Доступність посилання

ТОП новини

Мера Львова відправили у відставку.


Галина Терещук

Львів, 27 вересня 2005 - Прецедент трапився у Львові: депутати відправили у відставку мера Любомира Буняка. За таке рішення з 84 присутніх обранців проголосували 70, а 9 були проти. Що стало причиною такої ухвали?

Підтримати ініціативу більшості депутатів про відставку мера під стіни Ратуші з пікетом прийшли близько 50 рухівців. Від початку сесії вони скандували: “Геть Буняка!”

Депутати чітко дотримались процедури і таємним голосуванням достроково припинили повноваження Любомира Буняка. Причинами такого рішення вони назвали те, що мер та його команда не виконали передвиборчі обіцянки, не знайшли порозуміння з депутатським корпусом, у місті панує безгосподарність, лобіюються питання, які не є пріоритетними для міста, як наприклад, ідея з будівництвом Високого замку, замість того, аби реставрувати пам’ятки архітектури.

Участь у голосуванні взяли 84 присутніх на сесії депутатів. Прибули навіть ті, які на сесію з” являються раз у два роки.

Любомир Буняк напередодні знав, що питання про його відставку депутати розглядатимуть, але на компроміс не погодився.

“Домовитись - це значить іти на компроміс, а це значить іти на компроміс зі своєю совістю. Я на це не піду. Вони вимагали відправити у відставку виконком, а також відмовитись від побудови Високого замку. Мені це неприйнятно”.

Любомир Буняк для підписання ухвали про свою відставку має 10 днів і не знає, чи звертатиметься до суду з оскарженням рішення. Втім пообіцяв знову балотуватися на посаду міського голови.

“До влади рветься шпана, яка прийшла у Львові після помаранчевої ситуації. Мені шкода , що Львів став заручником політичної ситуації”.

Чому депутати достроково припинили повноваження мера Львова лише за півроку до нових виборів, а не раніше, відколи критикують діяльність мера Любомира Буняка. Тетяна Крушельницька, депутат міськради, відповіла:

“Це мусіло відбутись, бо було соромно бути учасником тих подій, які тут відбувались,- і слухання справи про побудову замку, і інші. Це поза рівнем здорової депутатської діяльності”.

Обов’язки міського голови до обрання мера на виборах в березні 2006 року виконуватиме секретар міськради Зиновій Сірик. Очевидно, що дехто із заступників та начальників управлінь залишаться на своїх посадах. Зиновій Сірик в інтерв’ю радіо “Свобода” зазначив:

“Ми намагались знайти компроміс з міським головою, він не погодився, починаючи з першого питання вимоги - відмовитись від побудови замку( а вимог було 3), аби мер залишився далі на місці”.

Про те, чи вдасться депутатам покращити ситуацію у місті, вирішити напередодні зими проблеми з опаленням, водопостачанням, транспортом і розритими вулицями, невдовзі покаже час. Любомир Буняк чи не вперше за всю свою каденцію попросив у журналістів пильно стежити за рішеннями, які ухвалюватимуть депутати. Оскільки вважає, що зараз просто кожен обранець працюватиме на власну кишеню і розбазарюватимуть землю міста. Натомість депутати в один голос заявляють, що немає що продавати - давно все продано.
XS
SM
MD
LG