Доступність посилання

ТОП новини

Низка політичних сил Криму вимагає відставки кримського уряду Анатолія Матвієнка.


Володимир Притула

Симферополь, 13 вересня 2005 - У Криму низка політичних сил автономії вимагає відставки кримського уряду Анатолія Матвієнка. До вимог представників “біло-блакитного” політичного табору приєдналися і кримські прихильники Юлії Тимошенко.

Хоча наступна сесія Верховної Ради Криму відкриється лише 21 вересня, уже цього тижня одразу кілька політичних сил автономії заявили, що домагатимуться відставки місцевого уряду Анатолія Матвієнка. 11 вересня з вимогою відставки чинного прем’єра виступило керівництво кримської організації партії “Союз” та однойменна фракція у парламенті автономії. Народний депутат України і лідер кримських “союзівців” Лев Міримський: (переклад) “Партія “Союз” вважає, що сам Матвієнко – націоналіст і він чужий у Криму. Ми вважаємо, що уряд Матвієнка – уряд непрофесіоналів і корупціонерів. До того ж саме призначення Анатолія Матвієнка на посаду було нелегітимним. Група “Союз” у кримському парламенті виступила ініціатором, й уже зібрані понад 50 підписів за звіт уряду і за результатами цього у вересні-жовтні, я думаю, депутати відправлять уряд у відставку”, - заявив Лев Міримський.

Його підтримав лідер громадського руху "Прозора влада", депутат кримського парламенту Андрій Сенченко, який заявив, що голова Ради міністрів автономії, цитую: "не розуміє Крим і не хоче його розуміти", кінець цитати. Пікантність ситуації полягає у тому, що Андрій Сенченко, як очікується, очолить виборчий штаб Юлії Тимошенко на наступних парламентських виборах, а Анатолій Матвієнко до останнього часу входив до фракції БЮТ. На думку Андрія Сенченка, якщо кримський прем’єр і далі в команді Юлії Тимошенко, то він мусить сам подати у відставку.

Відставки прем’єр-міністра Криму вимагає і місцева організація Республіканської партії України. Каже її лідер Олександр Гресс: (переклад) “У Матвієнка немає команди, він не справився із ситуацією на паливному ринку, тарифна політика провалена, в аграрному секторі нічого не зроблено і там криза, негативний клімат у середовищі малого та середнього бізнесу – тобто причин для відставки багато. Але найголовніше – Матвієнко обіймає політичну посаду. І йому слід було синхронізувати свою політику із соціумом та політикумом Криму. Нажаль, він самоусунувся. І в цьому плані, я вважав би, є політична криза”, – заявив голова кримської організації Республіканської партії України Олександр Гресс.

Партнерами республіканців у Криму є місцеві народні демократи, але екс-прем’єр автономії, лідер Кримської організації НДП Сергій Куницин має іншу позицію. В інтерв’ю діловому виданню “Сєйчас” він заявив , що звинувачувати лише нинішній уряд Криму у зростанні цін, щонайменше, несправедливо. З іншого боку, Сергій Куницин помітив, цитую: “цілком щире прагнення кримського прем’єра вивести Крим на якісно новий рівень у масштабах країни”, кінець цитати.

Проти відставки місцевого уряду висловився і кримський спікер Борис Дейч, мовляв, напередодні зими, депутати та урядовці мають думати як її пережити, а не про політичну боротьбу за владу. Каже прес-секретар спікера Ірина Пензякова: “Відповідаючи на запитання журналістів про можливість відставки Анатолія Матвієнка на сесії кримського парламенту Борис Дейч наголосив, що зробить все від нього можливе, щоб напередодні зимового періоду тема відставки менш за все турбувала депутатів ВР Криму”, – це була прес-секретар спікера кримського парламенту Ірина Пензякова.

Сам Анатолій Матвієнко, якого учора відкрито підтримала Громадсько-політична рада демократичних організацій Криму, ніяк не коментує вимоги його відставки. Замість нього це зробив його прес-секретар Артем Стельмашов: “Уряд АРК працює стабільно. Анатолій Сергійович Матвієнко, голова кримського уряду, зустрічався у Києві з президентом України В.А. Ющенком, з прем’єр-міністром Юрієм Єхануровим, з екс-прем’єром Юлією Тимошенко. Наразі про жодні кадрові ротації у керівництві Криму не йдеться. На мою особисту думку, не можна наразі підривати відносну стабільність у Криму непродуманими кадровими рішеннями”, – це був прес-секретар глави кримського уряду Артем Стельмашов.
XS
SM
MD
LG