Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі відчувається нестача будівельних робітників. Чи проблему буде вирішено за рахунок українців?


Роман Крик

Варшава, 22 вересня 2005 – Польські фірми щораз дошкульніше відчувають нестачу будівельних робітників, в основному мулярів, слюсарів та покрівельників. Вони пропонують у зв»язку із тим, щоб уряд у Варшаві лібералізував політику працевлаштування іноземців. Ідеться передусім про громадян України, Білорусі та Росії. Вирішувати це питання буде уряд, що його буде сформовано після запланованих на найближчу неділю парламентських виборів.

Чи не парадокс? У Польщі офіційно зареєстровано близько 3 мільйонів безробітних, що становить майже 18 % працездатної частини населення. Тимчасом будівельні фірми все більше відчувають нестачу робітників. Саме вони, власники будівельних підприємств, мають намір звернутися до нового уряду, що його буде сформовано через декілька тижнів, щоб Польща відкрила кордони і дозволила громадянам України, Білорусі та Росії легально влаштовуватися на роботу. Попередньо мова йде навіть про кількадесят тисяч робітників у рік. При тому ідеться не лише про індивідуальних робітників, але також про те, щоб влада у Варшаві дала дозвіл працювати на польському ринку українським чи російським будівельним фірмам.

Куди пропали польські робітники? Виявляється, причин такого стану слід шукати у тому, що минулого року Польща стала членом Європейського союзу. З 15 так званих давніх членів ЄС, поки що лише три країни відкрили свої ринки для робітників з Польщі. Це Великобританія та дві скандинавські держави. Виявляється, і цього достатньо. Тисячі поляків ринули на ринки цих країн у пошуках роботи. Це логічно, кажуть польські соціологи, якщо врахувати, що, незважаючи на набуття членства в ЄС, зарплата в Польщі надалі набагато нижча, ніж у країнах Західної Європи. А оскільки там можна тепер працювати легально, люди масово подалися туди у пошуках роботи.

Все вказує на те, що новий польський уряд буде сформовано на базі двох правоцентристських партій – Закону й справедливості та Громадянської платформи. Представники цих партій кажуть, що основним завданням нового кабінету буде боротьба з безробіттям, проте клопотання будівельних фірм, яким не вистачає кваліфікованих робітників, вони готові розглянути за умови, що це не збільшить кількості безробітних поляків.

Польська преса наголошує, що не лише масові поїздки за кордон призвели до різкої нестачі робітників, справа у тому, що цього року, після тривалого періоду застою на польському будівельному ринку спостерігається стрімке пожвавлення.

Конкуренції зі сходу найбільше побоюються польські робітники. Адже, наголошують вони, українець готовий працювати за нижчу зарплату, ніж поляк. Постає запитання, чи через це польські будівельники не стануть заробляти менше?
XS
SM
MD
LG