Доступність посилання

ТОП новини

Затвердження нового прем’єр-міністра: перша спроба невдала, якою і коли буде наступна?


Кирило Булкін Гості: Олег Білорус – народний депутат України (фракція БЮТ); Геннадій Манчуленко - народний депутат України (УНП).











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, вересня 2005 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”, у студії ведучий Кирило Булкін, вітаю вас.

Сьогодні ми, цілком зрозуміло, обговорюватимемо головну подію дня, а саме - невдале голосування у Верховній Раді за кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем’єр-міністра. Звісно, поглянемо не лише на те, що сталося, а й на те, що має відбуватися далі.

Отже, тема – затвердження нового прем’єр-міністра: перша спроба невдала, якою і коли буде наступна?

Гостями студії є народні депутати України: Олег Білорус (фракція БЮТ) та Георгій Манчуленко (УНП). Наш телефон 490-29-05, чекаємо на ваші дзвінки, шановні слухачі, після 20.30 год.

Отже, сьогодні Верховна Рада не проголосувала за кандидатуру Юрія Єханурова, якого Президент пропонував на посаду прем’єр-міністра. Не вистачило 3-х голосів.

Перше моє запитання – так би мовити, для розминки. Я прошу протягом хвилини розповісти нашим слухачам – тим, можливо, хто не стежив за перебігом засідання Верховної Ради – про те, якими міркуваннями керувалися ви й ваші фракції при голосуванні. Пане Білорус?

Олег Білорус

Наша фракція БЮТ не голосувала з цілого ряду принципових міркувань. По-перше, ми вважали, що сьогодні тимчасовий уряд є, він здатен виконувати обов’язки мінімум два місяці. Якщо продовжити йому ще на 4 місяці і залишити той же самий технічний тимчасовий уряд, то це не вирішує кардинальних проблем економіки, соціального розвитку, вцілому розвитку України. Треба переходити до системного реформування влади в Україні. Треба визначити спочатку законом “Про Кабінет міністрів” реальний повновладний статус Кабміну, а потім вже рухатися далі. Тобто треба вводити в дію елементи, складові частини конституційної реформи.

Кирило Булкін

Дякую. Пане Манчуленко?

Георгій Манчуленко

Фракція УНП висловлювала ряд застережень Юрію Івановичу Єханурову щодо неприпустимості подальшого перебування у органах виконавчої влади, в тому числі у Кабміні, людей, які причетні до бізнесової діяльності.

Ми так само були категоричними противниками з самого початку поєднання своїх посад у виконавчій владі і депутатських мандатів у парламенті, ми послідовно свою позицію відстоювали.

Ми за те, що УНП має достатньо своїх кваліфікованих людей в різні галузі держуправління. І на сьогоднішній день УНП не достатньо представлена в органах влади, на жаль. Так сталося, не адекватно представлена в тому внеску, який ми зробили при виборчій кампанії, внеску в перемогу Віктора Ющенка.

Власне, порозуміння таке було, тому ми виходили з того, що не можна надалі розхитували український човен, бо він ось-ось почне черпати воду. Таким чином, набравши забагато води, може піти на дно. Власне, з цих міркувань ми голосувати сьогодні, хоч застереження лишаються до кандидатури Юрія Івановича, але ми голосувати позитивно.

Кирило Булкін

Дякую. Це попередня диспозиція для подальшої розмови.

Олег Білорус

Залишається дуже велике питання, на яке громадянам України ніхто не дав відповіді. Чому зняли з посади прем’єр-міністра?

Кирило Булкін

Ми сьогодні будемо говорити в програмі про це. А зараз пропоную послухати матеріал моєї колеги Богдани Костюк, яка намагалася поглянути на діяльність урядів незалежної України в історичній перспективі.

Її співрозмовниками були експерти-політологи Олексій Толкачов та Артем Біденко. Можливо, згадування якраз попередніх урядів дозволить нам прояснити долю майбутнього, якого поки що нема. Отже, матеріал Богдани Костюк.

Богдана Костюк

Голова всеукраїнського Громадського комітету національної безпеки Олексій Толкачов вважає, що, фактично, усі уряди були підконтрольні Президентові України, що суперечить нормам чинної Конституції.

Олексій Толкачов

Від початку 1990-х років уряди в Україні були, по суті, такою номінальною командою, яка була спрямована на виконання вказівок вищого керівництва України.

