Доступність посилання

ТОП новини

Чи матиме Україна двопартійну систему, подібну до Сполучених Штатів?


Петро Кагуй

Прага, 14 вересня 2005 року - Чи матиме Україна двопартійну систему подібну до Сполучених Штатів - такий розвиток подій після відставки уряду на чолі з Юлією Тимошенко не виключає авторитетний політичний оглядач, фахівець з економіки, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Андерс Ослунд.

Статтю Андерса Ослунда, присвячену Україні, опублікували відразу дві російські газети. Це: «Ведомості» та англомовна «The Mosсow Times».

Серед лідерів Помаранчевої революції намітився несподіваний розкол. Сьогодні угруповання на чолі з Ющенком і Тимошенко виступають один проти одного. Обидва лідери мобілізують на свою сторону значні сили, до складу яких входять великі бізнесмени, - зауважує Андерс Ослунд. На його думку, за ідеальним сценарієм, довкола Ющенка може утворитися політична партія в американському дусі, що нагадує Республіканську партію Сполучених Штатів, а довкола Тимошенко – дещо популістська партія в дусі Демократичної партії США. А Соціалістична і Комуністична партії при цьому могли б залишатися самостійними.

Ще раз повторю, що це, за словами Андерса Ослунда, можливий «ідеальний сценарій», за яким може рухатися Україна. А гірший сценарій, це - розкол політичного поля на численні дрібні структури, як це було у Польщі у 1990-91 роках.

У нинішній кризі кандидатура Юрія Єханурова на посаду прем’єр-міністра видається оптимальною. Очолюючи Фонд державного майна від 1994 – до 1997 року, Єхануров провів масову приватизацію, зберігши при цьому добре ім’я. А як перший віце-прем’єр в уряді Віктора Ющенка він забезпечував роботу уряду. А вже починаючи від 2002 року, як один з лідерів фракції «Наша Україна» та голова одного з парламентських комітетів, Ю.Єхануров забезпечував проходження важливих економічних законопроектів. За всю політичну кар’єру він практично не має ворогів.На думку Андерса Ослунда, Юрій Єхануров здатний водночас і згуртувати прихильників Ющенка, і змусити уряд розпочати роботу.

А вже тепер, продовжує пан Ослунд, у короткі терміни Єханурову потрібно вирішити масу проблем. Насамперед закрити скандальну тему реприватизації. А для того, щоб Україна вже цього року приєдналася до Світової організації торгівлі, потрібно щоб до кінця жовтня Верховна Рада схвалила другу половину потрібних уже підготовлених законів.

Загалом, підсумовує старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Андерс Ослунд, є усі підстави вітати зміну уряду та реструктуризацію політичного курсу в Україні. Щоправда, при цьому Андерс Ослунд зауважує, що важко передбачити, як усе це оцінять виборці на парламентських виборах у березні 2006 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG