Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Коштовна медицина.



Київ, 13 вересня 2005 року.

Як лікуватися і де? Скільки це коштуватиме? Питання, з якими ледве не щодня стикаються українці... Як стара, так і нова влада обіцяли серйозно взятися за реформи у медицині. Втім, успіхів поки що надто мало. Часом, зовсім не зрозуміло – кому, де і за що треба і не треба платити. І корупція у медицині виглядає, мабуть, найбільш цинічно. Бо мова йде про здоров’я, а іноді і життя людини.

Про платну і “державну” медицину – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Коштовна медицина” з Віолою Бурдою.

Міністерство охорони здоров’я продовжує реформи в медицині. На цей раз міністр Микола Поліщук планує розмежувати платну і безплатну медицину. Скоро чиновники складуть перелік медичних послуг, які має оплачувати пацієнт, а які держава. Лікарі кажуть, що безкоштовна медицина –це лише мрія, а перехожі на вулицях обурюються якістю державної медицини.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Переваги і недоліки платної та безкоштовної медицини. Кореспонденти “Звуків життя” завітали до державної поліклініки і приватної лікарні. У платній клініці пропонують неповний спектр послуг (наприклад, бракує психіатра) , до того ж там є черги. У державній поліклініці більшість пацієнтів змушені купувати ліки за власні гроші.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Якщо городяни мають вибір між приватною і державною клінікою, то мешканці української провінції у переважній більшості змушені користуватися послугами державної медицини. У Західній Європі, наприклад, в Англії, державна медицина не виправдовує себе, а в США її взагалі не існує. Усі клініки лікують людей на основі договору із страховою компанією.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Реформування окремо взятої галузі - тобто медицини - не буде успішним на тлі загального занепаду країни - переконаний кардіолог, доктор медичних наук Леонід Воронков. Лікар та пацієнт мають бути зацікавленими. Лікар - у достойній оплаті та виконанні своїх призначень, а пацієнт - в якісному лікуванні. І звичайно ж, треба встановити чіткі правила гри для обох сторін...

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG