Доступність посилання

ТОП новини

Карпатські ліси на межі зникнення.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 22 вересня 2005 - У гірських районах на Прикарпатті діють сотні нелегальних пилорам. При таких темпах вирубування Карпат може різко погіршитись стан навколишнього середовища, як стверджують екологи. Натомість місцева влада пропонує збільшити вирубки лісу.

У Косівському районі на Івано-Франківщині чи не в кожному селі діє кілька десятків нелегальних пилорам. Загалом згідно зі статистикою на Косівщині офіційно зареєстровані 160 підприємств, які переробляють ліс. Однак місцеві мешканці зізнаються, що ліс з Карпат вивозиться як удень, так і вночі. За твердженням місцевих жителів, купують ліс немісцеві. Про це свідчать номери машин, які вивозять деревину. Інформацію про те, що правоохоронці планують активніше боротися з нелегальними пилорамами, підтвердив також керівник обласного управління внутрішніх справ Василь Кузнєцов. Він заявив, що боротьба з нелегальним вирубуванням лісу – пріоритетний напрямок роботи прикарпатської міліції. У свою чергу екологи зауважують, що при таких темпах вирубування лісу Карпати можуть перетворитися на лисі гори.

Однією з причин того, що масово незаконно вирубується ліс, є те, що в лісових господарствах надзвичайно малий штат лісників, які фізично не в змозі виявити всі незаконні вирубки. Самі ж лісники та правоохоронці заявляють, що здебільшого причетними до незаконної вирубки лісу є керівники лісових господарств. Лише цього року стостовно таких посадовців порушені десятки кримінальних справ. Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Ткач дав один місяць на те, щоб представники лісових господарств надали конкретні пропозиції щодо запобігання незаконної вирубки карпатських лісів. Якщо сиутація не зміниться, керівник області обіцяє масові звільнення. Водночас керівництво лісового господарства області пропонує збільшити вирубування карпатського лісу на державне замовлення.
XS
SM
MD
LG