Доступність посилання

ТОП новини

Відносини між Україною та США не змінилися з часу президенства Кучми – амерканський експерт.


Сергій Куделя

Вашингтон, 19 вересня 2005 - Останні скандали в середині української влади можуть бути використані у Вашингтоні як привід відкласти активну спрівпрацю із Києвом у питанні вступу України до НАТО та вирішенні інших проблем двосторонніх відносин. Так вважає експерт Центру Ніксона та головний редактор журналу “Національний Інтерес” Ніколас Гвоздєв. На його думку, американські політики надали надто багато обіцянок Україні після перемоги “помаранчевої революції”, але їхня підтримка обмежилася здебільшого риторикою. Водночас, за словами Гвоздєва, така втрата інтересу до України з боку Вашингтона може зашкодити американським інтересам в інших частинах світу.

Відносини між Україною та США не зазнали суттєвої зміни з часу приходу до влади президента Ющенка. Такий висновок робить експерт Центру Ніксона Ніколас Гвоздєв, аналізуючи останні пів року українсько-американських взаємин з часу першого візиту Ющенка до США. Продовжує Ніколас Гвоздєв:

Ніколас Гвоздєв
“Я думаю, що цей час був здебільшого втрачений. Раніше США розглядали Україну як проблему, яку необхідно вирішити. Кучма був головною проблемою. Оскільки його вже нема, всім видалося, що все стало гаразд. І що не потрібно вдаватися до активних політичних чи економічних дій, оскільки головна проблема вирішена. Візит Ющенка сприймали тут як кульмінацію помаранчвеої революції, а не як початок якісно відмінних українсько-американських відносин. Іншими словами, його вшанували тут як героя революції, але не запропонували нового змісту відносин, ніж ті, що Вашингтон мав із Києвом за часів Кучми. У цьому була різниця в очікування двох сторін.”

Американський експерт відзначає, що багато американських політиків змінили на помаранчевий колір своєї краватки під час виступу Ющенка у Конгресі, але не змінили свого ставлення до України. В результаті, за словами Ніколаса Гвоздєва, Україна не стала для Вашингтона значним партнером в Європі чи в інших частинах світу. І це, на його думку, не може не викликати розчарування серед українців:

“Якби я був українцем, який голосував за Ющенка минулого року, то почувши усі заяви європейців та американців, я зараз би відчував себе зрадженим через брак дій. Мені видається, що багато хто в Україні очікував на більшу активність у взаєминах.”

Як вважає американський експерт, від успіху реформ в Україні залежатимуть майбутні події не лише у сусідніх державах, але й в інших частинах світу:

“Це має значення і для американської політики на Близькому Сході – в Ливані, Єгипті, Іраку. Провал в Україні спростує ідею, що швидка трансформація суспільств можлива за мінімальної участі США і потребує лише спонтанних змін. США будували демократію у Німеччині та Японії декілька десятиліть і вклали туди значні інвестиції. Невдачі в Україні свідчатимуть, що не можна здійснити такі зміни за дешево.”

За словами Ніколаса Гвоздєва, демократичний прогрес України ускладнюється й тим, що нова влада досі не консолідована. І це залишає можливість для перемоги на виборах прихильників попереднього режиму:

“Якщо помаранчеві сили хочуть відгравати важдиву роль, їм треба вміти знаходити згоду, не погоджуючись. І якщо вони продовжать нападати один на одного, то цілком можлива перемога політичної сили Януковича. Вони можуть сказати, що ми були корумповані, і мали інші проблеми, але ж ми вам забезпечили кращий рівень життя.”

За спостереженням Ніколаса Гвоздєва, конфлікт між Віктором Ющенко та Юлією Тимошенко дезорієнтує і політиків у Вашингтоні, які тепер не впевнені хто з них двох більше відданий західним цінностям та євро-атлантичній інтеграції України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG