Доступність посилання

ТОП новини

Конференція до 16-річчя НРУ проведена в Одесі.


Петро Каландирець

Одеса, 16 вересня 2005 - „Народний Рух України: місце в історії та політиці” – такою є назва шостої всеукраїнської наукової конференції, яка проведена 16 вересня в Одесі. Серед її організаторів є Міністерство освіти і науки України та кафедра історії та етнографії України Одеського національного політехнічного університету.

Для участі у конференції до Одеси прибули науковці з Харкова, Львова, Донецька, Миколаєва, Запоріжжя та інших міст України, представники громадських організацій, різних політичних партій, народні депутати України.

Від імені Голови НРУ Бориса Тарасюка, який нині перебуває у Нью-Йорку, присутніх привітав голова парламентської фракції Руху В’ячеслав Коваль. У привітальному слові зазначено, що „2005 рік ознаменувався масштабними змінами у державному житті. Рух традиційно не стояв осторонь. Під час Помаранчевої революції і після неї Народний Рух України виступав з позицій національних інтересів України відстоюючи необхідність громадянської єдності у державі, конструктивного діалогу між політичними силами, цивілізованих відносин між владою і опозицією. Рух залишається надійним партнером Президента Ющенка, але це не означає, що партія відмовиться від критичного погляду на дії влади”.

Саме Народний Рух України став одним з ініціаторів підписаної днями у Києві Декларації „Єднання та співпраці заради майбутнього України”. Цей документ підписали представники дев’яти політичних фракцій Верховної Ради, Президент, виконувач обов’язків голови Уряду та Голова Верховної Ради України.

Що стосується перспектив на вибори 2006 року В’ячеслав Коваль висловив переконання, що НРУ буде суб’єктом широкої демократичної коаліції і залишить за собою статус парламентської.

Народний депутат України Юрій Діденко наголосив, що Народний Рух України був автором багатьох перспективних ідей, серед яких і будівництво Одеського нафтотерміналу.

Юрій Діденко під час відвідин храму Воскресіння Христового
Юрій Діденко: „Народний Рух України послідовно виступав за незалежність України. Нажаль не усі наші ініціативи були підтримані. Мова про славнозвісний Одеський термінал. Мотором реалізації цих ідей був і Михайло Бойчишин викрадений дотепер невідомими злочинцями. Але, ідея енергетичної безпеки все таки перемогла. Сьогодні ми маємо перспективний проект „Одеса-Броди”, який, я сподіваюсь, буде працювати на енергетичну безпеку України...”

На проведеному після пленарного засідання конференції брифінгу голова парламентської фракції НРУ В’ячеслав Коваль висловив точку зору і на нинішнє протистояння політичних сил прихильних до Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко. На його думку, „нічого дивного у нинішніх подіях в Україні немає. Після перемоги на виборах Президента України Віктора Ющенка до владних кабінетів прийшли політики погляди яких на вирішення багатьох питань є відверто протилежними. Нині підведена риска під передвиборчими зобов’язаннями і розпочинається нова історія української влади”.

Тим часом, протягом дня учасники наукової конференції в Одесі працювали у кількох секціях на теми „Участь НРУ у парламентсько-президентських виборах”, „Незалежність України – найяскравіше досягнення НРУ” та „НРУ як фактор створення багатопартійності в Україні”.

16 вересня народний депутат України Юрій Діденко, під час перебування в Одесі, відвідав і храм Воскресіння Христового Одесько-Балтської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. У розмові з настоятелем храму отцем Володимиром Клебаном мова йшла про перспективи утворення в Україні Помісної Православної Церкви, єпархіальне життя вірних УАПЦ на Одещині, про актуальні проблеми з якими зустрічається і вирішує нова українська влада.
XS
SM
MD
LG