Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз закликає Ющенка діяти швидко, щоб зберегти стабільність в Україні.


Славко Волинський

Брюссель, 8 вересня – Нині однією із головних тем, які обговорювалась в Європейській комісії, була відставка українського уряду. Під час чергового брифінгу речник Європейськоїї комісії Емма Адвін зазначила, що Єврокомісія пильно стежить за подіями в Україні. Президент Віктор Ющенко під час виборів, зазначила Емма Адвін, оголосив свою політичну програму і внесок, який планує зробити в реформи України, зокрема в сфері боротьби з корупцією, проведенні чистої політики. Європейська комісія вважає , що Ющенко і його адміністрація зможуть швидко впоратись з нинішніми труднощами, сформувати новий уряд і надалі проводити ту політику, про яку Ющенко говорив під час виборів. Відповідаючи на запитання кореспондента радіо “Свобода”, Емма Адвін відповіла:

"Ми дуже уважно стежимо за розвитком подій у Києві. Президент Ющенко виграв президентські вибори на платформі реформ, він зобов’язався викорінити корупцію і вести чисту політику. Ми впевнені, що це і далі залишається дороговказом його адміністрації. Ми сподіваємося, що він діятиме швидко, щоб існувала тяглість і зберігалася стабільність. Ми переконані, що ця внутрішня справа не зірве ту близьку співпрацю, яку ми маємо сьогодні з українцями, зокрема в тому, що стосується реалізації програми дій".

А ось що думає про політичну кризу в Україні співробітник брюссельського Центру Європейської політики Войцех Любовецький:

“Ситуація, яка нині існує в Україні, нагадує мені те, що колись робилося в Польщі з приходом до влади „Солідарності” й коли широкий спільний рух еліти ”Солідарності” почав ділитися. Але що стало потім після поділу. Відбулось очищення шеренг ”Солідарності”, частина яких повернулася до польського уряду. І проблемою для України тепер є труднощі, пов''язані з поділом тієї еліти , яка привела український народ до Помаранчевої революції. Тут, у Брюсселі, я зауважив два цікавих факти: перше -це те, що Європейська комісія дуже швидко відреагувала на події в Києві і зокрема висловила довіру президентові Ющенкові , що його нова адміністрація буде рухатись згідно з проголошеним курсом під час Помаранчевої революції. І другий елемент - це наголошення на значенні стабілізації в Україні, бо таке швидке падіння нового уряду в Україні турбує, ЄС остерігається подальшої дестабілізації в Україні”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG