці прикордоння допомагають собі тим, що заправляють свої автомобілі в Україні та Румунії, де бензин трохи дешевший. Щоправда, на Закарпаття вони можуть здійснити лише одну таку поїздку на добу, отож, особливо не пошикуєш. У бідніших регіонах Угорщини водії бідкаються ще більше, кажучи, що коли уряд не вжиє відповідних заходів, то у глибинці можна буде без особливого клопоту позакривати усі дешеві бензоколонки.
XS
SM
MD
LG