Доступність посилання

ТОП новини

Роль української оборонки в євроатлантичних структурах безпеки.


Віктор Міняйло

Київ, 27 вересня 2005 - За рівнем експорту зброї Україна знаходиться в пешій десятці серед країн світу. Проте, підприємства військово-промислового комплексу перебувають у скрутному фінансово-господарському становищі. За даними профспілок, кількість працівників в оборонних галузях за останні 10 років скортилася на дві третини.

На шляху до Європи необхідно адаптувати озброєня до вимог евроатлантичних структур, забезпечити сумісність з арміями НАТО. Потрібно чітко визначитися, які зразки озброєнь, нової техніки будуть потрібні зараз, і в перспективі, - про це, серед іншого, йшла мова на Міжнародної науково-практичної конференції “Роль і місце оборонно-промислового комплексу України в європейській та євроатлантичній структурах безпеки: стан та перспективи”. Захід влаштував національний центр з питань євроатлантичної інтеграції, який очолює радник президента України Володимир Горбулін.

Учасники конференції ухвалили рекомендації, в який пропонують розробити нормативно-правові документи для врегулювання розвитку оборонних галузей, опрацювати програми співробітництва України з НАТО у військово-технічній сфері та створити Міжнародний фонд сприяння співробітництву України з НАТО.

Україна має достатньо потужний науковий, виробничий, конструкторський, технологічний та кадровий потенціали в оборонній сфері, що дає можливість адаптуватися до європейських і євроатлантичних структур, - наголошували вони. Говорить голова парламентського комітету з питань державної безпеки і оборони Георгій Крючков:

“Роззброюватися Україні поки що рано. Досить з нас того, як свого часу бездарно відмовилися від третього в світі ядерного потенціалу, не одержавши реальних гарантій безпеки і незалежності України. На щастя ми ще маємо досить потужні можливості в оборонній промисловості, і було б ще одним злочином перед нашим народом, якби ми їх втратили. Тим паче, що маючи такі можливості держава не спромоглася за усі ці роки поставити армії хоча б один вид, чи систему озброєнь. Я вже не кажу, що оборонні галузі нашої індустрії є важливим джерелом валютних надходжень. Між тим, за свідченням фахівців, старої військової техніки, яка дісталася з радянських часів і яка є придатною для продажу після косметичного ремонту у нас залишилося ще на 2-4 роки. Після чого не виключений різкий обвал позицій України на світовому ринку торгівлі зброєю”.

Це говорив народний депутат України Георгій Крючков. Проте, не все так погано в українському домі. Принаймні так вважає перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Юрій Терещенко:

“Нам вдалося подолати певний спад експорту товарів військового призначення та подвійного використання, який намітився на рубежі нового століття, і був зумовлений скороченням експорту військової техніки, що відчужувалася із збройних сил та зменшенням попиту на цю морально і фізично застарілу техніку на зовнішніх ринках зброї. Сьогодні значно збільшилася доля продукції вітчизняного оборонно-промислового комплексу і має стійку тенденцію на подальше зростання. В результаті впродовж останніх років маємо позитивну динаміку обсягів зовнішньо-економічних операцій у сфері військово-технічного співробітництва”.

За коментарем ми звернулися до експерта Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергія Згурця, який пів дня терпляче вислуховував учасників конференції:

“Насправді ми говоримо, що на сьогодні в Україні не існує єдиного центру, який визначає підходи до реформування оборонно-промислового комплексу. Існує велика проблема, що за відсутністю перспектив, Україна втрачає оберти виробництва зброї на внутрішньому ринку і ускладнюється ситуація щодо її продажу на ринку зовнішньому. Якщо ця дилема не буде вирішена, то Україна втратить той потенціал, яким і досі хизуються українські політики і генерали від оборонно-промислового комплексу.

Треба зважити, що на сьогодні ми експортуємо зброї на 500-600 мільйонів доларів, Але насправді це та сума, яка дорівнює показникам фірм, які займають сімдесяту щаблю в табелі о рангах підприємств ОПК світу. Ми можемо виробити зброї лише стільки, скільки виробляє одна кампанія, яка займає сімдесяте місце, серед ста провідних кампаній світу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG