Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Єханурова – ціна затвердження.


Павло Вольвач Гості: Людмила Кириченко – народний депутат України, фракція “Регіони України”; Ігор Шурма - народний депутат України, представник парламентської фракції СДПУ(о); Іван Драч - народний депутат України, член Комітету, Комітет з питань Європейської інтеграції, фракція Української Народної Партії.










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 22 вересня 2005 року.

Павло Вольвач

Добрий вечір, шановні радіослухачі, в ефірі – “Вечірня Свобода”. І, як завжди, йтиметься про найсуттєвіше і найзначніше в українському повсякденні.

Сьогодні ми говоритимемо про нового, 14-го за віком, голову уряду за 14 років української незалежності. Ми говоритимемо про ту ціну, яку сплатив Президент Ющенко за те, аби кандидатура його висуванця Юрія Єханурова була підтримана парламентом.

Сьогоднішні гості “Вечірньої Свободи”: Людмила Кириченко, народний депутат України, фракція “Партія Регіонів”, яка поголовно підтримала пропонованого Президентом прем’єра; народний депутат Ігор Шурма, народний депутат, представник парламентської фракції СДПУ(О), яка не дала Юрію Єханурову жодного голосу; Іван Драч, народний депутат, фракція УНП, 23 голоси “за”.

Ведучий у студії Павло Вольвач, за операторським пультом – Сергій Балабанов.

Отже, Україна від сьогодні має нового прем’єр-міністра, ним став Юрій Єхануров. Людина, про яку пишуть з тихою усмішкою на обличчі, людина, котра любить Чехова, про котру навіть його опоненти говорять, як про високого професіонала.

Але на разі мова йтиметься дещо про інше. Ми говоритимемо про ціну, про ті компроміси, які довелося заплатити передовсім Президентові Вікторові Ющенку, аби його висуванець пройшов до результативного голосування.

Отже, чому Президент переконав регіоналів, але не переконав демократів? Що отримали одні, а не отримали інші? Чому соціал-демократи не підписали меморандум про співпрацю? Про всю цю політичну арифметику ми будемо вести мову. Почнемо, напевно, з Вас, пані Кириченко. Людмила Кириченко

Я вважаю, що сьогодні в Україні дуже визначний день, бо, на мій погляд, сьогодні здійснилося те, що повинно було вже давно пройти у нас в Україні.

Дивлячись на те, що було, як сьогодні правив наш Президент, ви розумієте, це була, на мій погляд, суцільна помста, суцільні амбіції, і це, на мій погляд, заважало знайти ті порозуміння, котрі повинні бути у Президента з його народом.

І сьогодні, підписуючи меморандум порозуміння між владою та опозицією, на мій погляд, Президент усвідомив, що не треба так далі йти, що опозиція є, що його супротивник на виборах - Віктор Федорович Янукович. Це та людина, котра змогла в свій час вивести економіку України на той рівень, котрого ми досягли, і котра сьогодні здатна саме очолити опозицію і привести до того результату, до котрого ми всі прагнемо.

Павло Вольвач

Пані Кириченко, в такий спосіб підтримавши Президента, чи не означає це, що ви відтепер не є опозицією?

Людмила Кириченко

Ні в якому разі. Ми є опозиція, і це підтверджено цим документом, котрий підписаний, бо він так і називається: між владою та опозицією. І ми цим документом, перш за все, підтвердили, щоб всі розуміли, що країна стоїть, і це президент підтверджує, на межі політичної та економічної кризи.

Ви пам’ятаєте, ще 24 числа, коли був День незалежності України, Президент з трибуни сказав, що у нас все найкраще. І пройшло стільки часу, і вже сьогодні він підписує меморандум, де написано, що у нас є політична та економічна криза. Він підтверджує це.

Павло Вольвач

Пане Шурма, Ваша фракція не дала жодного голосу на підтримку Юрія Єханурова. Чи означає це, що ви в якійсь особливі опозиції? Адже і пані Кириченко, представниця фракції, яка підтримала затвердження прем’єра, стверджує, що вони теж в опозиції. Яка Ваша позиція?

Ігор Шурма

Передусім треба відзначити, що відсутність законодавчого регулювання самого терміну, що таке опозиція, дає можливість усім, хто хоче, коли хоче, як хоче називати себе опозицією або тимчасово припиняти її членство.

Я думаю, що сьогодні нам необхідно згадати один з перших моральних указів Віктора Ющенка, який він декларував на Майдані Незалежності, ще в статусі претендента на посаду президента. Він казав, що з приходом до влади він видасть указ , який гарантуватиме права і обов’язки опозиції, і цей указ буде передбачати, власне, внесення відповідного законопроекту з сесійного залу, де можна буде визначити формат цієї опозиції.

Що стосується підписаного самого меморандуму, мене, відверто кажучи, сьогодні дуже здивувала юридична безграмотність президентської команди. Як можна підписати меморандум порозуміння між владою і опозицією, якщо юридично такого терміну не визначено?

І чому раптом від опозиції цей підпис зробив Віктор Янукович? А що тоді мають говорити комуністи, що повинні говорити соціал-демократи, що повинні говорити блок Юлії Тимошенко і політична сила Богдана Губського, який, фактично, на сьогодні визначає своє місце в ніші опозиційності.

Я думаю, що це абсолютно не коректно по відношенню до своїх політичних партнерів. Радше Президент України зробив галочку для міжнародної спільноти, показати, що сьогодні влада працює з опозицією.

Сьогодні прозвучав дуже гарний термін, на мій погляд, що коли президент правив, то ми бачили певні негаразди у державі. Дійсно, Україна хоче, щоб нею, державою, Президент керував, а не правив.

І коли ми сьогодні говоримо, що цей меморандум – це вихід з цієї кризи, то потрібно дати собі запитання: а хто створив цю кризу? Мені здається, що було б цілком логічно, якби Президент, прийшовши у ВР, сказав, що дійсно ми сьогодні маємо ознаки соціально-економічної, політичної кризи, вина на цьому полягає на моїй команді, я звертаюся до парламенту з проханням допомогти вийти з цього положення.

Мені видається, що у дуже багатьох би тьохнуло серце, в тому числі і не прихильників Президента.

І коли дійшло до голосування, то я хотів би пояснити позицію фракції об’єднаних соціал-демократів. Ми не голосували проти Єханурова, ми не маємо персонально до нього, фактично, жодних претензій, ми голосували проти того, аби в Україні була політично безвідповідальна влада. Ми хочемо, щоб була змінена система призначення уряду.

Давайте повернемося до коментарів. Всі кажуть, що хочуть політичної реформи і політично-відповідальної влади. Яка політична сила несе сьогодні відповідальність за ту кризу, яка є в Україні? Партія НСНУ, почесним головою якої є Президент України? Чи фракція БЮТ?

Сьогодні політичної влади, як такої відповідальності, немає, тому ми, без сумніву, хочемо, щоб політична реформа була реалізована.

Якби Президент був послідовний, звичайно, необхідно було зібрати політичні сили, запропонувати проголосувати у сесійній залі законопроект 3207-1 і відкрити двері для реалізації політичної реформи. Тоді б жодних протистоянь у парламенті, на мій погляд, не було.

А так, до тих пір, поки ми віримо на слово, об’єднані соціал-демократи в нього вірити не будуть. Бо прийшовши перший раз у владу і привівши уряд, пообіцявши нам “ельдорадо”, ми отримали політичні репресії, порушення прав людини. Звільнення 20 тисяч професіоналів, стагнацію економіки, зруйновану систему державного управління. 24 серпня - похвалу уряду, а сьогодні ми говоримо, що цей уряд є поганий.

Аби так не повторилося, то ми тому хочемо законодавчо урегулювати цей порядок. Тому сьогодні був нуль.

Павло Вольвач

Як сказав сьогодні ще Леонід Кравчук, що не голосували ще й тому, що не бачать механізмів впливу на владу. Але я хотів би, щоб і третій наш учасник розмови долучився. Отже, Іване Федоровичу, які резони спонукали вашу фракцію проголосувати “за”?

Іван Драч

При першому голосуванні у нас відбувалося обговорення, і практично десь половина нас виступало за те, щоб проголосувати “за”, а інша половина виступала проти.

Але потім ми так довго міркували собі, і щоб бути одностайними, вирішили голосувати всі “за”, а вже у другому голосуванні якихось проблем особливих не було, всі проголосували “за”.

Хоч ви знаєте всі ці претензії, які висловив Зінченко свого часу, то десь наша фракція вже півроку тому вийшла з цього блоку, саме тому, що нам не хотілося бачити над собою і в партійному, і в державному керівництві таких людей, як Порошенко, як Третьяков і так далі. Бо традиція націонал-демократів, для нас просто воно було не смачним. Через те ми вийшли самостійно.

Але, звичайно, ми в цій ситуації повинні були когось підтримувати: або Ющенка, або Юлю, або виходити, так би мовити, на самостійну пряму. Ми довго собі міркували, і в цій ситуації, коли навіть вдалося Віктору Андрійовичу переконати регіони, що в цій ситуації треба підтримати...

Знаєте, була дуже цікава п’єса УБН. Зараз кажуть, що теж з’явився новий УБН (український бурятський націоналіст). Так що це така, я думаю, що не нормально. В цій ситуації треба підтримати Президента, і ми підтримали Президента, а потім вже Єханурова.

Павло Вольвач

Пане Драч, як свідчать результати голосування, видно, що немає одностайності навіть всередині самих фракцій. А чи об’єднає таке ось порозуміння чи домовленості, чи об’єднає воно суспільство, націю, кажучи пафосно?

Іван Драч

Я тут згоден з пані Людмилою, яка сказала, що Президент зараз робить цікаві кроки на зустріч тому електорату, який підтримував Януковича, тих 17 мільйонів виборців, а тут 18 мільйонів виборців, це 50х50, це мільйон на цю величезну масу. І дуже важливо було робити такі кроки, які сьогодні, мені здається, що це були такі кроки зроблені, якесь певне порозуміння.

Те, що звертався Ющенко до Кравчука, що він певний ряд зробив таких зміщень саме на те, щоб і соціал-демократи об’єднані також почули його голос, і це шлях до якогось порозуміння. Мені здається, що ми повинні зважати на це.

А з приводу позиції опозиції, розумієте, в нас же не класична ця структура, як лейбористи і консерватори в Британії, коли вони вже протягом років...

Павло Вольвач

Пане Кравчук назвав свою фракцію класичною опозицією...

Іван Драч

Ну яка соціал-демократична об’єднана класична опозиція? Це дуже можна сперечатися. Ми якраз з Ігорем йшли і говорили, наприклад, про музей Франка. Вони допомагають музею Франка, це добре.

Але, пам’ятаю, 2 роки тому я приїхав, Ігорю, на свято Короленка у Полтаву, і Ви знаєте, це було свято соціал-демократії об’єднаної. Я теж був дуже здивований, як партизуються ювілейці всі. Мабуть ми всі повинні думати, що ми не повинні партизувати ні музеїв, ні свят, і так далі... Розумієте, загальні речі.

Ігор Шурма

Я собі дозволю ремарку. Пане Іване, Ви знаєте, коли політична сила бере під патронат чи музей, чи будь-яке святкування, вона має повне право сказати, що вона це робить. Навіть малі діти люблять, аби їх похвалили. А чому політична партія не має права сказати, що вона організувала свято Короленка?

Це не означає, що це є монопольне право, робіть інші. Нехай люблять Івана Франка і УНП, і рух, і нехай щось роблять, і від цього виграє сам Іван Франко і спадщина.

Павло Вольвач

Прекрасно. Коментуючи сьогоднішнє затвердження Юрія Єханурова на пост прем’єр-міністра, Президент Віктор Ющенко назвав це затвердження “уроком самоочищення”. А також він додав, що “ідеали Майдану – це базові, фундаментальні речі”.

І водночас у меморандумі про співпрацю виникає багато питань. Скажімо, що означає “законодавче врегулювання гарантій прав власності”? Це такий собі пункт 8.

Хіба наявних законів в українському законодавстві не достатньо, щоб якось захищати права на власність українських громадян? Зрештою, яка власність, крім “кравчучки” та “кучмовоза”, як на мене?

Ігор Шурма

Якщо говорити про “кравчучку” як про предмет, то дуже багато людей подякували, що вона з’явилася і допомогла людям у свій час пересуватися, а разом з ним товар разом з цим. Так що давайте будемо віддавати належне і не принижувати нікого.

Павло Вольвач

Тобто це досягнення?..

Ігор Шурма

Так, побачимо, що породить для України “ющенкіана”. Законодавче врегулювання гарантій прав власності – мені це нагадує меморандум, який підписували перед проведенням в Києві міні-Давосу.

Була принизлива сама назва міні-Давос. Це українськими інтересами і не пахне, можна було назвати Бізнес-форум “Україна-2005”, ми чомусь далі схиляємося до чогось такого західного.

Я думаю, що 8-мий пункт абсолютно знаходить відповідь у 5-му пункті. У 5-му пункті пише “закріплення з опозицією ... спеціальною контрольною комісією ВР з питань приватизації”. Я думаю, що пан президент Ющенко спеціально під Партію регіонів писав ті пункти для того, щоб найти певного компромісу. Ніяких гарантій законодавчого врегулювання, те, що є прописано необхідно дублювати в меморандумі.

Взагалі вважаю, що цей меморандум – це є дискредитація самої влади в Україні, бо опозицію, все, що тут написано, і політичні репресії взагалі не повинні фігурувати в термінології в демократичному суспільстві.

Павло Вольвач

Пані Кириченко, Вам сам Бог велів відповісти на це запитання і на ці закиди.

Ігор Шурма

Це не закиди, я перепрошую.

Людмила Кириченко

Я не зовсім погоджуюся з паном Ігорем, бо я вважаю, цей меморандум має право на життя.

В чому я вважаю його сенс? Наголошую на тому, що президент, підписуючи цей меморандум перш за все, визнавав ті проблеми, котрі є у нас на Україні.

Які проблеми? Це і визнання владою факту на Україну політичних репресій. Він підтверджує те, що, безумовно, проведення політичної реформи, про котру він останнім часом говорив: “Потрібна вона чи ні?”. Подискутувати, провести референдум.

Той ще пункт 8, про який Ви сказали. Ми сьогодні бачимо скільки судових рішень, наскільки сьогодні всі інвестори іноземні від нас просто відвернулися, і відвернулися, я вас запевняю, не на один рік, а на 2-3 роки.

Павло Вольвач

Ці судові рішення відбуваються за діючими законами?

Людмила Кириченко

Вони відбуваються за діючими законами, але за тиском уряду, тих провладних структур, котрі сьогодні при владі. Це саме найголовніше. Сьогодні ми маємо стільки рішень по одному і тому ж питанню. Ми самі путаємося, де воно, чи воно у нас у державі, чи у тих інвесторів, котрі купили.

Я вважаю, що ці пункти, котрі є в меморандумі дуже і дуже важливі, тому що внесення проекту закону про амністію ... Ми сьогодні знаємо, скільки людей сидить тільки за те, що вони кинули не 1 бюлетень, а 3-4, є у нас таке по Вінницькій області.

Павло Вольвач

Я виступаю не звинувачувачем не захисником. Ви ж торкнулися амністії. Чи не визначає вона для викрадачів державного і недержавного майна? Такі ж питання будуть виникати.

Людмила Кириченко

Це торкається тільки політичної амністії. Вона є в такому розширеному варіанті, котрий каже, що стосується притягнення депутатів місцевих рад щодо притягнення до відповідальності. Ось про що йде мова. Це найголовніше сьогодні.

Ми повинні сьогодні сказати своєму народу, що ми находимо в цьому порозуміння, що вони повинні впевнено думати про те, що їх сьогодні влада не буде тягати по всіх судах.

Ще я хочу сказати про те, це на мій погляд, дуже і дуже важливо, ні для кого ні секрет, пан Ігор про це казав, про те, що сьогодні 20 тисяч найбільших фахівців звільнено з роботи. Це ті люди, котрі сьогодні практично виконували владу. При цьому була домовленість з президентом, що ці люди будуть поновлені на роботі, що їх статус буде відновлено, котрі звільнені були незаконно. Я вважаю, що це теж крок до порозуміння.

Павло Вольвач

Іван Федорович, скажіть, ці фундаментальні базові принципи Майдану, про які згадував президент Ющенко, чи вони все-таки зберігаються, чи ні? Чи не означає підписання пакту, умовно кажучи, Ющенко-Янукович, Ющенко-опозиція, хрест на цих ідеалах? Про це говорив, зокрема, сьогодні екс-віце-прем’єр Микола Томенко.

Іван Драч

Я не думаю, може Томенко, Зінченко, Філенко, Порошенко вони як бойові комісари ще підуть і щось будуть організовувати.

Ігор Шурма

Третяков додався сюди.

Іван Драч

Але я дуже сумніваюся, що їм це вдасться щось подібне таке зробити через те, що не можна так часто Господа Бога смикати за бороду.

Один раз ця революція була в 1991 році, тепер в 2004 році. Одні кажуть, що це не революція, це зміни, чи переворот. Це вже визначають далі історики. Воно само по собі зрозуміло. Але вже так часто Господа Бога не можна смикати за бороду.

Я стою на такій позиції, що зараз нам треба розібратися з усім тим, що є, тим більше у такій ситуації, коли справді дуже непросто вирішувати це все. Мабуть, одна з причин того, що було це 3 центри влади фактично: це Ющенко, Юля і Тимошенко. Як роздирати всю цю країну, коли треба було щось робити, так непросто і тяжко!?

Але тут будуть проблеми такі, я так вважаю, для “НУ”. Яким чином ми будемо ділити владу і бізнес, бізнес і опозицію? Ви думаєте, що влада і бізнес буде розділена, а опозиція і бізнес ні? Що буде розділено?

Ігор Шурма

Важливо, щоб та влада не забирала і перерозподіляла. Це важливо є.

Іван Драч

Пане Ігоре, що ж це все, що у нас сталося у грудні-листопаді? Воно ж сталося із-за того, що було все загарбано.

Ігор Шурма

Про яке загарбання Ви можете говорити, якщо Порошенко попадає у 100 найбагатших людей зі статками у 350 млн.? Він був в опозиції бідний і нещасний, а за 8 місяців так збагатився.

Іван Драч

А Пінчука не догнав. Цілий період йому ще гнати.

Ігор Шурма

Порошенко підняв планку моральності зовсім на другий рівень. 350 млн., або він приховував при тому режимі? Є питання як він опозиціонер їх заробив. Або 350 млн. він накрав за тих 8 місяців.

Іван Драч

Я не є захисником Порошенка.

Людмила Кириченко

Я перш за все хочу сказати, що найголовніше, на мій погляд, і ті гасла, котрі були на Майдані, і взагалі для нас живущих всіх на Україні, то це те, що ми повинні дотримуватись закону. Закон повинен бути.

Те, що казав Ющенко скрізь і на Майдані теж, що буде дотримуватись закону. Він перший порушив закон, коли була інавгурація і він підписував призначення міністрів. Це було грубе порушення закону. Ось із цього все і пішло.

Павло Вольвач

Я хотів аби прозвучав короткий аналітичний матеріал мого колеги Сергія Грабовського.

Сергій Грабовський

Перші на минулих виборах стали останніми, а останні – першими. Чимало тих, хто відпрацював всю виборчу кампанію і мерз разом із прихильниками Віктора Ющенка на київському Майдані, де-факто опинилися в опозиції, а ті, хто, за тодішніми висловами, належав до “бандитської влади” – серед владної більшості.

Меморандум про взаєморозуміння між Ющенком, Януковичем і Єхануровим поставив поза владною коаліцією тих, хто прагнув і прагне досі провести тотальну зміну правил гри в українській економіці та політиці.

Якщо навіть частина цих депутатів голосувала за затвердження прем‘єра, чи зможе вона, не поступившись своїми принципами, вписатися у конфігурацію злагоди і порозуміння між “Нашою Україною” і Партією регіонів? А якщо поступиться принципами – як на це через півроку відреагує виборець? З іншого боку, кого відтепер президент рятуватиме як гарант Конституції від політичних переслідувань у Донбасі – “синьо-білих” чи “помаранчевих”?

Адже вже два тижні послідовні прихильники Ющенка на Сході ведуть мову про те, що на них відновився моральний і політичний тиск. А що буде зараз, попри закарлючки меморандуму? І, головне, - чи має за собою тепер Віктор Ющенко політично активний громадський загал, на який він би міг спертися у кризовій ситуації, чи доведеться просити рекрутів у Партії регіонів або імітувати громадянську активність мас за гроші олігархів, старих і нових?

Один журналіст із числа радикальних прихильників Помаранчевої революції, відкоментував сьогоднішні події так: віднині влада складатиметься переважно не з переможців чи переможених, а з мародерів. Інший зауважив: Віктор Ющенко таки став президентом усіх українців – за винятком тих, хто привів його до влади. Але водночас для великого бізнесу в Україні настають гарні часи – все стабільно, все прогнозовано, все, як колись. А те, що добре для “Інтерпайпу” чи для “Рошену”, те добре і для країни, чи не так?

Павло Вольвач

Такий в мене документ – проект резолюції ПАРЄ, де говориться, зокрема, таке: “Щоб попередити можливі порушення на виборах до ВР Україна має судити не лише виконавців, але і організаторів масових фальшувань, які мали місце під час президентської кампанії минулого року”.

Як це узгоджується з пунктом 3, де йдеться про ст. 157, 158 КК, адже ці статті передбачають кримінальну відповідальність за порушення під час виборчого процесу? Амністія означає звільнення від кримінальної відповідальності та покарання. Як це узгоджується?

Людмила Кириченко

Я вкотре хочу, щоб ми на Україні полиши вже всі ці виборчі процеси і всі ці звинувачення, бо це були чисто політичні звинувачення.

Я ніколи не забуду, коли йшли вибори і скрізь на кожному радіо, по кожному телебаченню, по кожній програмі скрізь звучав мій округ №108, Красний Луч. Було так переконливо всім доказано про те, що там такі фальшивки, такі порушення, що я вам передати не можу.

Приїжджаю я на округ, показує мені голова виборчого округу подяку ЦВК за правильні проведені вибори. Ні одного порушення не було. Так що це таке? Кого ми маємо засуджувати сьогодні? Це політика. Я же раз хочу сказати, що не було фальсифікацій на виборах, це були чисто політичні ігри і не більш того.

Павло Вольвач

Пане Драч, були порушення чи ні?

Іван Драч

Я конкретно кажу. Я останні дні був в Умані, це центр України практично. Скільки там автобусів приїхало з центру Донбасу, які їздили по всіх дільницях, намагаючись збільшити кількість людей, які голосують за Януковича. Це були просто десятки автобусів.

Павло Вольвач

Отже, були порушення, а меморандумом визначається?

Людмила Кириченко

Я була в Івано-Франківську. Там було стільки порушень.

Ігор Шурма

Скажіть, будь ласка, а це є порушенням, коли люди законно, взявши відкріпні талони, приїхали голосувати на якусь іншу територію? Вони скористалися законом за який проголосували депутати. В тому числі і Ви проголосували за нього. Про які порушення Ви говорите? Де суд що встановив? Навіщо кидати в ефір?

Іван Драч

Що Ви розказуєте? Міліція їхала попереду, позаду, посередині їхали автобуси.

Ігор Шурма

А це заборонено законом? Заборонено супроводжувати автобуси міліцією?

Іван Драч

Але так треба було супроводжувати одного і іншого, але ви чогось тільки одних супроводжували.

Ігор Шурма

Я хочу сказати, що десятки машин і автобусів поїхали на Схід України зі Львова голосувати за відкріпними талонами. У Львові тільки губернатор, начальник штабу “НУ” Олійник сказав, що на другий тур було видано 30 тисяч відкріпних талонів для представників блоку “НУ”.

Людмила Кириченко

Я хочу, щоб ми цим меморандумом припинили ці самі справжні “розбірки”.

Ігор Шурма

Що стосується 2, 3 пункту, то я мушу сказати, що в тому меморандумі є не сенс, а в ньому є нон-сенс. Вдумайтеся, на Майдані Незалежності політичні сили, які прийшли до влади, про що говорили. Через 8 місяців ми говоримо, що не може бути політичних репресій, не може бути реприватизації, не може бути порушень права власності і т.д.

Куди країну довела та політична сила, яка прийшли до влади. Ось де є парадокс. Але попри це все, я мушу сказати, що я дякую Ющенку, за три речі. По-перше, він визнав публічно, що від сьогоднішнього дня політичних репресій не буде – він визнав, що політичні репресії будуть. Тепер він повинен встановити, а хто їх запровадив, і хто понесе за це відповідальність.

По-друге, він сказав, що він припинить фінансування з державних каналів в майбутніх виборах нафти і газу. Значить хтось ті гроші перекидав, президент не може так просто говорити, а хто понесе за це відповідальність.

По-третє, саме основне, що він сказав – це про майбутні прозорі, чесні, демократичні вибори без амінресурсу. Тим самим Президент сказав, що він не очолить списку “Наша Україна”, оскільки це буде адміністративний тиск. І це є дуже добре.

Мільйони маленьких українців дадуть собі відповідь: “Дійсно, Президент України не може позбутися посади Президента, щоб поміняти його на депутатський мандат”. От в цьому я дякую, що він не очолить цього списку. Це визнання заслуговує на визнання 2005-го року.

Іван Драч

Пане Ігорю, і 300 тисяч, які є члени СДПУ(О), майже чотириста тисяч, нам буде дуже складно, Українській народній партії боротися, коли вас у чотири рази більше. Але ж тут ви мусите перемагати.

Павло Вольвач

Шановні, що робити, і як би ви прокоментували б ініціативу колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, котра запропонувала Віктору Ющенко руку, плече і співпрацю?

До речі, вона досить скептично оцінювала можливості затвердження нового прем’єра.

Людмила Кириченко

Я б хотіла продовжити, те що уже сказано, але дуже коротко. Меморандум – це для Президента є лакмусова бумага, на якій буде перевірятися, як він буде виконувати свої обіцянки. Це ж не просто слова, і це буде тим документом, який ми будемо дивитися, а як Президент виконує те, що він підписує. І це дуже важливо.

А щодо Юлії Володимирівни, то я вважаю, що не дивлячись на усі її переконання, політичне сяйво Юлії Володимирівни дуже швидко іде на схід. Я не кажу, що вона зовсім зійде з політичної арени, але вона уже ніколи не бути сіяти так, як вона сіяла до цього.

Ігор Шурма

Я би хотів сказати, що пропозиція подати руку, плече, воно би мало іти по наростаючій, а потім чогось перейшло у співпрацю. Це нормальна пропозиція одного з політичних лідерів. Тим більше соратниця Віктора Андрійовича має повне право руку і плече пропонувати, оскільки її вже двічі Віктор Андрійович зраджував. Грубо кажучи, кидав. Це вже втретє.

Тому вона намагається якось уникнути цього третього нищівного удару, коли він за рахунок її потенціалу людського, інтелектуального, організаційного, очевидно, і фінансового, виходив тоді у прем’єри, тепер в Президенти, в черговий раз він її просто викинув на вулицю.

Тому її пропозиція, як жінки, є цілком нормальна. Тепер Віктор Андрійович має сказати наскільки він є послідовний у тому всьому.

А що стосується підписаних меморандумів... Пані Людмило, скажіть, будь ласка, коли ви виходили заміж, Вам чоловік давав письмову розписку, що він Вас буде кохати, любити і не зраджувати? Ні? Він одружився і це робить.

Людмила Кириченко

Але він давав обіцянку.

Ігор Шурма

Обіцянку? Давав. Так от Президент на Майдані Незалежності дав обіцянку будувати демократичне суспільство.

Не треба писати, що він не посадить нікого в тюрму, що він не допустить реприватизації. Він повинен стояти над процесом. Він повинен керувати, а не правити. І тому усі ті меморандуми, це лише бульбашка для замилювання очей. І те, що підписав Президент, те, що ви питаєте, чи він буде виконувати, то без сумніву, якщо він цього не виконає, то йому на партію “Регіони України” чекає велике розчарування.

Іван Драч

Я хочу освідчитися в любові до Юлії Володимирівни, я люблю її, вона чарівна жінка

Ігор Шурма

Тоді не пишіть розписки.

Іван Драч

Я розписки не пишу. Я пишу вірші.

Але Юлія Володимирівна чарівна, розумна, спритна, прекрасна і дуже багата жінка.

Прочитайте величезний розворот в газеті “Дзеркало тижня”. Про що там йдеться? “Я люблю Президента, але Порошенко не дозволяє”. “Я люблю Президента, але Червоненко не дає”. “Я люблю президента...” Та що ж це все? Це все говорить про те, що Юлія Володимирівна була готова у будь-який момент вийти. На її обличчі, чарівному, ніжному, прекрасному, бойовому обличчі написано, що вона хоче бути першим Президентом, жінкою-Президентом України, вона хоче астрологічні прогнози Павла Глоби здійснити, що от скоро уже гряде жінка-президент і це неймовірний шанс. Вона вирішила ризикнути. Вона ж ризикова людина.

Ігор Шурма

Пане Іване, дуже гарна теза. Її бажання бути першою, це як бажання кожної жінки бути першою і бажаною, Але я вам скажу, скажіть, будь ласка, а що Ющенко не знав до цього? Йому що очі відкрилися тільки після 24 серпня? Коли Президент не знає, чого хоче прем’єр, виникає запитання, а чи він є Президент?

Іван Драч

Для нас це все зрозуміло було, що все цей майдан і усі ці революційні події...

Ігор Шурма

Скажіть, будь ласка, а чи знає Президент, а хто з сьогоднішніх виконуючих обов’язки міністра хтось можливо, хто у силу обставин не може вдягнути кашкет на голову, теж мріє бути Президентом, так що він має робити?

Іван Драч

А чи знає Президент, хтось із сьогоднішніх в.о. міністра, навіть той, хто якщо не має можливості вдягнути на голову вдягнути кашкет теж мріє президентом?

Павло Вольвач Питання таке: влада домовилася я з опозицією. У цій домовленості є дві сторони, з одного оку, влада, але з іншого, опозиція, не враховане суспільство, найвибуховіша його частина Майдан. Чи не стане цей метафоричний Майдан противником і одних, і других?

Людмила Кириченко

Майдан – це не вся Україна, він не повинен сьогодні відображати ту всю Україну, котра на Сході працює, яка сьогодні виробляє національний продукт, котрий ми всі споживаємо. Сьогодні є економічна криза. Це спроба порозуміння як з нього вийти, цей меморандум. Ні для кого не секрет, що за дослідженням світового банку розвитку 150 країн світу, то ми на 149 місці.

Я вам хочу розказати про те, як уряд Юлії Володимирівни відпрацював, що сьогодні темпи росту ВВП у нас впали до 4,2%. Ми до кінця року прийдемо з мінусовим ВВП.

Ігор Шурма

Я за Юлію Володимирівну не голосував, тому я її не захищаю. Всі ті показники відбуваються, бо прем’єр-міністром була Юлія Володимирівна, а це є політична відповідальність влади. Партія “Регіони України” несе політичну відповідальність за діяльність майбутнього уряду, бо сьогодні дали кредит довіри пану Єхан6уров.

Я не вірю, що щось відбудеться, бо я не вважаю, що цей меморандум – це прояв політичного безкультур’я в Україні. Я ніколи не повірю, що політичні сили, які один одному кидали образи: “Зек”, “Бандит”, “Злочинець”, не принісши вибачення, не доказавши у судах ті звинувачення, сьогодні ситуативно сіли за стіл, то це рано чи пізно буде мати дуже ситуативну кризу.

Якщо хтось, підписавши, звик червоніти у ВР, то дуже не хотіло б, щоби 50 нардепів почервоніли б через певний період часу.

Іван Драч

15 років тому нас звинуватили, що ми пішли на контакт з комуністами, бо без комуністів не можна було багато зробити. Можна було претензій багато наслати, але утворилася держава...

А тепер ситуація, що це провали страшні економічні, або будуть національно-духовні претензії, які будуть виражені у матеріалі, де типу влада мародерів чи... Тобто, є ризик, коли держава, яка стає на ноги, опиняється між цілою харибдою. Це буде залежати від вміння Ющенка в цій ситуації вирулити, пройти...

Людмила Кириченко

Так легко цей народ обдурити.

Мені дуже жаль, коли я зустрічалася з людьми Майдану, котрі розчаровані, душа болить, чому ж так вірили? Я хочу сказати, що це так, тому що Президент поправ закони.

Павло Вольвач

Наш час добігає кінця. Нам лишається нагадати, що ми говорили про затвердження на посту прем’єр-міністра Ю.Єханурова, а точніше, про домовленості сторін і ціну, яку вони за це заплатили.

І наостанок скажу, що баба Параска, героїня помаранчевої революції, страшено розгублена від того, що розсварилися Ющенко і Тимошенко і збирається з Тернопільщини їхати до Києва розбиратися, вірячи у те, що все ще можна змінити.

На цьому прощаюся!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG