Доступність посилання

ТОП новини

Західні мас-медіа про кризу в Україні і Грузії: чому зростає розчарування?


Мар’яна Драч

Прага, 21 вересня 2005 року.

Саакашвілі закликає ЄС більше дбати про Україну

Президент Грузії розкритикував Європейський Союз за відсутність чіткої політики щодо України. В інтерв''ю британській газеті "Financial Times" Міхаїл Саакашвілі закликав ЄС дати Україні ясний сигнал про перспективу членства до березня наступного року, тобто дати парламентських виборів. Саакашвілі висловив стурбованість становищем в Україні після відставки уряду. На його думку, провал України також означатиме повну катастрофу для Грузії, для регіону загалом. Саакашвілі при цьому назвав Ющенка цілком спроможним лідером, який має добрий шанс вижити, але додав, що реформи в Україні здійснюються повільніше, ніж сподівалися.

А Саакашвілі критикують за те, він витратив більше на свою нову резиденцію, ніж на пенсії

За розміром американської фінансової допомоги на душу населення Грузія посідає одне з перших місць у світі. Минулого тижня Грузія отримала від Сполучених Штатів ще 300 мільйонів доларів на програми з розвитку інфраструктури. Президент Міхаїл Саакашвілі в інтерв`ю "Файненшал Таймс" привітав таке рішення Вашингтона.

Втім, жодні гроші не можуть компенсувати корупцію і скандали. Про це на шпальтах американської газети "Washington Times" пише колишній депутат грузинського парламенту Цотне Бакуріа. Оглядач звертає увагу на розчарування людей Революцією троянд у Грузії та Помаранчевою революцією в Україні. У Тбілісі президента Саакашвілі звинувачують у некомпетентності та корупції. В державі перебої з енергопостачанням, грузини не мають медичного страхування, хоча під час передвиборчої кампанії Саакашвілі обіцяв його забезпечити. Податки зросли, а не знизилися. Поки президент Грузії їздить світом, у Тбілісі збудували для нього палац, який коштував державі 27 мільйонів доларів. З іншого боку, для пенсіонерів у Грузії є 17 мільйонів доларів, що означає місячну пенсію лише в 7 доларів. Такі дані наводить грузинський оглядач на шпальтах газети "Washington Times."

Цотне Бакуріа закликає Сполучені Штати запропонувати грузинській та українській владі ґрунтовне навчання, як керувати демократичними країнами. Інакше краще направити гроші американських платників податків жертвам буревію "Кетрін", ніж допомагати неефективним урядам, переконаний пан Бакуріа. (Нині цей екс-депутат викладає в університеті Джорджа Вашингтона в американській столиці, а раніше був соратником Аслана Абашидзе, колишнього керівника грузинської автономії Аджарії, який минулого року переїхав до Москви).

На тлі загострення політичної кризи в Україні загальмувала економіка, буде гірше?

Про розвиток подій в Україні докладно повідомляють західні газети. Провідна думка така: політична криза поглиблюється. Провал у Верховній Раді кандидатури Юрія Єханурова, якого президент хотів бачити наступним українським прем`єром, є ударом по Віктору Ющенкові, наголошує американська газета "New York Times." Голосування у Верховній Раді засвідчило політичну ціну, яку Ющенко заплатив за розрив зі своєю соратницею часів Помаранчевої революції Юлією Тимошенко.

Політичних експертів у Вашингтоні дивує, чому Ющенко поспішав висувати кандидатуру Єханурова відразу після того, як повернувся з робочого візиту до Сполучених Штатів. Про таку стурбованість повідомляють редактори видання "Ukraine Report." Невже Ющенко і його команда не рахували голосів депутатів, чому не знайшли спосіб відкласти ключове голосування, щоб мати більше часу взяти ситуацію під свій контроль, запитують спостерігачі.

Політична криза в Україні поглиблюється у той момент, як економіка загальмувала, що загрожує ще більше підірвати довіру до партії політичних соратників Ющенка на виборах наступного року. Це вже оцінка газети американських ділових кіл "Wall Street Journal". На думку оглядачів, економічне зростання в Україні різко сповільнилося після того, як уряд Тимошенко пообіцяв переглянути кілька тисяч приватизаційних угод. Нині темпи зростання економіки України втричі менші, ніж минулого року.

У четвер президент Ющенко вдруге збирається висувати кандидатуру Єханурова на голосування у Верховній Раді. Як передбачають експерти американського аналітичного центру "Stratfor", у другому колі боротьба буде ще гострішою. І навіть якщо Єхануров здобуде посаду прем''єра з невеликою перевагою голосів, керівник уряду буде слабким до березневих виборів. А зі слабким та непопулярним урядом економічні проблеми лише зростатимуть, прогнозують американські аналітики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG