Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Хандогій: у вересні наступного року Україна зможе змінити формат відносин з НАТО.


Славко Волинський

Брюссель, 15 вересня 2005 року – Володимир Хандогій відпрацював у Брюсселі майже шість років на чолі української місії при НАТО. За цей час помінялися його, так би мовити, начальники. Президента Леоніда Кучму і його політику євроатлантичного співробітництва замінив Президент Віктор Ющенко з новим євроатлантичним підходом, який уже тепер пан Хандогій може називати інтеграцією. Брюссельський кореспондент радіо "Свобода" спершу попросив Володимира Хандогія з’ясувати, чого досягла Україна за час його головування в місії, наскільки Україна зблизилася з Північно-Атлантичним союзом?

Володимир Хандогій

Перш за все, я хотів би сказати, що нам упродовж цих років ( які, скажімо відверто, були не зовсім простими), по перше, вдалось утримати динаміку відносин, незважаючи на ситуації , які складалися у наших відносинах з Північно-Атлантичною Радою і з НАТО в цілому . Нам вдалося втримати поступальний розвиток відносин - це перше, і друге - після Помаранчевої революції, після приходу до влади Президента Ющенка нам вдалося, я б сказав би, зробити стрибок у стосунках з НАТО. І починаючи з лютого, по сьогоднішній день ми вже ввели в лексикон наших відносин питання членства в Альянсі. Якщо, скажімо, ще два –три роки тому, я пам''ятаю ... і взагалі приїхав до Брюсселя з інструкціями не вживати словосполучення « євроатлантична інтеграція», а вживати слова «євроатлантичне співробітництво».

Славко Волинський

Тобто, після Помаранчевої революції Ви змогли вживати нові терміни?

Володимир Хандогій

Звичайно. Згадайте Вільнюс. Вільнюське засідання міністрів закордонних справ, на якому Україна домовилась з НАТО розпочати так званий інтенсифікований діалог щодо членства в Альянсі. Тобто, це усталений формат відносин НАТО як організації з країною-аплікантом. І цей формат передбачає цілу низку консультацій, переговорів, які приведуть нас до членства в НАТО. Спочатку до «програми дій» щодо членства, а зрештою і до членства. Тому зараз з приходом до влади Віктора Ющенка ми взагалі по по-іншому розмовляємо з НАТО - в тому плані , що ми тепер відкрито говоримо про членство в НАТО. Спокійно, відверто обговорюємо ці питання.

Славко Волинський

Я розумію, що зараз рано говорити про терміни вступу України в НАТО, але які Ваші прогнози з цього питання, зокрема коли Україна зможе змінити «план дій» на «програму дій » щодо членства в НАТО?

Володимир Хандогій

Як на мене, мій особистий погляд на це: у нас є всі підстави очікувати про початок циклу програми «плану дій» щодо членства з вересня наступного року.

Славко Волинський

Як Ви оцінюєте нещодавню заяву міністра оборони Росії Іванова про те, що Кремль перегляне ставлення до України, якщо вона вступить до НАТО?

Володимир Хандогій

Наскільки мені відомо, заява Іванова була більш широкою ніж те, що Ви зараз процитували. Цьому передувала констатація про те, що Україна має вибирати ті форми співпраці з міжнародними організаціями, які вона вважає за потрібне.

Щодо перегляду відносин, давайте ми трохи почекаємо, і я б не хотів тлумачити за Іванова. Я думаю, що ми приречені на нормальні відносини з Росією. Принаймні, Україна налаштована підтримувати ці відносини на рівні добросусідських, дружніх, і я тут не бачу великого антагонізму між нашими намірами до вступу в НАТО і розвитком наших відносин з Росією. А щодо перегляду, то я б хотів би почути від Іванова конкретизації, що мається на увазі під словом перегляд, можливо це перегляд у позитивний бік?
XS
SM
MD
LG