Доступність посилання

ТОП новини

Як протистояння між Ющенком і Тимошенко може вплинути на розслідування справи Ґонґадзе?


Сергій Куделя


Вашингтон, 16 вересня 2005 - Успішне розслідування справи Ґонґадзе було б більш вірогідне, якби Юлія Тимошенко була президентом України. Таку думку в інтерв’ю радіо "Свобода" висловив британський дослідник Тарас Кузьо, який викладає курс української політики в університеті Джорджа Вашингтона у США. Він вважає, що сили, які очолюють Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко, по-різному ставляться до соратників колишнього президента Леоніда Кучми.

Тим часом організатори акції пам’яті Георгія Ґонґадзе, яка відбудеться 16 вересня в Нью Йорку, побоюються, що через розкол у владній еліті їхню та інші схожі акції нові противники Віктора Ющенка можуть використати для його дискредитації. Які наслідки може мати протистояння між Ющенко і Тимошенко для справи Ґонґадзе?

Втрата Юлії Тимошенко як політичного союзника зробить Віктора Ющенка більш залежним від голови Верховної Ради України Володимира Литвина під час наступної парламентської кампанії. А тому, на думку британського дослідника української політики Тараса Кузьо, ймовірна роль Литвина в організації вбивства Георгія Ґонґадзе за нових політичних обставин не буде розслідувана належним чином. Продовжує Тарас Кузьо:

“До розколу “помаранчевих сил” Ющенко і Тимошенко разом могли б отримати більше 50% голосів. Оскільки зараз такий союз вже неможливий, Ющенко повинен буде розраховувати на підтримку таких політиків, як Литвин, для здобуття більшості у парламенті. Тому через необхідність здобути політичну підтримку Ющенко не зможе виступати з обвинуваченнями проти Литвина”.

Західний експерт переконаний, що Ющенко і Тимошенко з самого початку відрізнялися у ставленні до чільних урядовців режиму Кучми. У той час, як Ющенко намагався знайти з ним компроміс, Тимошенко публічно займала більш непримиренну позицію. Однак, незважаючи на популістську риторику, за лаштунками Тимошенко дозволяла приймати до складу своєї парламентської фракції колишніх прихильників президента Кучми. Завдяки цьому за останній рік склад її фракції зріс майже вдвічі.

Схожого популізму Тарас Кузьо очікує від Тимошенко і під час парламентської кампанії. На його думку, вона і її союзники вказуватимуть на незавершеність розслідування справи Гонгадзе та інших резонансних злочинів минулих років. Однак це буде робитися радше заразди політичної вигоди. Продовжує Тарас Кузьо:

“Юлія Тимошенко та її блок і партія не мають жодного ідеологічного наповнення. Вона не сповідує жодної ідеології. У неї є лише платформа лівоцентристського популізму і тому немає сумніву, що вона буде використовувати ці питання для отримання політичних зисків”.


Це усвідомлюють і організатори сьогоднішньої акції пам’яті Георгія Ґонґадзе у Нью-Йорку, де перебуває президент Ющенко. Один з місцевих громадських активістів Сергій Кабуд каже радіо "Свобода", що за умов загострення протистояння між Ющенко і Тимошенко їхня акція може бути використана новими опонентами президента України:

“В політичній ситуації, яка склалася в Україні, нам би не хотілося, щоб наша акція була подана як акція, спрямована на дискредитацію президента. Цей подвійний момент багатьох з нас непокоїть. Ця акція буде проводитися біля ресторану у Мангетані, де буде обідати Ющенко. Ми б не хотіли, щоб це виглядало, як акція, яку замовили люди Юлії Тимошенко”.

За словами Сергія Кабуда, учасники акції пам’яті журналіста хочуть лише закликати Президента Ющенка приділити більше уваги розслідуванню вбивства Гонгадзе і зокрема встановленню його замовників. А останні зміни в українській владі, за його сподіванням, можуть призвести і до відставки Генерального прокурора Святослава Піскуна, недовіру якому висловлювали мати та дружина загиблого журналіста.

Водночас британський експерт Тарас Кузьо відзначає, що навіть у випадку перемоги на наступних виборах “популістів”, очолюваних Тимошенко, вони зможуть лише домогтися оприлюднення у Верховній Раді результатів парламентського розслідування злочину. Адже навіть після зміни Конституції саме Президент визначатиме кандидатуру Генерального прокурора України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG