Доступність посилання

ТОП новини

Скандал і розкол в Кримській організації НСНУ.


Володимир Притула

Сімферополь, 12 вересня 2005 - Скандал і розкол в Кримській організації Народного Союзу “Наша Україна”. У неділю республіканська партійна конференція виключила із партії свого лідера, народного депутата України Володимира Шкляра. Останній же назвав конференцію та її рішення нелегітимними.

Учасники республіканської партійної конференції Кримської організації Народного Союзу “Наша Україна” стоячи та аплодисментами зустрічають кількох членів президії, напередодні виключених з партії за рішення політради республіканської організації НСНУ, яку скликав її голова Володимир Шкляр. Як заявила заступник голови Людмила Іванова, на засіданні політради не було кворуму.

Людмила Іванова розповіла й про інші зловживання та прорахунки голови Кримської організації Народного Союзу “Наша Україна” Володимира Шкляра, зробивши наголос на тому, що останні привів у партію цілу низку дискредитованих “біло-блакитних” політиків. Людмила Іванова: “Не можуть очолювати сьогодні наші партійні організації люди, які під час виборчої кампанії стояли на іншому боці барикад, які принижували нас, ображали нас, які, я не буду казати, що вони казали про нашого президента!”, - це була Людмила Іванова. Її ж учасники партконференції й обрали головаю Кримської організації Народного Союзу “Наша Україна”, усунувши з посади Володимира Шкляра, який був відсутній.

Відсутні були й представники трьох партійних організацій Криму – районів, на території яких розташований виборчий округ Володимира Шкляра. Проведення партконференції планувалося у Зеленому театрі, але за годину до її відкриття делегатів повідомили, що захід відбудеться на околиці міста в актовому залі одного із вузів. На місці учасників конференції зустріла посилена охорона та пікетувальники – як за, так і проти Володимира Шкляра.

Один з організаторів пікету на підтримку Володимира Шкляра Едуард Леонов зі свого боку обвинувачує його противників у переході на бік “біло-блакитних”: “Це, що зараз відбувається не є насправді конференцією, бо є всі документи, які підтверджують, що вона була скликана не легітимно. Нас дуже непокоїть, представників правого сектору політичного в Криму, яким чином робиться політична влада в державі. Головним носієм зараз політичної влади є, всі знають, правляча партія НСНУ. Якщо тут відбуваються заколоти, якщо тут будуть “біло-блактитні” перефарбовані у “помаранчевих”, які зараз намагаються скинути владу, якщо вони намагаються таким чином просто прикрити свої капітали, то ми будемо стояти на пересторозі цьому. Ми не дозолимо, щоб те, що ми здобули разом на Майдані було спаплюжено тут в Криму”, – це був Едуард Леонов – прихильних Володимира Шкляра. Останній не визнав рішення партконференції, назвавши її скликання нелегітимним. Він також повідомив, що напередодні Виконком партії звільнив з посади керівника виконкому Кримської організації Народного Союзу “Наша Україна” народного депутата України Валерія Горбатова. Саме його прихильники Шкляра називають головним організатором зміни керівництва пропрезидентської партії в Криму.

Прес-секретар парторганізації Олександр Кулик, близький до Валерія Горбатова, це спростовує: “Ситуація закономірно назріла. Те, що відбувається сьогодні на другій партійній конференції кримської республіканської організації партії НСНУ явище закономірне. Мене особливо дуже тішить те, що серед регіональних парторганізацій саме Крим задав тон у очищенні наших партійних лав від тих, хто примкнув до нашої партії. Сталося це якраз від цього, могутнім поштовхом, дії президента по очищенню своєї команди”.

Тим часом місцеві спостерігачі відзначають, що церез внутрішні суперечки Народний Союз “Наша Україна” в Криму залишається аутсайдером з підготовки до парламентських і місцевих виборів наступного року.
XS
SM
MD
LG