Доступність посилання

ТОП новини

У Криниці відкрили пам’ятник видатному лемківському художнику, Никифору Дровняку.


Роман Крик

Парк у Криниці
Криниця, 13 вересня 2005 року.

Польське місто Криниця - це також найзахідніша точка Лемківщини, української етнографічної території. Цими днями там відкрили пам’ятник відомому живописцю-примітивісту Никифору Дровняку. Дровняк був лемком, якого поляки у 1947 році, в рамках акції Вісла, видворили з Криниці і поселили на західних землях Польщі. Він тричі повертався з вигнання, поки тодішня комуністична влада нарешті дозволила йому залишитися в містечку. Сьогодні це найвизначніший уродженець Криниці – відомого польського курорту, де уже 15 років поспіль відбувається економічний форум. Через те політики називають Криницю польським Давосом. Планувалося, що пам’ятник Никифору Дровняку відкриє Президент України, проте через політичну кризу в Києві ні він, ні тоді ще прем''єр Юлія Тимошенко до Польщі не поїхали.

На мальовничих вуличках Криниці домінують приїжджі. Коли сьомого вересня в центральному пункті міста будівельники встановили пам’ятник Никифору Дровняку – всі бажали зробити собі там фото. Виникли черги. Старші особи, які жили, або бували тут у 60-х роках, коли художник був ще живим, критикували скульптуру, мовляв, Никифор Дровянк надто кремезний і занадто гарний. Інші звертали увагу, що на пам’ятнику є дата відкриття – 9 вересня, і наголошували, що сам Президент Ющенко має брати участь у церемонії. З цього можна було зробити висновок, що нинішнього Президента України справді знає уся Польща.

Проте ні він, ні не менш відома у Польщі Юлія Тимошенко до Криниці так і не прибули. Вони, як писали польські газети, начебто вступили у війну на верхах.

Радів натомість Петро Трохановський – відомий місцевий лемко-сепаратист. В інтерв’ю місцевій газеті він сказав, що присутність Президента Ющенка на церемонії відкриття була б свідченням того, що Никифор Дровняк був українцем, а цього, наголошував Трохановський, ми б не бажали.

пам’ятник Никифору Дровняку
Хто цікавиться історією, той знає, що влада довоєнної Польщі намагалася всіляко сприяти відокремленню лемків від материнського, українського кореня. Придумували всілякі теорії, які мали сприяти полонізації лемків. Потім подібно поводилася влада комуністичної Польщі. Зокрема через це лемки сьогодні діляться на лемків-українців та лемків-сепаратистів. Утворення “лемки” походить від поширеного серед них слова “лем”, тобто, “лише” або “але”. (Приклад: Я б до тебе приїхав, лем мі авто здохло. )

У 1947 році польська комуністична влада звинуватила усіх лемків у підтримці Української повстанської армії і переселила їх на західні та північні території, звідки дещо раніше було видворено німців. На батьківську землю повернулися нечисленні. Неписьменний Никифор Дровняк повертався тричі. І тільки тоді йому дозволили залишитися у місті. Він малював свої картинка і ними розплачувався за милостиню. Люди, як правило, викидали його творіння у смітник. Проте згодом їх знайшли польські митці, які в примітивних малюнках Никифора побачили іскру Божу, і Никифор Дровняк зажив відтоді життям визнаного художника. Сьогодні його малюнки знають у всьому світі, і вони мають свою чималеньку ціну.

Ким був Никифор Дровняк? На стіні греко-католицької церкви у Криниці є інформація про те, що саме тут його хрестили і тут він співав у місцевому хорі. У Польщі всі знають, що греко-католиками бувають лише українці, тому лемки-сепаратисти ходять до православної церкви.

Можливо, близькі зв’язки Никифора Дровняка з церковним життям у юності дали такий результат, що найбільше він любив малювати храми та єпископів, одягнених у східні церковні ризи.

На щойно відкритому в Криниці пам’ятнику є напис по-польськи та лемківською говіркою, кирилицею. Це свідчення того, що Никифор Дровняк був лемком, проте невідомо - лемком-сепаратистом чи лемком-українцем? Для нинішньої польської влади, яка запросила до участі у відкритті скульптури Президента Ющенка, це питання очевидне. Для багатьох поляків кирилиця на його пам’ятнику – це несподіванка, бо вони були переконані, що Никифор був поляком. А ось для для лемків-сепаратистів нічого не змінилося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG