Доступність посилання

ТОП новини

Європейські освітні програми для України.


Богдана Костюк

Київ, 22 вересня 2005 - Європейський Союз та окремі держави – члени ЄС мають намір допомогти Україні у реформуванні системи вищої та середньої освіти. З цією метою Євросоюз у період на 1997 – 2006 роки виділяє сорок п‘ять мільйонів євро. Наразі уже понад двісті українських вузів, академічних установ та громадських організацій беруть участь у спільних європейських освітніх проектах; Євросоюз здійснює освітні проекти у Києві, Одесі, Донецьку, Львові, Харкові та інших містах України.

Перспективи “європеїзації” української освіти цього тижня обговорювали представники Європейської комісії та країн ЄС на круглих столах і на ярмарку британської освіти у Києві.

19 – 22 вересня у Києві, Донецьку та Івано-Франківську з ініціативи представництва Європейської комісії в Україні проведені так звані “інформаційні дні” з питань освітніх можливостей ЄС для українських вищих навчальних закладів. Як повідомив на підсумковій прес-конференції у Києві заступник керівника місії Єврокомісії Ієн Боуг, згідно з планом дій “Україна – ЄС”, Європейський Союз надає українській стороні допомогу у питаннях реформування та удосконалення освітньої системи.

Серед іншого, це передбачає надання стипендій для українських студентів і молодих науковців, та грантів окремим вищим навчальним і академічним закладам в Україні. Так, за грантами і стипендіями Євросоюзу, міжнародних благодійних фондів лише у Великобританії навчаються понад 500 студентів з України. До речі, британський уряд цього року залучив приватні середні та вищі навчальні заклади до здійснення освітніх програм для України, про що поінформував голова українського представництва Британської Ради Террі Санделл: “Соціологічні опитування, проведені Британською Радою в Україні, свідчать, що ситуація з освітою в Україні справді змінилася. Ще 5-10 років тому українці віддавали перевагу короткотривалим англомовним курсам, тобто, відповідно до проектів ЄС і нашого уряду вивчали у Британії англійську мову, щоб отримати престижну роботу вдома або залишитися на Заході. Тепер українська молодь серйозно вивчає англійську мову вдома , з тим щоб отримати вищу або середню освіту у Великобританії, оскільки наша держава пропонує іноземним студентам унікальні, випробувані часом освітні традиції, визнані у цілому світі. Про це свідчить і цікавість до першого Фестивалю британської освіти, який цього тижня проходить у Києві та Одесі. Найбільший інтерес до фестивалю ми побачили з боку українських школярів, студентів, представників навчальних закладів та академічних установ, які надають освітні послуги співгромадянам”.

Окрім можливості вчитися в Європейському Союзі, завдяки приєднанню України до Болонського освітнього процесу, вітчизняне студентство має змогу, навчаючись вдома, відвідувати окремі семінари, лекції, спецкурси у вузах держав – членів ЄС. Крім того, відтепер спільні проекти між окремими вузами ЄС та України отримують нове наповнення, про що розповідає викладачка Національної академії управління Віра Шраєвська: “Ми співпрацюємо з англійським університетом Центрального Ланкаширу та Академією управління Варшави уже упродовж семи років. Ми здійснюємо спільно чимало навчальних програм, від начитки польськими та англійськими викладачами окремих лекцій та курсів – до програми отримання другої вищої освіти українськими громадянами у Польщі і Великобританії. А цього року ми пропонуємо нашим студентам магістратуру в університеті Центрального Ланкаширу, і наша Академія в усьому сприяє своїм студентам”.

Ієн Боуг повідомив, що Євросоюз вітає ініціативу окремих держав, навчальних та академічних закладів ЄС, готових надати реальну допомогу Україні у реформуванні її освітньої галузі. Щоправда, ті, заради кого здійснюються численні проекти, – українські студенти – ставляться до “європеїзації” вітчизняної освіти більш скептично, ніж Євросоюзівські та українські чиновники “від освіти”. Слово студентові Одеського державного університету Остапові Кушніру: “Програми тих, які культивуються у нас, тобто, приїжджий професор чи викладач дає лекції - я таке всіляко вітаю. Це справді добре! У нас (в Одеському держуніверситеті) є такі програми, і там відбуваються обміни. Наша система, українська, разюче відрізняється від європейської. У нас же як? Якщо ти студент одного вузу, ти повинен вчитися за програмами одного і того ж викладача, в одного і того ж викладача. Якщо ти, наприклад, поїдеш кудись на стажування, то на тебе потім будуть дивитись як на дикуна. У тебе починаються проблеми, академічні заборгованості, нікого не хвилює, де ти поїхав. З іншого боку, там також важко пробитися, проявити себе з нашим дипломом. Тобто, якщо хочеш досягти чогось в Україні, тобі краще залишатися в Україні”.

З іншого боку, і представники Євросоюзу, і українські студенти упевнені: у разі виконання вітчизняними освітянами вимог Болонського процесу, Україна незабаром долучиться до тих “правил гри”, якими користуються освітні та академічні заклади ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG