Доступність посилання

ТОП новини

Посол України при ЄС не бачить негативних наслідків від газопроводу, який будуватимуть Росія і Німеччина в обхід України.


Славко Волинський


Брюссель, 12 вересня 2005 року - Україна не матиме негативних наслідків від газопроводу в обхід української території, який збираються будувати Роcія та Німеччина. Таку думку в інтерв''ю радіо "Свобода" висловив посол України при Європейському Союзі Роман Шпек.

Минулого четверга в Берліні німецькі та російські компанії в присутності канцлера Німеччини Герхарда Шредера та президента Росії Володимира Путіна домовилися збудувати новий трубопровід по дну Балтійського моря. Він оминатиме Україну, Польщу і Білорусь.

Очікують, що через п''ять років російське блакитне паливо почнуть перекачувати цією трубою до Західної Європи. Офіційна Варшава різко розкритикувала цей проект. Польські політики стурбовані тим, що їхня країна стане заручницею політики Кремля, який зможе перекривати газовий кран. Наскільки можуть постраждати інтереси України як дотепер головної транзитної держави для поставок російського газу на західноєвропейські ринки?

Про ставлення української влади до російсько-німецького газового проекту брюссельському кореспондентові радіо "Свобода" розповів посол України при ЄС Роман Шпек.

Роман Шпек

Дійсно, минулого тижня Німеччиною підписаний меморандум про наміри щодо будівництва трубопроводу по дну Балтійського моря з Виборгу до Німеччини. Це один із шляхів вирішення диверсифікації енергопостачання енергоносіїв до країн західної Європи.

Я не думаю, що можуть бути будь-які негативні наслідки для України. По-перше, Україна впродовж останніх 10 років чесно виконує і добросовісно всі транзитні зобов’язання.

Друге - що потужність України по транзиту газу в Центральну та Західну Європу використовуються не повністю. На сьогоднішній день в середньому Україна прокачує через свою територію до країн Центральної та Західної Європи 116-118 мільярдів кубометрів газу.

Славко Волинський

А скільки може?

Роман Шпек

Без всяких затруднень – 140 млрд. кубометрів. Отже, ту кількість, на яку розрахована перша черга трубопроводу по дну Балтійського моря, 20 млрд. кубометрів, яка буде коштувати в перший етап понад 6 млрд. євро, можна без таких фінансових вкладень транспортувати через територію України. Україна є і буде в майбутньому важливою транзитною державою.

Славко Волинський

Так вважають і в Європі?

Роман Шпек

Безперечно, так вважають і в Європі. Тому найближчим часом буде погоджений меморандум щодо поглибленого співробітництва між Україною та ЄС в галузі енергетики, нафти, газопостачання, електропостачання, ядерної безпеки, вугільної промисловості і тому подібне. Я не бачу ніяких можливостей.

Друге, коли я прочитав це повідомлення, згадав матеріали 20-го з’їзду партії СРСР, де Леонід Брежнєв виступав з ідеєю, що економіка повинна бути економною.

То чи варто вкладати додатково 6 мільярдів інвестицій, якщо ті ж самі обсяги газу можуть бути забезпечені через територію України та інших країн Центральної та Східної Європи.

Славко Волинський

Скажіть, на терезах цієї концепції щодо прокладання нафтогазових шляхів в обхід України, більш вагу набирають політичні елементи тиску на Україну з боку Росії чи все ж таки економічні?

Роман Шпек

Я б не хотів брати на себе відповідальність говорити про спроби політичного тиску, це дійсно належить до хліба журналістів і політологів. Але я не бачу великого економічного розрахунку, я не бачу великого економічного ефекту від реалізації такого трубопроводу.

Те, що Україна є добросовісною країною-транзитером, ви можете почути не тільки з уст представників української держави, а також і в Європейській комісії.

І взагалі, важливо до обговорення цього питання залучити представників Європейської комісії, директорату транспорту і енергетики. Надзвичайно важливо ввести фахову професійну розмову, не заполітизовувати це питання.

Славко Волинський

Скажіть, як Ви ставитеся до таких прогнозів, що цієї осені і наступної зими Росія підніме ціни на газ і нафту, постачаючи в Україну? Що це для України є серйозна загроза?

Роман Шпек

Та ні. Тенденції підвищення цін на газ явно пов’язані зі зростанням цін на сиру нафту, є відповідна формула для обрахунків.

Але я не допускаю стрибкоподібного, різкого зростання цін на енергоресурси, які йдуть з Росії для споживання з України, я не думаю, що відносини між двома сусідніми державами можуть бути непередбачуваними чи з елементами політичного тиску.

Мені здається, що тут брак професійності підходу з двох сторін на експертному рівні. Я думаю все ж таки, що на вищому професійному рівні і політичному ці проблеми будуть вирішені з урахуванням інтересів двох держав.

І для української сторони, як країни, яка розбудовує тісні стосунки з ЄС, важливо також зараз зосередити свою енергію та активність на реалізації нового плану дій чи нового меморандуму щодо поглибленого співробітництва в галузі енергетики.

Україна є одним із стратегічних партнерів у розвитку співробітництва в галузі енергетики, всіх видів енергетики, транзиту з ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG