Доступність посилання

ТОП новини

Захисників прав журналістів непокоїть, що високих причетних до вбивства Гонгадзе можуть не притягти до відповідальності


Славко Волинський

Брюссель, 22 вересня 2005 року – Міжнародна федерація журналістів вітає нещодавній виступ в українському парламенті Григорія Омельченка, голови парламентської слідчої комісії у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Але захисників прав журналістів непокоїть, що причетних до цього злочину – а серед підбурювачів до вбивства Омельченко назвав і нинішнього голову Верховної Ради Володимира Литвина – можуть і не притягти до відповідальності.

Про це заявив кореспондентові «Радіо Свобода» генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт: «Ми справді вітаємо той факт, що парламентська комісія нарешті представила чіткі докази і ясні вказівки на те, що чільні члени українського керівництва причетні до вбивства Гонгадзе і що їх треба притягти до відповідальності. Це для нас дуже важливо. Але нас непокоїть, що бюрократичне рішення парламенту передати цю інформацію Генеральному прокуророві і розпустити комісію призведе до того, що цю справу просто заметуть під килим. Нас дуже хвилює, що важливі докази, як, наприклад, те, що спікер парламенту підбурював до дій, які призвели до вбивства журналіста Гонгадзе, не будуть використані і його не притягнуть до відповідальності попри те, що його відверто називають причетним. Це страшна криза для української демократії на даний момент, і мені здається, що ставлення України до справи Гонгадзе є суворим іспитом того, чи витримає українська демократія цю кризу. У цю хвилину світ дивиться на Україну, чи діятиме вона в ім’я демократії, в ім’я свободи преси і притягне вбивць і організаторів убивства Гонгадзе до відповідальності. Тепер це можна зробити. Докази є. Настав час діяти».

Тим часом один із представників британської місії при ЄС – а Велика Британія нині головує в Європейському Союзі – сказав для «Радіо Свобода», що справа з розслідуванням убивства Гонгадзе стоятиме на порядку денному майбутнього саміту Україна – ЄС, який відбудеться наступного місяця у Великій Британії. Це питання, зазначив дипломат, який не побажав, щоб називали його ім’я, розглядатимуть у контексті політичної кризи в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG