Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко гальмує справу стосовно свого отруєння?


Марина Пирожук


Київ, 15 вересня 2005 - Розслідування справи стосовно отруєння віктора Ющенка гальмується самим Ющенком. Про це сьогодні на прес-конференції у Києві заявив колишній голова СБУ Олександр турчинов. Він наголошує, що Президент відмовляється здати необхідні аналізи для потвердження факту отруєння. Колишній керівник спецслужби заявляє, що сьогодні відбувається руйнація української держави через корупцію у вищих ешелонах влади, тиск на судову систему, контрабанду тощо. Він також наголошує, що деякі чиновники не зацікавлені у розкритті справи Гонгадзе і що йому та Юлії Тимошенко погрожують.

Олександр Турчинов твердить, що українська державність сьогодні під загрозою. Він заявляє, що президент дав команду силовим структурам приховати корупцiйнi явища у владi, які є основною причиною руйнації держави. Він також наголосив, що заяви колишнього Держсекретаря Зiнченка є правдивими і шо Віктор Ющенко знав про ці зловживання ще до знаменитої прес-конференції колишнього держсекретаря.

Турчинов звинувачує колишнього секретаря РНБО Петра Порошенка в шантажі, здирництві та тискові на різні державні інституції.

Олександр Турчинов

Ця хвороба режиму Кучми сьогодні реально загрожує молодій українській демократії. Наприклад, було зауваження щодо боротьби з контрабандою. Об’єктивні зауваження. За ініціативою СБУ була розпочата серйозна програма “Контрабанда-стоп”. Завдяки цій програмі понад в 2 рази збільшились обсяги надходжень від мит в порівнянні з минулим роком, але ж контрабанда залишилась. Про ці проблеми інформувався президент.

Марина Пирожук

Турчинов повiдомив, що силовi структури Молдови розслiдують кримiнальну справу, пов''язану з шахрайством, в якiй фiгурувала група осiб, серед яких є екс-секретар РНБО України Петро Порошенко. У переданих молдовськими колегами документах, за свідченням Турчинова, є підпис Порошенка як власника офшорної компанії. Турчинов сподівається, що всi цi факти "будуть доведенi до суду, а в разі випадкового зникнення документів, він готовий допомогти їх знайти.

Серйозною загрозою безпеці держави турчинов називає також знищення незалежної судової влади та махінації в енергетичній сфері.

Олександр Турчинов

В ВСУ, в Генпрокуратурі України знаходяться заяви суддів, які говорять про те, що апарат РНБОУ робив безпрецедентний суд на прийняття судових рішень, в першу чергу на прийняття рішень з серйозними комерційними справами.

Наступна проблема – це загроза енергетичній безпеці України. За участю представників української влади створена транснаціональна злочинна система, яка паразитує на споживанні Україною природного газу. Ця система була створена при президенті Кучмі, але ж, на жаль, вона працює і зараз. При чому це найбільш потужний економічний злочин, який був заданий державі. Тут рахунок іде не на мільйони, не на сотні мільйонів, а на мільярди.

Для того, щоб зловживати на українському бюджеті, на українській економіці до постачання в Україну газу, зокрема, з Туркменістану були залучені нікому не потрібні посередники. Спочатку це був “Юралтрансгаз”, потім “Росукренерго”.

Марина Пирожук

Турчинов також заявляє, що отримував погрози від усунутого від обов’язків нещодавно першого помічника президента України Олександра Третьякова у відкритті кримінальної справи. Він наголосив, що перед прес-конференцією його попередили про можливе порушення проти нього кримінальної справи. Аналогічні погрози, за його словами, пролунали і на адресу Юлії Тимошенко.

Коментуючи звинувачення Віктора Ющенка на адресу колишнього прем’єра Юлії Тимошенко у лобіюванні під час її роботи в уряді своїх інтересів, Турчинов назвав це дивним і порадив Тимошенко подати до суду на всіх її наклепників.

Олександр Турчинов

Це дивно, коли українським ЗМІ дається заява нова, що там відставка відбулась у зв’язку з тим, що не порозумілись команди Порошенка і Тимошенко, а закордонним ЗМІ дається зовсім інша інтерпретація відставки, зокрема, що згадується ЄЕСУ. Я думаю, що соромно брати аргументи Кучми 10-тирічної давності і починати таким чином мститись їй. Я вважаю, що Юлії Володимирівні треба просто подати в суд на тих, хто дає будь-яку брехливу інформацію.

Марина Пирожук

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно результатів розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка, Турчинов повідомив, що доки Віктор Ющенко не пройде певну експертизу, доти ця справа не матиме процесуального продовження. За його словами дотепер Президент відмовлявся здати потрібні аналізи, аби потвердити факт отруєння.

Олександр Турчинов

Для того, щоб встановити факт отруєння замало мати папірці, передані з-закордону. Необхідне проведення експертизи. Експертизу обов’язково повинні проводити українські експерти. Тільки тоді така експертиза буде мати процесуальні наслідки. На жаль, з незрозумілих для мене причин ця експертиза досі не проведена. Треба встановити сам факт.

Марина Пирожук

Говорив колишній керівник спецслужби і про справу Гонгадзе. За його словами, є люди, які не зацікавленні в її розкритті. Він також заявляє про причетність заступника Генпрокурора України до зриву затримання генерала Олексія Пукача, підозрюваного у вбивстві Георгія Гонгадзе. І наголошує, що той працює у генпрокуратурі і понині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG