Доступність посилання

ТОП новини

Про вихід “Газети по-українськи”.


Тарас Марусик

Київ, 13 вересня 2005 року.

2 вересня вийшло перше число “Газети по-українськи”. Особливістю нового видання є те, що воно – повністю українськомовне. “Якби не було “помаранчевих” подій, - зазначив у розмові зі мною головний редактор Володимир Рубан, - важко сказати, чи був би цей проект”.

Відповідаючи на моє запитання, що спричинилося до виходу повністю українськомовної газети - вивчення ринку чи кон’юнктура моменту, Володимир Рубан сказав.

Володимир Рубан

Мені здається, що зірки так стали, коли можна зробити загальнонаціональну українськомовну щоденну газету. Тому що я насправді кілька разів пробував пробити цей проект, говорив з масою людей, починаючи з початку 90-х років, але весь час ця ідея не сприймалася.

Люди погоджувалися фінансувати коли? Коли це або російськомовний проект, або двомовний проект. Скажімо, “День” був двомовним проектом, а, наприклад, “ВВ” була російськомовним проектом.



А от зараз знайшлася група людей, які готові профінансувати щоденну українськомовну загальнонаціональну газету. І мені здається, і їм здається, що зараз цей проект має шанс бути успішним комерційно, тому що є такий певний підйом духу національного. Відповідною, ми сподіваємося, що й мови.

Тарас Марусик

Чи означає видання “Газети по-українськи”, що український бізнес, на який багато і, можливо, часто справедливо нарікали, ніби він не зорієнтований на українське, починає переорієнтовуватися?

Володимир Рубан

Можна говорити тільки про кількох конкретних бізнесменів, які бачать перспективи в цьому проекті, при чому бачать і комерційну перспективу. Я таких великих узагальнень щодо бізнесу в цілому не робив. Думаю, що там поки що все залишається більше по-старому, ніж по-новому.

Але з’являються люди, які готові вкладати кошти в українськомовний продукт, вважаючи, що це з часом поверне їм гроші і дасть можливість заробити в тому числі.

Тарас Марусик

Керівник проекту і головний редактор “Газети по-українськи” Володимир Рубан розповів, що з другої половини жовтня видання стане щоденним. Поки що газета не самоокупна, але такою стане через два роки.

Нарешті я поцікавився у Володимира Рубана, чи поява українськомовної газети є наслідком Помаранчевої революції в Україні.

Володимир Рубан

З точки зору формальної логіки – так. Тому що були події листопада-грудня минулого року, от через півроку після того почалася робота над цим проектом.

Якби не було помаранчевих подій, чи був би цей проект, швидше за все, що цього року – ні. Мабуть що це було б віднесено в часі ще на якусь кількість років.
XS
SM
MD
LG