Доступність посилання

ТОП новини

Лідери світу підтримують Ющенка і сподіваються, що Україна буде стабільною.


Мар’яна Драч

Прага, 9 вересня 2005 року - Зміна уряду в Україні - дуже серйозна подія, але вона не повинна дестабілізувати державу – так оцінив становище в Україні керівник Організації з безпеки і співпраці у Європі, міністр закордонних справ Словенії Димитрій Рупель. Сьогодні на прес-конференції у Любляні керівник ОБСЄ висловив сподівання, що Україна зможе подолати виклики, які перед нею стоять. До цієї міжнародної організації входять 55 держав, від Росії до Сполучених Штатів.

Загалом більшість світових лідерів - від Вашингтона і Брюсселя до Москви і Мінська - висловлюють підтримку Президентові України. Речник Держдепартаменту США, Шон МекКормек відповідаючи на запитання, чи не стурбовані Сполучені Штати відставкою українського уряду, відповів:

"Це справа українського народу. Молоді демократії іноді змінюють свої уряди, але якщо ці зміни відбуваються конституційним, мирним способом, - це все є частиною нормального політичного процесу. Ми віримо, що український народ пройде всі ці зміни, цей процес, і це зробить їх сильнішими. Це процес, який будує міцнішу демократію. Щодо майбутнього уряду, то це вирішить український народ, їхні обрані лідери. Це частина демократичного процесу, який не завжди буває гладким".

Президент Росії наголосив, що розглядає політичну ситуацію в Україні як зрозумілий процес формування ефективної співпраці між гілками влади і досягнення загальних цілей для оптимізації ситуації в Україні.

Володимир Путін:

"Я б не драматизував події, які відбуваються в Україні. Переконаний, що й український народ, і українське керівництво знайдуть правильне рішення. Росія, зі свого боку, всіляко сприятиме стабілізації становища в країні".

А Президент Грузії сказав, що передбачав такий розвиток подій. Міхеїл Саакашвілі:

"Рішення Ющенка мене не здивувало. Я знаю, що він розглядав таку можливість певний час. Він дуже добре знає, що робити. Він знає дуже добре, як прискорити розвиток держави, яка для нас (грузинів) дуже важлива".

"У ситуації, що склалася, Ющенко зробив дуже правильно і його совість чиста". Це вже реакція президента Білорусі. За словами Олександра Лукашенка, український народ багатий талантами і там досить людей, які можуть очолити уряд. Про кандидатуру Юрія Єханурова, якого Віктор Ющенко хоче бачити новим прем`єром України, президент Білорусі висловився так : прийшла приземлена людина, яка крім революції вміє ще чимось займатися. Політичний опонент Лукашенка, колишній голова Верховної ради Білорусі Станіслав Шушкевич також довіряє Ющенкові. Шушкевич в інтерв''ю радіо "Свобода":

"Я не поділяю той радісний підхід( що Юлю усунули), який є в російських медіа. Мені здається, що це внутрішня справа України і вони знають краще, що робити. Я вірю в Ющенка" .

Постало питання і про майбутнє місце України у світі. Президент Польщі знову закликав західні інституції звернути більшу увагу на Україну. На економічному форумі у місті Криниця Олександр Квасневський заявив, що демократичні процеси в Україні може суттєво змінити чітко визначена перспектива набуття членства в Європейському Союзі і НАТО.

“Вважаю, що політики зі Сполучених Штатів та Європи мають чітко сказати, що така перспектива існує, хоча не обов’язково вони повинні називати терміни вступу", - заявив президент Польщі.

Квасневський також закликав Брюссель здійснити лібералізацію візової політики стосовно громадян України.

А тим часом у Брюсселі комісар Хав''єр Солана оприлюднив у п`ятницю заяву, в якій висловив від імені Європейського Союзу підтримку політичним та економічним реформам в Україні. Солана, який відповідає в ЄС за зовнішню політику, повідомив, що особисто спілкувався з "цілим спектром політичних лідерів" в Україні, щоб донести це послання. Комісар ЄС закликає українських політиків, які стали на шлях реформ, "працювати разом як сильна команда заради майбутнього держави".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG