Доступність посилання

ТОП новини

В ООН Україна орієнтується на Європейський Союз - посол Кучинський.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 12 вересня - Цього тижня в Нью-Йорку розпочинається сесія Генеральної Асамблеї ООН, у якій від України братиме участь президент Віктор Ющенко. Нинішній рік для ООН - особливий. Це 60- річчя організації і водночас непростих реформ, які збираються провести у цій міжнародній установі. Перед нарадою кореспондент радіо "Свобода" в Нью-Йорку запросив до розмови постійного представника України при ООН Валерія Кучинського.

Україна є однією із держав-засновниць ООН. Чи допомагає такий історичний досвід нині українським дипломатам в Нью-Йорку?

Валерій Кучинський

Безумовно. На відміну від інших нових незалежних держав, які приєдналися і стали повноцінними членами ООН після розвалу Радянського Союзу, Україна мала не лише досвід, а й цілу низку підготовлених дипломатів, які всі ці роки працювали і передали іншим, так би мовити, інституційний досвід. Тобто, в України як держави була інституційна пам’ять роботи в міжнародних структурах.

Юрій Дулерайн

Яка тепер зовнішня політика України стосовно ООН і своїх колишніх господарів?

Валерій Кучинський

В ООН сьогодні Україна користується повагою, авторитетом серед переважної більшості держав-членів. Наприклад, цьому є ціла низка прикладів, доказів. В 2000–2001 році Україна як незалежна держава була постійним членом ради безпеки ООН, найголовнішим органом, який відповідає за підтримку міжнародної безпеки.

Юрій Дулерайн

І посол Удовенко був...

Валерій Кучинський

Так, свого часу представник України, колишній міністр закордонних справ Геннадій Удовенко, він був головою чи президентом Генеральної асамблеї ООН. Українські представники впродовж цих років після відновлення незалежності займали високі посади в робочих органах ООН. Удовенко, представник України, був головою Ради Безпеки ООН, що є найвищою позицією в оонівській ієрархії. Позиція голови Ради Безпеки – це вище, ніж позиція генсека, як Ви знаєте.

Юрій Дулерайн

Чи були випадки, коли інтереси України при голосуваннях у Генеральній асамблеї ООН розходилися, чи суперечили інтересам Росії? Як голосувала в таких випадках Україна, якщо такі випадки були?

Валерій Кучинський

Ви маєте на увазі під час нашої історії, тобто в наш час? Знаєте, з багатьох питань наші позиції розходяться. Я можу сказати, що в своїй позиції в ООН Україна здебільшого орієнтується на позицію ЄС.

До речі, останнім часом ЄС робить заяви від імені членів ЄС, асоційованих членів та низки країн, серед яких є Україна. Тобто, позиція України сьогодні, фактично, ідентична позиції країн-членів ЄС. Звичайно, з цілої низки питань в порядку денному у нас є розбіжності з РФ і з іншими державами.

Скажімо, останній приклад, коли Україна засудила і виступила з резолюцією про порушення прав людини на Кубі та в Білорусі приймалася з підтримкою України. Звичайно, Росія голосувала проти.

Юрій Дулерайн

На нинішній сесії Генеральної асамблеї Україна хоче знову піднести питання про визнання голодомору 30-х років геноцидом. Це питання вже підносилося рік тому -і не вийшло. Чи вийде тепер?

Валерій Кучинський

Я думаю, оскільки ООН також не стоїть на місці, свого часу на відзначенні річниці голодомору в ООН була прийнята спільна заява, до якої приєдналися понад 65 країн світу, в тому числі США, Ізраїль, арабські країни, Канада і РФ, де голодомор був кваліфікований як злочин проти людства.

До речі, вперше в історії в цьому оонівському документі був використаний термін голодомор, який ввійшов в міжнародний словник....(дзвінок)

Юрій Дулерайн

Посла Кучинського в кулуарах Генеральної асамблеї ООН буквально розривали на шматки, але він встиг ще сказати нам, що питання про визнання голодомору геноцидом буде ще підноситися на 75-річчя цієї жахливої трагедії українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG