Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі у школах можливо викладатимуть курс „Ми одесити”.


Петро Каландирець

Сергій Козицький
Одеса, 12 вересня 2005 - Про це повідомив 12 вересня на брифінгу для журналістів начальник міського управління освіти Сергій Козицький. У 1996 році вже був виданий підручник з відповідною назвою. Школярі вивчали його факультативним курсом одну годину на тиждень. Цей курс супроводжувався відвідинами одеських музеїв, картинних галерей, театрів.

„У 1998 році після оголошення Кіровоградським облсудом Руслана Боделана переможцем на виборах мера Одеси– цей курс у школах Одеси був забороний лише тому, що на першій сторінці підручника до дітей звертався Едуард Гурвіц. Нині ситуація змінилася. Одеський міський голова підтримав мою ідею щодо відновлення курсу „Ми Одеси”. Щоправда, за минулі вісім років з”явилася потреба удосконалити, розширити і доповнити підручник. Ми над цим працюємо. До кінця 2005 року підручник буде завершений. Потім постане питання про фінансування нового видання. Цей курс необхідний. Подібний одеському вже вивчають спеціальні курси у Києві, Львові, Москві, Санкт-Петербурзі. Я переконаний, що любов до великої України починається з любові до власного будинку і рідного міста”, - сказав Сергій Козицький.

Начальник міського управління освіти у відповідь на запитання працівників засобів масової інформації спростував звинувачення щодо організації переслідування у школах тих викладачів, які на виборах 2004 року підтримували кандидатуру лідера партії Регіонів Віктора Януковича. Сергій Козицький нагадав, що у 2002 та 2004 роках працював у виборчих штабах Віктора Ющенка на Одещині, але при цьому запевнив, що „ніколи не дозволить собі вдаватися до переслідувань тих, хто був на іншому боці боротьби за власними політичними поглядами. Більш того, не можу не зазначити, що велика кількість колишніх прихильників Віктора Януковича нині опинилися серед найактивніших представників Народного Союзу „Наша Україна”. Це викликає у мене особливе занепокоєння. Я не є прихильником зміни поглядів у залежності від зміни влади”.

Розповів Сергій Козицький і про факти продажу земель дитячих садочків за часів керування попередньої міської адміністрації. Мова йшла, серед іншого, про нинішню долю дитячого садочку № 309, де були і чотири групи для дітей з вадами зору. У грудні 1998 року ці групи були переведені до іншого дитсадка. Наступного року переведені ще дві групи. Таким чином у 2002 році територія садка опинилася у оренді приватної школи „Гармонія”. Далі територія (дві з половиною тисячі квадратних метрів) була викуплена за 170 тисяч гривень з виплатою протягом двох років...

І це за умови, що згадана дитяча установа була єдиною у великому міському мікрорайоні, де мешкає щонайменше 6 – 7 тисяч мешканців. Начальник міського управління освіти, в інтерв’ю радіо „Свобода”, наголосив на необхідності негайного реагування на наведені факти з боку прокуратури.

Нині в Одесі функціонують 131 загальноосвітній навчальний заклад і чотири вечірні школи. Розширився контингент учнів, які отримують безкоштовне харчування. Поповнилися і навчально-методичні комплекси кабінетів. Відповідно до навчальних програм та з метою поліпшення матеріально-технічної бази кабінетів фізики, хімії, біології планується забезпечити їх новими посібниками, лабораторним та демонстративним обладнанням. Після підвищення зарплати на 96 % забезпечені педагогічними кадрами дошкільні заклади.

Серед проблем освітніх закладів є процес комп’ютеризації. Нині понад 40 шкіл Одеси ще не мають комп’ютерних класів.
XS
SM
MD
LG