З 1996 року вже стався такий прогрес, оскільки уряд був визначений як основна гілка виконавчої влади. І на чолі її вже стояв не президент, а безпосередньо прем’єр-міністр. Тобто уряд дістав незалежність і самостійність, став самостійною політичною фігурою.

Як ми бачили ще на прикладі прем’єр-міністра Павла Лазаренка, тоді стояло дуже актуальним ухвалення закону “Про Кабінет міністрів України”. Це надало б уряду остаточно самостійності від впливу президента, можливо – від тиску з боку парламенту. І дозволило би урядові проводити самостійну програму розвитку України – якраз те, чим має займатися виконавча влада у державі.

І за однією з версій, це якраз і стало ціною того, що Лазаренко поплатився своєю посадою прем’єр-міністра. Надалі уряди Кінаха і Пустовойтенка поверталися до функцій виконання тих вказівок, які давалися президентом. Дуже багато справ робились урядом за дорученням президента.

По суті, уряд, який уособлював собою виконавчу владу, був підконтрольний і під керівництвом Президента України, який, відповідно до Конституції, не є головою виконавчої влади.

Ситуація суттєво змінилась, коли на посаду прем’єр-міністра був призначений Віктор Ющенко - уряд намагався проявляти самостійність, але то швидко було припинено.

Зараз, на мій погляд, в Україні якраз конфліктність ситуації і полягала у тому, що уряд напередодні конституційної реформи, знову-таки намагався проявляти самостійність і проводити самостійну політику у сфері виконавчої влади, і це багатьом не сподобалося.

Богдана Костюк

Менеджер по проектах Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Артем Біденко стверджує, що до 1999 року, коли український уряд очолив Ющенко, Кабінети міністрів були іміджевими.

З іншого боку - унаслідок існуючої в Україні політичної системи, жоден з урядів не міг бути яскравішим за особистість президента держави.

Артем Біденко

Певні психологічні лідерські якості попереднього президента Леоніда Кучми тільки сприяли цій тенденції. І, як відомо, Леонід Данилович навіть мав тенденцію до звільнення людей, які займалися надмірною публічною, а отже – і успішною економічною діяльністю.

Я думаю, що аж до уряду Віктора Ющенка, до 1999 року, ми можемо говорити про уряди популістські – на кшталт латиноамериканських. Основна діяльність урядів направлялася на створення позитивного іміджу міністрів та уряду загалом.

Мабуть, єдине, що ми можемо згадати від діяльності уряду Пустовойтенка – це проведення уроків з цивільної оборони. Те саме можна сказати і про уряд Марчука, який справді багато займався самопіаром, чи навіть уряд Леоніда Кучми: про них по економічних показниках дуже важко згадати.

А Віктор Ющенко став першим винятком з цього: по-перше, він не був єдиним лідером усередині самого уряду, з ним була ще Юлія Тимошенко, яка на рівних з ним сприймалася.

По-друге, цей уряд став акцентувати свою увагу у ЗМІ не так на красивих гаслах і гучних акціях, а на підтвердженні своєї успішності. Від початку заявлялося, що уряд досяг таких-то показників, зробив це чи те.

І уряд Ющенка зайняв принципово іншу позицію: він говорив на рівних з парламентом і з президентом. Після цього склалася така тенденція і вже традиція, що уряди більш іміджево незалежні від президента – це і уряд Януковича, і мабуть уряд Кінаха. Тобто – уряд вже вів свою власну політику, а не виконував вказівки президента.

Уряд Тимошенко відрізнявся від уряду Януковича тим, що це коаліція була за інтересами, а не за наказом - це реальна коаліція, яку ми бачимо в Італії чи у Німеччині. І водночас, цей уряд продовжив певні популістські методи діяльності.

Кирило Булкін

Отже, короткі репліки у відповідь, можливо коментарі, до цього матеріалу. Пане Білорус?

Олег Білорус

За 14 років суверенітету в Україні не було уряду як єдиного вищого органу виконавчої влади. Було по три уряди: уряд, РНБО, оточення президента, АП. А три уряди – це значить жодного уряду, три влади – це безвладдя. І семибоярщина завжди веде до того, що в народі кажуть: “Танцюй, враже, як пан каже”. Президент ні за що не відповідає, але все контролює і всім керує.

В результаті - хаос, в результаті – неефективність влади.

Кирило Булкін

Пане Манчуленко?

Георгій Манчуленко

Я хочу сказати, що до такої патової ситуації, звичайно, привів Леонід Кучма. Власне, ним блокувалися ті закони, які блокувалися в розвиток ще нині діючої Конституції.

Багато правових європейських інституцій, в тому числі і Венеціанська комісія, сказали, що нині діюча Конституція відповідає європейським стандартам демократії, тільки треба прийняти закони в розвиток цієї конституції. Це закон про Кабінет міністрів, про тимчасові слідчі парламентські комісії, про тимчасові спеціальні комісії, про президента.

Таким чином, маючи ці закони, ми б збалансували гілки влади. Кучма це всіляко блокував, на жаль. І от ми прийшли до тої патової ситуації, яка на сьогоднішній день теж дає свої негативні результати.

Але Глава держави, який обирається загальнонаціональними виборами, своєю програмою, він несе повну відповідальність за те, що відбувається в державі. Якщо де-юре у нас Глава держави не є головою виконавчої влади, то де-факто, він є цим, бо він затверджує весь склад Кабінету міністрів України.

Кирило Булкін

Це якраз одна з колізій, про яку говорили політологи. А зараз я пропоную перейти до сьогоднішніх подій. Оскільки шановні гості програми голосували по-різному, я поставлю до них трохи різні запитання.

Пане Манчуленко, у чому, на Вашу думку, була помилка тих, хто підтримував пана Єханурова? Де недопрацювали, якщо не вистачило усього трьох голосів?

Георгій Манчуленко

Не вистачило 5 голосів, якщо були абсолютно правдивими.

Кирило Булкін

Чому? 223 ж...

Георгій Манчуленко

Тому що там проголосували три картки депутатів, яких офіційно не було в сесійній залі, вони були у відрядженні. Тобто був набраний 221 голос був.

Кирило Булкін

Чиї це картки, відомо?

Георгій Манчуленко

Я зараз не можу пригадати. Ключковського, ще Миколи Жулинського, і ще 20 карток були сфабриковані...

Офіційно 2 картки проголосували з тих, що не мали б голосували. Тому тут, мабуть, треба говорити про різні варіанти того, чому так сталося. Чому, можливо, кандидат на цю посаду не достатньо аргументовано відстоював свою позицію на зустрічах з тими чи з іншими парламентськими фракціями.

Власне, чому деякі фракції, на які були сподівання, що вони проголосують “за”, а у них ділилися голоси. Фактично, хтось голосував “за”, хтось не голосував, а хтось повиймав картки, щоб взагалі юридично бути відсутнім у сесійній залі. Це, звичайно, прикро, але це цікаво.

Бо ще раз кажу, що УНП мала дуже багато застережень до кандидатури Єханурова, і вони ще й лишаються, але ми виходили з того, що навіть прослухавши інформацію президента і держкомстату, досить складна ситуація була, то не треба далі цю ситуацію проблемну поглиблювати. Тому ми й проголосували “за”.

Кирило Булкін

Пане Білорус, запитання до Вас стосується такої жорсткої позиції Вашої фракції. Чи не є це виявом принципу “Що гірше, тим краще?” Чи варте це такого ускладнення ситуації, яке тепер є в Україні?

Олег Білорус

Наша фракція представляє 4 блокові партії, які працюють не на уряд, не на владу, а на народ. Ми маємо дуже великий мандат від громадян України. Що стосується результатів голосування, вони закономірні. Реально уряд зібрав 199 голосів. Приблизно так. Всі інші були сфабриковані тим, що людей не було, а за них картками голосували.

І далі. Які б консультації хто не вів, хто що не обіцяв, а уряд, який збирається правити країною 6 місяців по команді, це не уряд, це не вирішення проблеми для України.

Треба серйозніше ставити питання про уряд, треба прийняти закон про уряд, а цей уряд хай попрацює. А тоді, на основі закону “Про Кабінет міністрів” як єдиний вищий орган виконавчої влади, бо Президент не є і за Конституцією не може бути керівником виконавчої влади, він керує владою в цілому через політичний механізм.

Кирило Булкін

Пане Білорус, у пана Манчуленка є застереження на Ваші слова.

Георгій Манчуленко

Фракція УНП виходила з того, що 6 місяців, фактично, має діяти цей технічний уряд, то навіщо ламати списи навколо того, що цей уряд має працювати 6 місяців, відбудуться нові парламентські вибори, вже напевне влада буде побудована за новою схемою, з тими змінами, які, на жаль, внесені в цю Конституцію.

По іншому буде формуватися уряд, то чому ж ламати списи зараз? Треба дати можливість, хай допрацює 6 місяців цей технічний уряд, щоб тільки не ускладнювалася ситуація в Україні.

Олег Білорус

Виникає інше питання, для чого було руйнувати уряд перед виборами? Для чого? В інтересах виборчої кампанії? А що стосується в.о., Звягільський в Україні був 2 роки в.о. прем’єр-міністра.

Кирило Булкін

Зараз на черзі - знову думки експертів. Цього разу я пропоную вашій увазі оцінку сьогоднішнього голосування від директора Центру соціальних досліджень Андрія Єрмолаєва. З ним розмовляв мій колега Павло Вольвач.

Андрій Єрмолаєв

Це означає, що майбутнє керівництво уряду має символізувати новий якісний політичний компроміс, де, мабуть, Ющенко вперше має поділитися не просто владою, а поділитися політичною перспективою.

Я гадаю, що найближчим часом Ющенко буде пропонувати цю посаду більш політично сильним фігурам і, якщо хочете, більш незалежним фігурам.

Я не виключаю, що серед кандидатів може з’явитися той же Олександр Мороз, той же Анатолій Кінах. Ми особисто думка, Ющенку слід серйозно подумати стосовно стратегічного партнерства з Володимиром Литвиним.

Не зважаючи на велику кількість різних оцінок такого співробітництва, якщо ми говоримо про перспективи, про новий компроміс еліт, то Володимир Литвин – дуже цікава кандидатура, але його ще треба переконувати в тому, що він зможе працювати як лідер виконавчого органу.

Павло Вольвач

Скільки можна висувати одну й ту ж фігуру на пост прем’єра?

Андрій Єрмолаєв

Теоретично і в плані положень Конституції таких обмежень нема. Але є морально-політична площина. Зрозуміло, що кожного разу це висування буде супроводжуватися новими вимогами, по-перше.

По-друге, є особистий стан політики, який не отримав підтримку. Тому, думаю, що Єхануров більше висуватись не буде.

Кирило Булкін

Це був директор Центру соціальних досліджень Андрій Єрмолаєв. А про те, яким чином результати сьогоднішнього голосування можуть позначитися на пересічному українцеві, говорить директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Віталій Кулик

Відсутність голови уряду може призвести до певних інфляційних очікувань, відповідно буде тенденція до інфляції гривні. Це перше. По-друге, це не вирішення питання з газом. Якщо б Єхануров був би затвердженим, то у нього був би шанс ефективних переговорів в Москві. На даний час він є в.о. Відповідно з ним Москва не буде вести переговорів, які б могли дати конкретний результат. Питання бюджету необхідно. Досягати якихось домовленостей з парламентарями також буде утруднено. В результаті пересічний українець буде матиме зростання цін, проблеми з опаленням і відповідно певну інфляційну складову.

Кирило Булкін

У нас на зв’язку з’явився слухач, дамо йому можливість поставити запитання. Будь ласка, Ви в ефірі.

Слухач

Олександр, місто Знамянка, Кіровоградська область.

В мене два запитання. Перше до Георгія Манчуленка. Мені не зрозуміло, коли Віктор Ющенко говорив правду? Коли 24 серпня оцінював діяльність уряду Юлії Тимошенко на 12 балів? Друге питання до обох учасників дискусії. Скажіть, за що, на Вашу думку, був відправлений уряд Юлії Тимошенко у відставку?

Дякую.

Георгій Манчуленко

Питання цікаве. Мені б самому хотілося б точно з’ясувати відповідь на це запитання, але, мабуть, краще б Вам було поставити це питання пану президенту. Принаймні сьогодні в парламенті він давав таку відповідь, чому так сталося, чому так відбувалося.

Я вважаю, що тут і фракція УНП, і думаю про те, що проблеми були з обидвох сторін. Не можна було президенту допускати саме до такого загострення ситуації. Але, на жаль, сталося те, що сталося. Маємо те, що маємо. Тепер треба розрулювати цю ситуацію, щоб не затягувати надалі, щоб уряд був в.о. Бо не може він бути безмежну кількість часу, тільки, на жаль чи на щастя, тільки 60 днів.

Кирило Булкін

Що ж до запитання про те, чому зняли уряд Юлії Тимошенко, то це теж, мабуть питання до президента, як Ви сказали. Але якщо є якісь побажання відповісти інакше, то будь ласка, пане Білорус.

Олег Білорус

Складається враження, що після всіх тих надзвичайно високих оцінок, коли стався розпуск уряду, то фактично уряд не розпускали, він залишився, а цей механізм був використаний для відставки прем’єр-міністра.

Дійсно, громадяни питають: чому відправили у відставку Юлію Тимошенко, яка очолювала уряд народної довіри? На це питання повинен дати відповідь чесно і остаточно народу президент. Тому що спочатку сказали за конфлікт персоналій, потім ще за щось, а ось тепер кажуть, що за економіку.

Та саме за економіку давалась найвища оцінка. Що стосується економіки, то кажуть, що впали темпи. Але темпи в нас можуть впасти, коли НПЗ не вивозять бензин, ліс не вивозиться, все саботується. Це економічний саботаж організований.

Кирило Булкін

Є ще один слухач на зв’язку пан Володимир.

Будь ласка, Ви в ефірі.

Слухач

Добрий вечір! Володимир з Вінниці.

Пане Білорус, я Вас вважав державником, а також Шкіля, Терена та багатьох інших з фракції БЮТ. Я завжди вірив Тимошенко і вірив їй, був членом партії “Батьківщина”. Але її власні політичні амбіції стали вище державних.

Чому БЮТ не підтримав Єханурова? Юлія Тимошенко зробила багато помилок, відставка врятувала її. Вона повинна дякувати президенту. Що нам робити? Як вас розуміти? Кому тепер вірити? З ким йти?

Олег Білорус

“Батьківщина” і Юлія Володимирівна має політичну програму і стратегію. Це стратегія української солідаризації, українського солідаризму. Ми хочемо об’єднати сили народу, щоб народ вирішував свою долю, щоб ніякий суб’єктивізм, ніякі примхи особисті у владі, ніяка боротьба за владу не заважала розвитку.

В цьому Юлія Тимошенко була і залишається лідером. Вона не зрадила і не зрадить ідеали української демократичної помаранчевої революції. Тому вам слід орієнтуватись на те, що вона говорить і робить. А вона зробила багато надзвичайно за 7 місяців.

Кирило Булкін

Це був погляд стратегічний в майбутнє. А давайте все-таки спробуємо до тактичних питань найближчого майбутнього перейти. Пане Манчуленко, щодо тих пропрезидентських фракцій, які підтримували пана Єханурова, чи шукатимуть нових домовленостей для дотискання кандидатури Єханурова, чи зроблять ставку на іншого прем’єра? Які найближчі плани?

Георгій Манчуленко

Коли фракція УНП була усамостійнена весною цього року, то багато не розуміли нашої поведінки і нашого плану дій подальшого. Але ми виходили саме з того, що УНП, бачачи певні проблеми в організації влади і стосунках всередині влади, зрозуміла, що нам треба мати свою власну партійну фракцію в парламенті. Зараз правильність наших дій абсолютно підтвердилася.

Я вважаю, що ті люди, які на сьогоднішній день десь, можливо, розчаровані в комусь, після того, що зараз відбувається в системі влади в Україні, то я думаю, що вони зорієнтуються якраз на УНП, яка абсолютно не заангажована.

Відносно кандидатури на посаду прем’єр-міністра України. Перше, це рішення президента, це його конституційне право кого він внесе.

Кирило Булкін

Ви Будете підтримувати його будь-яке рішення?

Георгій Манчуленко

Ми його рішення не можемо підтримати, бо можна теоретично припустити, що може бути якась кандидатура, я цього не допускаю на практиці, але теоретично, що не буде співпадати з нашими програмними партійними принципами відстоювання інтересів українського народу.

Але ми, як партія, не хочемо поглиблення цієї кризи. Ми б хотіли, щоб якомога швидше питання з кандидатом на посаду прем’єр-міністра, щоб оця приставка в.о. і до прем’єр-міністра і міністрів, щоб вона якомога швидше зникла. Це піде на користь всьому українському суспільству.

Кирило Булкін

Ваші тактичні, не стратегічні. Зрозуміло, Ви закликаєте орієнтуватися на Юлію Тимошенко.

Олег Білорус

Ніякий тиск, ніяке дотискання парламенту, ніякі напівзаходи, ніяка перетасовка міністрів, ніякі мандати тимчасові на кишенькові уряди на 6 місяців. Якщо ми будемо міняти уряди кожних 6 місяців, то це катастрофа для України.

Що стосується тактики. Радіослухач був прав, що для Юлії Володимирівни Тимошенко це не трагедія. Вона звертається у виборчій кампанії до народу, народ дає ще більший мандат і кредит довіри. Нарив прорвав, і слава Богу. Криза – це оздоровлення.

Тому ми готові до переговорів з усіма конструктивними політичними силами для серйозного вирішення проблеми влади в Україні. Криза влади наявна. Вона загрожує перерости в загальнонаціональну кризу. З цього треба виходити, а не накладати латочки – новий тимчасовий уряд і т.д. У цьому наша тактика і стратегія.

Кирило Булкін

Я б хотів запропонувати думки людей, яких мій колега Микола Закалюжний опитував просто на вулиці. У зв’язку з цим цікаво було б почути ваші коментарі, оскільки ми вже по тих дзвінках, які сьогодні були на “Вечірню свободу” почули, що розділяється думка суспільства на цій політичній кризі.

Респондент 1

Юлія Володимирівна, тому що вона себе гарно показала. Все йшло нормально, а так взяли та й зняли. Мені здається, неправильно. Більш кандидатури немає.

Респондент 2

Ви знаєте, я звичайно не впевнена, але в принципі Єхануров мені подобається. Коли в Дніпропетровській області його ставили, то він не міг там справитися, але в усякому випадку характеристики були дані йому непогані.

Респондент 3

Тільки Юлія Тимошенко. Цих 6 місяців буде просто антракт, де вона буде боротися за прем’єрство.

Респондент 4

Я б призначила Юлю – рішуча жінка. Якщо жінка, то зробить порядок.

Респондент 5

Мороза не хочу, Порошенка не хочу. Не хочеться так як в Росії, щоб цей прем’єр-міністр просто під ногами ходив у Путіна. Прем’єр-міністр-ганчірка нам не потрібен.

Респондент 6

Я б хотіла, щоб Кінах був. Мені він подобається. Грамотний, знає, що робить. А це дуже важливо. Єхануров теж грамотний, але він м’якотілий.

Респондент 7

Єхануров, тому що це людина, яка з Ющенком вже працювала минулого разу. З цього були позитивні результати.

Респондент 8

Юлія Тимошенко. Вона відстояла за нашу перемогу, дуже розумна жінка і чесна людина.

Респондент 9

По-моєму ніхто, немає таких. Нехай Юля повертається.

Кирило Булкін

У нас є слухач на зв’язку.

Будь ласка, Ви в ефірі.

Слухач

Добрий вечір! Анатолій, Київ.

Пане Білорус, я з Вами і тому підтримав Ющенко, того що я з вами. Дайте відповідь, чи ви підтримаєте Луценко?

Олег Білорус

Я думаю, що ведучий помилився, двічі стверджуючи, що не вистачило трьох голосів. Не вистачило набагато більше. Якщо реально, як мінімум, не вистачило 23 голосів. ВР не визнає тих, хто голосував, і Литвин це сказав.

Щодо Луценка, якщо його кандидатура буде запропонована на посаду прем’єр-міністра, то ми будемо радитися. В мене немає готової відповіді. Я думаю, що було б неправильним вирішувати за фракцію, у якій зараз 42 народних депутати. Завтра о 9-ій годині ми будемо радитися, виходячи з цієї ситуації. Не можу сказати, бо це для мене досить неочікувана ідея.

Георгій Манчуленко

Я представляю фракцію УНП, яку очолює Ю.Костенко. Ми входили у коаліцію, яка підтримувала на виборах В.Ющенка. Зараз в парламенті ми маємо свою окрему партійну фракцію. Ми дистанціювалися від тих певних проблем, які виникали в середині влади, тому і створили власну фракцію.

А Ви говорите по НПУ, яку очолює В.Литвин. Г.Омельченко, який сьогодні оприлюднював звіт тимчасової слідчої комісії по справі Г.Гонгадзе, говорив саме про В.Литвина. Тому прошу усіх радіослухачів не плутати, орієнтуватися на УНП, яку очолює Ю.Костенко.

Кирило Булкін

У нас є слухач.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Мене звати Іван. Я з Харківської області.

Моє питання просте, як і ім’я.

Скажіть, будь ласка, чи може людина, яка не була членом уряду, займати посаду тимчасово виконуючого?

Олег Білорус

Не може.

Слухач

А чи Юлія Володимирівна подавала заяву про відставку?

Олег Білорус

Ні, не подавала.

Слухач

Тоді ж, яке ж... Щось тут нерозумне виходить.

Дякую.

Олег Білорус

Згідно Конституції України, якщо уряд йде у відставку, то Президент доручає одному із членів уряду, віце-прем’єру, як правило, виконувати обов’язки прем’єр-міністра і залишає усіх міністрів на виконання обов’язків до формування нового уряду, тобто на термін не більше, ніж 60 днів.

Але цього разу призначили губернатора Дніпропетровської області і залишили без такої функції першого віце-прем’єра і віце-прем’єрів. Це було суб’єктивне, неконституційне рішення.

У зв’язку з цим багато говорять і в народі, і у парламенті про підтримку Президента. Що значить підтримувати Президента? Фракція БЮТ, партія “Батьківщина” не є в опозиції до Президента, ми за нього голосували і його підтримуємо, але не підтримуємо солодкими словами і речами, а говоримо: “Це – правильно. Це – помилка. Це – зроблено неправильно. Це – треба робити так”.

Треба сідати за стіл переговорів і вирішувати проблеми, а не прикривати ці проблеми мокрим рядном, перетасовкою кадрів і так далі.

Це наша принципова позиція. Ми не в опозиції, а ми у власній твердій позиції, захищаючи інтереси і права народу.

Кирило Булкін

Пане Манчуленко, це виглядає слабким місцем у тому, що пропонував Президент, якщо воно дійсно не збігається із Конституцією. Чи не намагалася, наприклад, фракція УНП, звернути увагу Президента на цю невідповідність, якщо вона дійсно є?

Георгій Манчуленко

Ми так не вважаємо. Тільки у тому випадку, якщо були б якісь роз’яснення певних юридичних установ, то тоді можна було б прислухатися до їхніх висновків. Таких висновків не було, і Президент діяв так, як вважав за потрібне. Це його є право. Це є конституційно, інакше ми зараз почнемо звинувачувати взагалі усіх у якихось неконституційних діях. Це є, на наш погляд, принаймні не зовсім коректно.

Я хотів би зауважити два таких моменти. Аналіз ситуації дав сьогодні В.Ющенко. Вона є, м’яко кажучи, невтішною. Я як представник сільського округу, а це 203 у Чернігівській області, звертав увагу на дві проблеми.

По-перше, посівна у кричущому стані, те, що зараз посіяно, і що мали вже посіяти. Це вина у першу чергу на тих урядовцях, які на сьогодні ще урядують.

По-друге, виділення із держбюджету субвенцій по двох типах: на інвестиційні проекти упередження техногенних катастроф і газифікацію сільських населених пунктів.

До цього часу мене годують певними обіцянками, бо я представляю одномандатний округ. Де гроші? Я зробив депутатський запит 6-го липня, тільки після нього уряд 20-го липня прийняв постанову, розписавши гроші...

Кирило Булкін

Як Ви вважаєте, у чому причина цих проблем? Допоки не буде нового уряду, вони не можуть бути вирішені, чи що Ви хочете сказати?

Георгій Манчуленко

Мені не зовсім зрозуміла арифметика чи стан з фінансами. Чому гроші не виділяються? Постанова була прийнята ще 20-го липня. Коли ж їх освоювати? Рік вже закінчується. Люди їх чекають.

Ми з паном Білорусом у сесійному залі вже не перший рік. Голосувалося таке проблемне питання тільки до включення до порядку денного щодо УПА і визнання їхньої боротьби національно-визвольною...

Кирило Булкін

Я хотів би повернутися до того опитування, яке прозвучало.

Не знаю, чи випадковість, чи ні, але останнім часом мені часто доводилося від людей чути схожі висловлювання щодо сьогоднішньої політичної ситуації, навіть різних за поглядами людей, і вони кажуть: “Чи уявляє собі влада, що думає народ? Чи вони відгородилися величезним парканом і існують у якомусь своєму у світі?”

Панове, наскільки давно ви спілкувалися з виборцями? Чи маєте якусь оцінку, якесь уявлення про те, як суспільство сприймає останні події в українському політикумі?

Олег Білорус

Я постійно підтримую зв’язки з виборцями, я практично живу серед виборців, кожного тижня буваю в областях, в районах, в селах. Минулих вихідних був у Житомирські області, виступав в Житомирі на Міжнародному економічному форумі, в університеті, по радіо, по телебаченню, зустрічався з активістами.

Буваючи у селах, мене питають: “Так що ж нам робити? Брати вила і йти у Кив наводити порядок?” Криза загострюється, терпіння народу має якийсь край. Тут не треба робити всякі замінні заходи, треба вирішувати корінну проблему – це корінна проблема влади.

Я не бачу морального нічого у тому, щоб знов і знов тикати кандидатуру (я не маю нічого проти Єханурова) повторно другий, третій раз.

Георгій Манчуленко

Пан Білорус сказав, що криза загорюється. То навіщо своїми діями в парламенті сприяти ще поглибленню цієї кризи? Я ще раз кажу, що УНП керується інтересами...

Кирило Булкін

Будь ласка, про людей.

Георгій Манчуленко

...інтересами людей. Ми виходимо з інтересів людей...

Кирило Булкін

Ви спілкувалися останнім часом з виборцями?

Георгій Манчуленко

Я депутат від одномандатного виборчого округу. Це мій обов’язок по можливості один тиждень в місяць працювати на виборчому окрузі. Я це намагаюся робити. Тому питання є до того, що влада має працювати ефективно, має говорити про ті проблеми, які є, відверто (до речі, що й Ющенко зробив останнім часом).

Люди мені теж ставлять питання: “Добре, що багато соціальних питань вирішено: підвищені пенсії, зарплати працівникам бюджетної сфери, виплати сім’ям по народженню дитини, але ж ви рахуйте, що ціна на м’ясо підвищилася, на пальне, на цукор...”

Настрої я оцінюю так, що ми маємо робити усе, щоби кризи не загострювалися і не поглиблювалися. Тому наше завдання на найближчу перспективу – це те, щоб в.о. у префіксі Кабміну зникло.

Олег Білорус

Юлія Володимирівна дійсно зробила диво – залатала у 30 мільярдів дірку, підвищила пенсії, стипендії, зарплати. Питання. А що було б, якби Юлія Володимирівна не підвищила б пенсії і зарплати? Ціни все рівно скочили б уверх, тоді люди були б голодними.

Кирило Булкін

У нас є слухач.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Це пан Василь з Києва.

Сьогодні у наших ЗМІ деякі депутати казали, що немає ніяких причин, щоб не голосувати за Єханурова. А газета “Свобода” О.Ляшка сьогодні надрукувала інформацію, що ще 27-го січня 1998-го року Генпрокуратура порушила проти Єханурова кримінальну справу, коли він був головою держмайна, за розкрадання в особливо великих розмірах і порушення правил валютних операцій. Але потім Кучма його вигородив і просунув депутатом від Житомира. То невже моральний облік кандидата не має ніякого значення?

Дякую за відповідь.

Георгій Манчуленко

Мені про цей факт нічого не було відомо. Треба розбиратися у цьому компетентним органам, якщо таке було колись.

Олег Білорус

Я дивуюся, коли представники фракції говорять, що вони нічого не знали, нічого не бачили, нічого не розуміють, голосували за кота у мішку і навіть не знають, яка ж команда, який список міністрів Єханурова.

Єхануров відмовляється повідомляти, каже, що будуть зміни, а зараз, мовляв, не можу сказати. Програми ніякої немає. То ж за що голосувати? За те, щоби зняти в.о.? А що далі буде, якщо цей експеримент буде за рахунок тяжкопрацюючого і малоотримуючого народу?

Кирило Булкін

Який ваш прогноз, панове, якою буде наступна кандидатура прем’єр-міністра? Коли вдасться вийти із цієї політичної кризи?

Олег Білорус

Я оптиміст і вірю, що рішення буде знайдене, і воно буде логічним. Тепер Президент, здається, зрозумів, він скликає нараду всіх голів партій, які представлені в парламенті, разом з представниками фракцій, які є в парламенті. Це буде перша серйозна відверта розмова. Думаю, що в результаті таких переговорів будуть знайдені всі розв’язки для зупинення кризи в Україні, яка насувається разом з тим, як і йде зима.

Георгій Манчуленко

Я думаю, що Президент зробить серйозні висновки з тих колізій, які зараз ми маємо, і на майбутнє буде враховувати серйозні сигнали, які йдуть від тих чи інших парламентських фракцій.

Кирило Булкін

На жаль, час добігає кінця.

Мені лишається лише нагадати, що тему під назвою “Затвердження нового прем’єр-міністра – перша спроба невдала. Якою і коли буде наступна?” у студії обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: народні депутати України: Олег Білорус (фракція БЮТ) та Георгій Манчуленко (фракція УНП).

Дякую, панове, за участь у програмі!

Дякую вам, шановні радіослухачі!

До нових зустрічей!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG