Доступність посилання

ТОП новини

Україна змарнувала історичний час через конфлікти у владній еліті – американський експерт.


Сергій Куделя

Вашингтон, 12 вересня 2005 - Адміністрація президента Буша заздалегідь знала про зростаючу політичну кризу в Україні, і зробила все можливе, щоб припинити суперечки на вищому щабелі української влади. Про це в інтерв”ю радіо "Свобода" заявив провідний експерт американського Фонду “Спадщина” (Heritage Foundation) Аріель Коуен. Однак, на його думку, конфлікти у владі зайшли на стільки далеко, що Президент Ющенко не міг обійтися без радикальних кроків. Водночас, за словами Аріеля Коуена, гострі внутрішні суперечності останніх місяців призвели до втрати Україною рідкісного кредиту довіри, наданого їй Заходом після Помаранчевої революції.

Аріель Коуен
Дослідник Фонду “Спадщина” Аріель Коуен вважає, що історичний досвід нічого не вчить нову українську політичну еліту. Він каже, що тепер, як і за часів козацької держави, Україна потерпає через владні амбіції її лідерів:

“Останні конфлікти в українській владі наносили шкоду Україні і українському народові. Вони втратили критичний час. В історії України вже не буде такого унікального моменту, за час якого вони могли б реформувати економіку і створити прозорий механізм ухвалення рішень в українському уряді. Це все було змарновано через внутрішні суперечки”.

Американський експерт також відзначає, що Вашингтон невдоволений рівнем співпраці із Києвом:

“У Сполучених Штатах виникає розчарування, оскільки Вашингтон мав великі очікування щодо Президента Ющенка. І ці очікування були виконані лише частково. Тепер ми сподіваємося, що з новою командою у Києві Україна зможе більш активно просувати економічні реформи, європейську інтеграцію і досягне прогресу в українсько-американських відносинах щодо здобуття ринкового статусу, вступу до СОТ і стратегічного питання – вступу до НАТО”.

Аріель Коуен, який також виступає співголовою українсько-американської робочої групи з економічних питань, негативно оцінює діяльність уряду Юлії Тимошенко.

“Політика, яку проводив уряд Тимошенко, була поілтикою популізму та економічного націоналізму. Її не оцінюють схвально ані в Європі, ані навіть в Україні. Український бізнес кричить, що опинився не межі смерті. Ідеї Тимошенко мені нагадує політику Держплану, яку витягнули з морозильника і намагаються відігріти. Результати були дуже невтішними”.

Коуен також вважає некоректним порівння темпів зростання української та американської економіки, до яких вдалася Тимошенко під час її телезвернення. Адже американська економіка зріла і сформована, у той час як українська економіка тільки розвивається. І тому, як відзначає Аріель Коуен, темпи її зростання мають бути набагато більшими. Експерт обережно оцінює призначення Юрія Єханурова на посаду глави уряду. Він також висловлює сумнів, що Україні вдасться багато чого досягнути до наступних парламентських виборів.

Росія ж, на думку американского дослідника, пильно спостерігає за ситуацією в Україні і сподівається, що програла битву, але ще не програла війну. “І вони обов’язково спробують відігратися”, – стверджує експерт Фонду “Спадщина” Аріель Коуен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG