Доступність посилання

ТОП новини

Левко Лук’яненко: "Про вшанування жертв голодоморів в Україні забула і нова влада".


Петро Каландирець

Левко Лук’яненко
Одеса, 26 вересня 2005 - Почесний голова Української республіканської партії „Собор”, народний депутат України під час перебування в Одесі приділив цій темі особливу увагу. На Півдні України нині мешкає чимало свідків інспірованого Москвою голоду 1932-33 років. Але жертв голодомору вшанували встановленням пам’ятного хреста лише у Миколаєві.

Левко Лук’яненко вважає, що нова українська влада практично нічого не робить для вшанування жертв голодоморів в Україні, якщо не рахувати підписання Віктором Ющенком двох указів. Перший - „Про заходи щодо посилення державної підтримки колишніх політв’язнів, репресованих та їхніх громадських організацій” і другий – „Про додаткові заходи щодо увічнення пам’яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні”.

Цими двома Указами, які були підписані ще 11 липня 2005 року, передбачено утворення ініціативної групи для формування концепції Українського інституту національної пам’яті, будівництво пам’ятника жертвам голодомору та відкриття музею пам’яті жертв геноциду проти українців.

Асоціація дослідників голодоморів в Україні та інші громадські організації вже передали до згаданої ініціативної групи, яка мала б започаткувати роботу до 15 серпня 2005 року, прізвища своїх повноважних представників.

Але Міністерство юстиції, за словами Левка Лук’яненка, не приділяло цьому питанню належної уваги і дотепер перші збори ініціативної групи не проведені.

Почесний голова УРП „Собор” вважає, що нова українська влада мала б менше займатись самоутвердженням і нарешті утворити Інститут національної пам’яті, зібравши необхідні кошти і об’єднавши навколо цієї ідеї зацікавлених людей.

Левко Лук’яненко наголосив, що у Києві є місця, де можна було б утворити справжній меморіал жертвам голодоморів, куди б їхали українці з цілого світу щоб згадати про національну трагедію народу. Для прикладу він навів площу Лесі України, за будинком Центральної виборчої комісії у столиці.

Левко Лук’яненко повідомив, що мало робить для вшанування жертв голодоморів і влада у регіонах України. Ініціативність проявляють лише громадські організації.

Левко Лук’яненко: „Асоціація дослідників голодоморів має деякі філії у областях. Наприклад, наша луганська філія працює дуже добре, збирає багато матеріалів, створили відео кінофільм, присвячений голодомору. Голова товариства „Меморіал” у Києві Роман Круцик теж багато робить, підтримуючи зв’язки з українською діаспорою та збираючи кошти на акції зі вшанування жертв голодоморів”.

Почесний голова УРП „Собор”, народний депутат України Левко Лук’яненко висловив жаль, що нинішня українська влада самоусунулася і не чує закликів громадських організацій приділити належну увагу вшануванню жертв голодоморів.
XS
SM
MD
LG