Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко може навесні знову стати прем`єром, а в Порошенка серйозніші проблеми, ніж політична кар`єра – польський експерт.


Роман Крик


Польща, 9 вересня - Ситуація в Україні зараз, тобто після відставки уряду, краща, ніж та, що була дотепер. Так сказала радіо "Свобода" експерт варшавського Центру східного аналізу Анна Ґурська. Адже, каже польський експерт, розмови про корупцію в оточенні Президента України стали звичною темою, а тепер одним махом Віктор Ющенко розрядив ситуацію, відправивши учасників скандалу у відставку. Таким чином Україна отримала шанс на очищення. Головне, наголошує Ґурська, що голова держави не став на бік жодного з ворогуючих таборів і показав, що він стоїть понад розподільчими лініями.

Анна Ґурська

Я думаю, що в цій ситуації, яка склалася останнім часом, коли вже конфлікт персональний між основними особами його команди був настільки відомий всім, це було єдине рішення, яке могло б цей конфлікт закінчити.

Тому те, що зараз пройшла демісія і пані Юлії Тимошенко, і пана Петра Порошенка, це є дуже відповідальне і таке далекоглядне рішення пана Президента.

Роман Крик

Як Ви оцінюєте нового кандидата на посаду прем’єр-міністра Юрія Єханурова?

Анна Ґурська

Він, перш за все, є чиновником. Для мене він чиновник, який має таке державне мислення. Тому він дуже вигідний для цієї ситуації, тому що він буде реалізувати нормально державну політику без тих політичних якихось інтриг чи без політичної гри.

Чи він буде прем’єр-міністром, я не знаю, навряд чи. Тому що він буде, мені здається, в.о. прем’єр-міністра до часу, коли ситуація зміниться.

Роман Крик

На вашу думку, який буде сценарій парламентських виборів? Яка подальша в тому світлі доля Юлії Тимошенко?

Анна Ґурська

На сьогодні можна говорити, що дуже складно буде будувати коаліцію, про яку ще вчора можна було думати. Цю широку коаліцію, до якої вийшли б і партія Президента на чолі з паном Безсмертним, Порошенком та іншими особами, і партії блоку Юлії Тимошенко, до того ще й партія пана Литвина.

Зараз, здається, більш реальний сценарій, коли ці сили йдуть окремо. Це не означає, що після цих виборів неможлива коаліція цих сил. Це для мене якраз є більш здорова ситуація.

Роман Крик

Юлія Тимошенко повернеться на посаду прем’єр-міністра?

Анна Ґурська

Вона має великі шанси, щоб цю посаду здобути після парламентських виборів. І вона має найбільші шанси зараз, це не є таємницею, що вона має найбільші шанси отримати найкращий результат в цих виборах.

Підтримка її висока, зараз вона не буде обтяжена обов’язками прем’єр-міністра і тим, що виникає з певних економічних негараздів, що можливо, ще не існують, але сигнали перші є, вона може будувати програмну політику своїй партії чи свого блоку на основах чистого майдану.

Роман Крик

Чи, на Вашу думку, це кінець політичної кар’єри Петра Порошенка?

Анна Гурська

Здається, так. Здається, в нього великі проблеми. По-перше, він уже не є посадовою особою. По-друге, він втратив мандат депутата, по-третє, Генпрокуратура почала слідство з приводу тих звинувачень, які оголосив на прес-конференції пан Зінченко. Тому зараз для пана Петра Порошенка, здається, більш серйозні є проблеми, ніж політична кар’єра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG